1

Temat: mpd i trzeszczenie w trakcie odtwarzania

Albo karta jest takiej jakości albo coś zakłóca. mpd ma też szereg różnych opcji, wejdź na ich witrynę, może coś znajdziesz.

W zależności jak bardzo skompilowanego rzeczy chcesz odtwarzać być może madplay Ci wystarczy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2

Odp: mpd i trzeszczenie w trakcie odtwarzania

zwiększyłem głośność w programie jest lepiej. problem jest z strumieniowym  odtwarzaniem radia z netu. przerywanie

3

Co może zakłócać ? Na starej wesji Gargoyle mpd działało dobrze, dzisiaj przeinstalowałem na nową wersję i też mam problem z jakością odtwarzania. MP3 odtwarza dobrze ale pliki . flac już tragicznie. Nie tyle przerywanie co trzeszczenie w rytm muzyki.

4

Jednak jak dobrze się przysłuchać to na plikach .mp3 też słychać leciutkie trzaski (trochę jak niedostrojone radio na UKF-ie).
Co ciekawe równie wysoki poziom trzasków jaki występuje podczas odtwarzania plików flac występuje również podczas odtwarzania pliku WAV.  Może poziom kompresji nie ma tu znaczenia a wielkość przepływu danych przez złącze USB ?
Ale generalnie, czy szukać żródła problemu w oprogramowaniu czy raczej w sprzęcie  ?

5

Odwołuję powyższe wpisy. Trzaski nie zależą od rodzaju pliku. Raz są raz ich nie ma (zależnie od utworów a nie od rodzajów plików) ale za każdym razem są to inne utwory gdzie występują trzaski. Nie mam pojęcia co może być powodem tak dziwnego zachowania.

6 (edytowany przez hbr 2012-11-12 09:55:49)

cykad napisał/a:

Odwołuję powyższe wpisy. Trzaski nie zależą od rodzaju pliku. Raz są raz ich nie ma (zależnie od utworów a nie od rodzajów plików) ale za każdym razem są to inne utwory gdzie występują trzaski. Nie mam pojęcia co może być powodem tak dziwnego zachowania.

Podobny problem opisałem na sąsiednim forum. Możesz sprawdzić, czy w Twoim przypadku występuje podobne zjawisko, czy trzeszczy zawsze?

7

modelos napisał/a:

jakoś udało mi się uruchmić mpd, ale mam jakieś zakłócenia jak załączę głośniki pod zew kart. dźwiękową.  bez muzyki (pyrkanie).

Ja miałem podobny problem. Nawet mimo iż muzyka nie grała to słyszałem w głośnikach "buczenie". R W praktyce router nie jest uziemiony (gniazdko ~230V -> prąd staly). Cienki drucik łączący uziemienie z masą USB i problem zniknął.

8 (edytowany przez zdzichu6969 2012-11-12 15:09:21)

Proponuje przylutować kondensator ceramiczny w zasilaniu portu USB, zniweluje brum sieciowy.

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

9

Kolego hbr - niestety MÓJ PROBLEM JEST IDENTYCZNY JAK TWÓJ. Zdziwiłem się jak na trzeszczącym nagraniu wcisnąłem pauzę i potem play a ta same nagranie  poszło dalej  bez trzasków.
Koledzy, zostawmy na razie "buczenie" czyli tzw. przydźwięk na boku, zajmijmy się tym trzeszczeniem.
Jeśli objaw powtarza się u innych użytkowników a system sprzętowo jest sprawny (bo madplay nie trzeszczy)
to zostaje tylko jedno wyjaśnienie - coś nie tak z konfiguracją lub z samymi żródłami.
Czy są różne wersje mpd które można zainstalować do testu ?
(moja poprzednia wersja mpd z identyczną konfguracją nie trzeszczała)
Czy ktoś używa najnowszego mpd bez żadnych problemów ?

10

Nie wiem Jaką masz wersję mpd? u mnie jest 0.16.1 i działa dobrze bez trzasków.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

11

mpd-full 0.16.5

12

Nie wiem jaką mam wersję.  Gdzie to sprawdzić ? .Samo skądś ściągnęło jak dałem - install mpd.Skąd wziąć wersję mpd 0.16.1  ?

13

opkg list_installed

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

14

Sprawdziłem, też mam wersję mpd-full 0.16.5  (to chyba jest ostatnia wersja).
Skąd wziąć inne wersje do testu np. 0.16.1  ?

15

Ok, już mam - mpd_0.16.1-1_ar71xx.ipk 
ale to jest wersja od backfire, można instalować ją na attitude ?
A spróbowałbym tylko jak ? install i ścieżka dostępu do pliku ?

16

Będziesz musiał też podmienić biblioteki na starsze. Z kolei inne programy z AA mogą się kłócić ze starszymi bibliotekami... Jeśli nie wiesz dokładnie co robisz, to radze Ci zaczekać na poprawioną wersję, mówię z własnego doświadczenia wink

17

Jeśli nadal występuje u niektórych trzeszczenie to u mnie pomogło włączenie opcji    

device        "hw:0,0"

w pliku /etc/mpd.conf w sekcji audio_output
sprawdziłem kilka razy i trzeszczenie występuje jeśli wyłącze tą funkcję, ale dziwne jest to że na starym backfire była odznaczona bo był jakiś problem przy odtwarzaniu i nie trzeszczało.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile