Odp: Debian na Alix3d2
Już działa, usunąłem koncówke "vt102"... Tera pora na kompilacje kernela... ;-) Na pewno bede mial jeszcze szereg pytan...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Mini komputery → Debian na Alix3d2
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Już działa, usunąłem koncówke "vt102"... Tera pora na kompilacje kernela... ;-) Na pewno bede mial jeszcze szereg pytan...
Właśnie miałem to napisać. Chociaż samo getty może obsłużyć typ terminala.
Działa OK. Ustawiłem sobie predkość na 115200, zarówno sam Alix jak i grub i konsola działa prawidłowo...
Właśnie kompiluję jądro. Trwa już to 2h i sie zastanawiam ile jeszcze :-)
Sciągnąłem najonwsze stabilne, 2.6.33.1. Narazie kompiluje bez patchy ale mam pytania zwiazane z nimi.
Czy patche pasują do kazdej wersji kernela?
Nie ![]()
Ale to co masz w 2.6.33.x pokrywa już większość rzeczy dla geode. Nie ma tylko ocf, te patche musisz sobie skombinować samodzielnie, ja z openwrt je biorę.
A ile trwa kompilacja na tym procesorze... U mnie idzie nadal... To chyba juz dobre 5h wg Twojego konfiga... ![]()
A to ty kompilujesz na alixie
nie szkoda Ci czasu? Skompiluj na normalnym kompie. Jak nie masz tam linuksa to na dowolnej maszynie wirtualnej.
Tak na Alixie, ale spokojnie nie spieszy sie ![]()
Klika godzin poczekasz...
Przyuważyłem w logu coś takiego...
leds_alix2: system is recognized as "PC Engines ALIX.2 v0.99h"
leds_alix2: can't allocate I/O for GPIONiestety ledy nie działają...
I dlaczego zmienia mi nazwy ethernetów na 2 i 3 zamiast zostawic 0 i 1 ?
udev: renamed network interface eth1 to eth3
udev: renamed network interface eth0 to eth2Jeszcze znalazlem to:
i8042.c: No controller found.Ale to chyba brak kontrolera do myszy i klawiatury.
P.S. Gdzie to można wyłączyć w kernelu?
Pierwsze: pierwszy raz to widzę
Drugie: pogrzeb w /etc/udev/rules.d masz pliki z persistent-net w nazwie. Skasuj go lub przeedytuj i będziesz miał tak jak chcesz
Ostanie: no nie masz kontrolera. Gdzieś w okolicach input device, chociaż zupełnie chyba tego nie możesz wyłączyć.
Googlowalem troche na temat ledow i problem jest powtarzalny...
Pisałem Ci, działa na 2.6.30. Jak jest na nowych - jeszcze nie wiem, nie przeszedłem na nie.
OK, ale znalazlem w changelog do 2.6.24-rc2 ze jest to naprawione juz. Bede probował jeszcze nowesze.
No i na Alixie juz uruchomionym na dedykowanym kernelu, nowa kompilacja trwa 2h, wczesniej 6h :-)
Jak wywalisz kilka innych opcji pewnie jeszcze szybciej ![]()
OK. Ledy już działaja... Ale mam problem z uruchomieniem aktywności dysku.
Mam już heartbeat i aktywność karty radiowej (phy0tx).
I jeszcze pytanie jak dodac na stałe sensor do pomiaru temp do konfiga ? bo za kazdym razem musze robic sensors-detect i wtedy dopiero odczyt jest prawidlowy...
w sumie to poza załadowaniem modułów nic ciekawego nie robiłem...
I jeszcze jedno. Jak wymusic sprawdzenie partycji (fsck) przy starcie ? Np takie jak jest wykonywane przy awarii zasilania...
init.d/checkfs.sh to robi. forcefsck przez gruba do kernela musisz przekazać lub zrób plik /forcefsck (na głównym) to przy następnym uruchomieniu to zrobi.
OK, zaraz sprobuje.
A co z aktywnością dysku? Zauwazylem ze w triggers nie ma wplisu ide-disk. Proba ustawienia tego parametru przez echo daje Write Error...
Checking root file system...fsck 1.41.3 (12-Oct-2008)
/dev/sda2: ***** REBOOT LINUX *****
/dev/sda2: 118152/335872 files (2.7% non-contiguous), 581691/1343435 blocks
fsck died with exit status 3
failed (code 3).
The file system check corrected errors on the root partition but requested that the system be restarted. failed!
The system will be restarted in 5 seconds. (warning).Da sie to naprawić?
Napraw system plików po prostu.
Jak to zrobić najlepiej?
I ponowie pytanie o trigger ide-disk... Zauwazylem ze w triggers nie ma wplisu ide-disk. Proba ustawienia tego parametru przez echo daje Write Error...
Przepraszam ze tak zanudzam :-) Biore sie za OCF. Nie chce patchować kernela a wkompilowac dodatkowe moduły. Teraz pytanie... Bo aktualny kernel pokrywa obsluge hardware a w OCF razem z cryptosoft jest tez obsluga tego samego hardware. Nie bedzie sie to gryzlo? Czy moze lepiej uzyć modułów z OCF? Chodzi mi głowie o moduł do akceleratora HiFN, bede miał cos takiego na dniach...
Aktualny kernel nie obsluguje jest tego co jest alixach, wiec i tak ocf musisz stosować.
Rozumiem. Czyli kompilować całość...
A ten trigger ide-disk masz pomysł jak uruchomic?
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Mini komputery → Debian na Alix3d2
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc