26

Odp: Powolne WiFi w 1043ND

Nie na country=PL.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

LiO z Palca zmień kanał. Jak interfejs wstanie to obsłuży

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

28

14 jest dla Japonii, u nas nie można używać tych częstotliwości.

Gargoyle fanatic user
WR1043ND v2 16MB / WR902AC v3 / MR3020 16MB+64MB / WR703N / WT3020 / E3372

29

W domu można;)

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

30

Dołącze sie do tematu, bo szkoda zaśmiecać nowym. Od pewnego czasu dostawca podniósł mi prędkość do 100mb jednak jeszcze jej nie ujżałem big_smile w związku z tym kilka pytań. Posiadam TP1043 i wg spcecyfikacji ma on gigabitowy switch więc rozumiem że te 100mb po lanie powinno mi śmigac bez problemu? Karte w lapku mam Marvell Yukon 88E8072 PCI-E Gigabit Ethernet Controller więc tu też wskazuje na to że nie powinno nic blokować. Co może byc nie tak?? Dostawca robi mnie w konia? tongue Wg wyniku speedtest i tego co mi NAS na torrentach wyciąga to max 50mb.
Acha i przy okazji pytanie odnośnie wi-fi. W lapku mam karte tylko z standardem g, tylko dlaczego mimo to max po wi-fi leci mi 22mb? a nie też ok 50mb?

31

Faq przeczytaj. To że masz G nie znaczny czy będziesz miał 54Mbps tylko własnie ok 22.

Jak połączysz go bezpośrednio do ile wyciągasz? Masz to 100Mbps?

32 (edytowany przez kamillo 2012-11-13 18:16:22)

ok gdzieś już doczytałem o tym że G leci ok 22 smile no jak podłącze kablem po lanie lapka to leci max 50Mbps, a niby i router i laptop jak i również NAS Zyxel 310 mają gigabitowe porty ethernet.
Jak narazie chce sie upewnic ze u mie wszystko ok zanim uderze do dostawcy tongue

33

Podłącz, ściągnij z noc.gts i zobaczysz ile idzie.

34

3,6MB/s ....

35

Więc nie masz tych 100Mbps.

36

Ewentualnie sprawdź jeszcze jak się zachowa ściąganie jak podłączysz kompa z pominięciem rutera.

37

kamillo napisał/a:

Dołącze sie do tematu, bo szkoda zaśmiecać nowym. Od pewnego czasu dostawca podniósł mi prędkość do 100mb jednak jeszcze jej nie ujżałem big_smile w związku z tym kilka pytań. Posiadam TP1043 i wg spcecyfikacji ma on gigabitowy switch więc rozumiem że te 100mb po lanie powinno mi śmigac bez problemu? Karte w lapku mam Marvell Yukon 88E8072 PCI-E Gigabit Ethernet Controller więc tu też wskazuje na to że nie powinno nic blokować. Co może byc nie tak?? Dostawca robi mnie w konia? tongue Wg wyniku speedtest i tego co mi NAS na torrentach wyciąga to max 50mb.

Sprawdź
- na kablu transfery między kompem a NAS (poprzez router i z pominięciem routera),
jeśli nadal idzie wolno - dostawca niewinny.
- kabel między kompem a routerem, czy na pewno dobry (czasem nie mają wszystkich żył, używaj minimum Cat 5)
- transfer z netem z pominięciem routera (jeśli szybko - winny router lub kabel miedzy routerem a kompem)

TP-Link TL-WDR4300 v1, Reboot (17.01-SNAPSHOT, r3876-efb6ca1)

38 (edytowany przez kamillo 2012-11-14 17:02:05)

próbowałem w nocy przy najmniejszym obciążeniu sieci i podłączająć laptopa bezpośrednio do kabla od nadawcy z pominięciem routera. Transfer wyniósł równe 50mb, więc dziś byłem u dostawcy na rozmowie smile byli zaskoczeni faktem ale podobno juz jedno takie zgłoszenie mieli. Prawdopodobnie któryś switch im blokuje, tylko dziwne bo mówią że wszyskie mają gigabitowe. Jednym słowem zadałem im lekture do odrobienia na dzisiejsze popołudnie.

Acha kabel którym sprawdzałem jest ok z wszystkimi żyłami, bo sam go produkowałem.
Transfer pomiedzy laptoptem a NAS poprzez router wyszedł mi ok 260Mbps więc chyba całkiem nieźle smile

39

Robią Cię jak trzeba znaczy się.

40

a teraz inne pytanko, bo miałem swego czasu problemy z Wanem i na dziś dzień używam jednego z LANów jako Wan a oryginalnego Wana jako LAN. Jak jestem wpięty laptopem pod jedno z 3 oryginalnych LANów to leci mi 260Mbps a jak podepne sie pod tego "przerobionego" WANa na LANa to tam komunikacja z laptopem sięga tylko 80Mbps. Co jest nie tak? Orygilnalny WAN nie jest gigabitowy?

41

Jest bo cały switch taki jest przecież.

42

więc cóż może być nie tak? mogłem coś skopać programowo? etc/config/network wyglada u mnie tak"

config 'interface' 'loopback'
    option 'ifname' 'lo'
    option 'proto' 'static'
    option 'ipaddr' '127.0.0.1'
    option 'netmask' '255.0.0.0'

config 'interface' 'lan'
    option 'ifname' 'eth0.1'
    option 'type' 'bridge'
    option 'proto' 'static'
    option 'netmask' '255.255.255.0'
    option 'dns' '192.168.1.1'
    option 'ipaddr' '192.168.1.1'

config 'interface' 'wan'
    option 'auto' '1'
    option 'ifname' 'eth0.2'
    option 'proto' 'dhcp'
    option 'macaddr' '00:12:12:12:12:12'

config 'switch'
    option 'name' 'rtl8366rb'
    option 'reset' '1'
    option 'enable_vlan' '1'

config 'switch_vlan'
    option 'device' 'rtl8366rb'
    option 'vlan' '1'
    option 'ports' '0 2 3 4 5t'

config 'switch_vlan'
    option 'device' 'rtl8366rb'
    option 'vlan' '2'
    option 'ports' '1 5t'

43

Prawie domyślny masz, jeden z portów za wan robi.

44

no i takie było załozenie jeden z portów za WAN a reszta jako LAN i ten stary WAN tez jako LAN bo zrywało mi na nim połączenie. Więc programowo moża sądzić ze jest ok? Czyli tak jakby ten stary WAN jest uszkodzony bo wyciąga tylko 80Mbps

45

Męczy mnie to wolne wifi, przeniosłem ruter do innego mieszkania, w eterze mniej sieci, więc powinno być lepiej.
Dodatkowo wgrałem oryginalne oprogramowanie tp-linka, z automatycznym wyborem kanału 802.11n 40mhz.
W inssider pokazuje mi ładnie 300mbps, laptopy łączą się ze 150mbps - niech będzie.
Ale prędkość po NAS->WiFi->laptop wyciąga tylko 1,5MB/s po FTP... tablet wyciąga około 2MB/s (teoretycznie obsługuje też 11n ale nie wiem czy się tak połączył)
Wydaje mi się że za mało... myślicie, że to kwalifikuje się pod oddanie rutera na gwarancję? Bo trochę biednie z tą prędkością...

46

Nie masz żadnych podstaw na gwarancję. Chyba że po prostu pourywały Ci się kabelki w środku.

47

Ok Cezary, a czy myślisz że na innym ruterze byłoby lepiej? Bo chodzi mi po głowie wymiana tego 1043 na coś lepszego...

48

Zakładam że lepiej nie będzie. Skoro masz tylko takie transfery to masz gdzieś problem - o ile nie z kartami to np. w czymś w powietrzu (czujki termometrów/transmiter video/mysz bezprzewodowa), więc wymiana routera może nie przynieść żadnych korzyści. Jeżeli masz możliwość to sprawdź inny sprzęt (żeby wyeliminować jego problemy), ale nie zakładał bym od razu jego winy.