1

Temat: Opcje IPv6 w WAN

IPv6-Address
IPv6-Gateway

1.dzialaja one?
2.rozumiem, ze sa one dla uzytkownikow ktorzy maja ISP oferujacych IPv6?

3. jesli chcialbym caly ruch IPv4 przekierowac na IPv6 poprzez lacze IPv4 to to jest mozliwe przez tunel? widzialem gdzies tutorial ale jest tam paskudny sixxs, ktory odrzucil mi kiedys chyba z 10 prob rejestracji ;/ Tak jakby zloto rozdawali.
tunel mam na HE i nawet swego czasu dzialal mi smile

4. przy okazji - w ruterze planeta widzialem usluge miniupnpd na porcie 5000 - co ona daje? idee universal pnp znam, czyzby to bylo tylko dolozenie forwardowania portow i ikonka w otoczeniu sieciowym? wink w xp swego czasu byla fajna opcja bramy (poprzez unpn sie to odbywalo jesli dobrze pamietam). Ogolnie pytam po co to poza ww. bo widzialem w openwrt gdzies taka mozliwosc

Wszystkie posty dotycza: TP-LINK TL-WR1043ND

Za pomoc Cezarego w poscie powyzej i ponizej dziekuje z gory :-)

2

Odp: Opcje IPv6 w WAN

Abyś miał ipv6 musisz sobie moduły doinstalować. Tak, działają
2. tak
3. tal
4. utorrent np to wykorzystuje otwierając sobie firwalla samodzielnie. I parę innych programów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez snifer 2010-05-26 19:56:10)

Witam, dołączam się do posta bo mam nietypowy problem z ipv6. Chodzi mi o uruchomienie w ogóle protokołu ipv6 na Twoim najnowszym obrazie z extrootem. Od mojego isp mam natywne ipv6 i na oficjalnym obrazie backfire 10.03 ściągniętym ze strony openwrt.org, nie ma problemu, wystarczy właściwie wrzucić pakiet kmod-ipv6 i już mam adresy link-local ipv6 na wszystkich interfejsach i bez problemu mogę sobie wszystko z ipv6 pokonfigować. Niestety maruda ze mnie i bardziej spodobał mi się Twój obraz ze względu na fajny dobór paczek no i wkompilowany extroot, na którym bardzo mi zależy i tu niestety pojawiły się schody ponieważ na ipv6 zależy mi równie mocno. Instalacja pakietów odpowiedzialnych za ipv6 nic nie daje, w lsmod modułu ipv6 nie widać, kernel wyrzuca w logach info o nieobsługiwanych funkcjach ipv6 itp, próbowałem na obrazie z Luci bez extroota i na tym z extrootem ale bez Luci, na żadnym nie chce mi to ruszyć, z ciekawości wrzuciłem z powrotem oficjalny obraz i działa bez problemu zaraz po doinstalowaniu modułu kmod-ipv6 + insmod. Nie wiem czy muszę coś tam jeszcze doinstalować (standardowo instaluję paczki kmod-ipv6, kmod-ip6tables, ip6tables, ip6tables-utils), czy coś robię źle, czy może jajko w Twojej wersji jest trochę inne. Jeżeli to wina kernela to czy mógłbym prosić o zmontowanie odpowiedniej wersji obrazu, mniej więcej z takim zestawem pakietów jak ten http://ecco.selfip.net/tl-wr1043nd-extroot (koniecznie z extrootem) + jak się zmieści to obsługa 3g? Z góry dzięki :-)

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402

4

Poczekaj chwile, właśnie się kompiluję. Ja po prostu nie kompiluję wszystkich możliwych modułów do kernela i stad te ew. problemy.

5

Obsługa 3g to było tylko dodanie usb_modeswitch, chat + wpis w /etc/config/network odnośnie 3g. Jak masz extroota to możesz spokojnie doinstalować wymagane pakiety.

6

Cezary napisał/a:

Obsługa 3g to było tylko dodanie usb_modeswitch, chat + wpis w /etc/config/network odnośnie 3g. Jak masz extroota to możesz spokojnie doinstalować wymagane pakiety.

No jasne, 3g sobie domaluję jak będzie trzeba, czekam na obrazek, dzięki za błyskawiczną reakcję.

7

Gotowe. Masz aktualną kompilację. zainstaluj, ipv6 możesz normalnie z paczek doinstalować. wszystko z bieżącej (dzisiejszej) gałęzi backfire.

8 (edytowany przez snifer 2010-05-26 22:48:20)

Cezary napisał/a:

Gotowe. Masz aktualną kompilację. zainstaluj, ipv6 możesz normalnie z paczek doinstalować. wszystko z bieżącej (dzisiejszej) gałęzi backfire.

Dzięki, jesteś wielki :-) Zaraz się biorę za testy.
UPDATE/ Wszystko pięknie śmiga jak należy :-)

9

@www2

ja tam z sixxs nie mam problemu. pop w polsce więc nie jest tak źle. Rejestracja bezproblemowa i niedawno u arteq przeprowadzona bezproblemowo. Całość nam zajęło ok 40 minut z uzyskaniem adresu. Tunel został dany za ok. tydzień. ot co.

co do upnp można z pod windows skonfigurować (otworzyć) sobie ręcznie porty na routerze nie grzebiąc na routerze. A czy to bezpieczne no cóż są różne zdania na ten temat.

10

snifer napisał/a:
Cezary napisał/a:

Dzięki, jesteś wielki :-) Zaraz się biorę za testy.
UPDATE/ Wszystko pięknie śmiga jak należy :-)

sprawdz jeszcze czy tak pięknie śmiga radio w trybie n smile

WRT1900ACS @ OpenWrt
WNDR4300 @ OwpenWrt

11 (edytowany przez snifer 2010-05-27 17:06:13)

slg napisał/a:

sprawdz jeszcze czy tak pięknie śmiga radio w trybie n smile

Przez pięknie śmiga miałem na myśli to co mi wcześniej nie chciało śmigać wcale czyli ipv6 razem z extroot, co do n to sprawdzę wieczorem.