Temat: Optymalny sposób aktualizacji oprogramowania

Być może uda się zrobić z tego wątku coś przydatnego dla rozrastającej się rzeszy użytkowników, którzy zawsze pierwszego dnia mają te same problemy, które dla innych są śmieszne.
Mnie też wydawało się, ze powinienem wiedzieć jak aktualizować oprogramowanie, więc nie pytałem za każdym razem stawiając wszystko od nowa. Teraz korzystając z trunka robię to co 2-3 dni, co jest lekko uciążliwe.

Pytam więc :

Jaki jest optymalny sposób aktualizacji w ramach jednej gałęzi softu w przypadku posiadania exroota? Optymalny, czyli skuteczny, jak najmniej pracochłonny i dający w efekcie to co potrzeba?

2

Odp: Optymalny sposób aktualizacji oprogramowania

Nie ma takiego. O ile firmware możesz zaktualizować, to juz to co masz na extroot - programy, pakiety, skrypty, pliki konfiguracyjne - musisz zrobić we własnym zakresie. Jeżeli "stary" extroot podmontujesz pod nowy system to może nie działać bo na extroocie możesz mieć stare pliki/moduły czy konfigurację z innymi opcjami niż bieżąca wersja wymaga.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jasne. To wiem. Robię sysupgrade i mam nowe firmware we flashu, potem procedura exroota bez formatowania i mam to co miałem w exroocie przedtem, ale:

1. System mam zaktualizowany wtedy? Czy nie do końca, bo pliku/moduły z exroota nadpisały te po aktualizacji?
2. Tylko ręczne dłubanie i sprawdzanie po kolei pozwoli mi zorientować się co trzeba aktualizować ręcznie, czy może mi coś w tym pomóc?
3. Stawianie od zera mam wyćwiczone, więc może warto właśnie tak?

4

1. tak, na extroocie nadal masz stare
2. nie ma takiego narzędzia
3. tak by było najlepiej.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.