Temat: TL-WR1043ND tryb WDS

Witam. Jak w temacie posiadam TL-WR1043ND i muszę rozszerzyć sieć wi-fi. Będę potrzebował jeszcze przynajmniej 2 routerki myślałem o TL-WR841ND. Jak je najlepiej połączyć. Jeśli chodzi o kabel to nie ma szans. Myślałem o trybie WDS. Czy jest możliwy w OpenWrt ?

2

Odp: TL-WR1043ND tryb WDS

Jak jest dostępny. Tyle że z pewnością nie chcesz go stosować. Zainstaluj gargoyle z zrób przedłużenie sieci, link do tego masz na eko.one.pl/

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ok. Dzięki za podpowiedź.

4

Cezary napisał/a:

Jak jest dostępny. Tyle że z pewnością nie chcesz go stosować./

Dlaczego? Nie jest to jedyny sposób na transparentny dla klientów roaming?

5

Bo ten wds w openwrt to nie jest jest taki jak broadcomach.

6

A jakieś konkrety czy jak nie sprawdze to się nie przekonam?

7

Kiedyś też potrzebowałem rozszerzyć sieć i połączyłem dwa TL-WR1043ND w trybie WDS. Działało poprawnie, ale transfer miałem kilkukrotnie niższy niż przy pojedynczym routerku, nie do zaakceptowania. Nadawało się to co najwyżej do przeglądania internetu, bo na pewno nie do wygodnego korzystania z sieci domowej.

8

rombad napisał/a:

Kiedyś też potrzebowałem rozszerzyć sieć i połączyłem dwa TL-WR1043ND w trybie WDS. Działało poprawnie, ale transfer miałem kilkukrotnie niższy niż przy pojedynczym routerku, nie do zaakceptowania. Nadawało się to co najwyżej do przeglądania internetu, bo na pewno nie do wygodnego korzystania z sieci domowej.

Wynika to z fizyki - tego się nie da przeskoczyć...

9

@hbr: dawno już byś zestawił takie połączenie i sprawdził smile

10

Cezary napisał/a:

@hbr: dawno już byś zestawił takie połączenie i sprawdził smile

Wiesz, ekhm, żona już wysypki dostaje jak słyszy, że coś z routerem robię tongue
Ale ok, w wolnej chwili spróbuję.