Odp: Pytania odnośnie poradnika CUPS i SANE
No to jak mam kombinować z skanerem ?
Szukam co popadnie po Internecie.
AP: 3x Netgear WAX220
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Pytania odnośnie poradnika CUPS i SANE
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
No to jak mam kombinować z skanerem ?
Szukam co popadnie po Internecie.
Kombinuj czemu sane nie widzi Ci skanera. Prawa dostępu możesz z palca ustawić, ale urządzenie musi być wykryte.
Ja myślę, że nie wykrywa dlatego, że nie jest to model obsługiwany przez projekt sane.
Spis obsługiwanych urządzeń tutaj :
http://www.sane-project.org/sane-mfgs.html#SCANNERS
Mój CanonMP540 widnieje tam (a to proste i tanie urządzenie wielofunkcyjne kupione ok. 4 lat temu), natomiast Twój Brother nie. Czy to jest do zrobienia, obejścia, dołożenia we własnym zakresie - nie wiem.
A to nie jest tak że ten cały SANE ma "sterowniki" do skanerów, tak jak napisał @sebastan może jest jakaś szansa kompilacji sterowników - są źródła. Znalazłem coś takiego też http://www.readynas.com/forum/viewtopic … p;p=292620 tam gość konfiguruje tą samą drukarkę pod SANE tylko że urządzeniem jest NETGEAR ReadyNAS NVX Pioneer, więc może coś z tego by było podobne. Jak uważacie ?
Doświadczenie mówi mi, że jest na to szansa, tym bardziej kiedy dostępne są źródła. Z tym, że pomimo tego, że zajmuję się hobbystycznie komputerami od czasów jaskiniowych (Atari 800), to ja Ci tego nie skompiluję, bo nie umiem.
Przytoczony przez Ciebie przykład daje nadzieję, ale nie podsuwa rozwiązania. Przy czym warto też zauważyć, że lista kompatybilnego sprzętu obejmuje też skanery obsługiwane tylko częściowo (np. niższe rozdzielczości, niż faktycznie obsługiwane) lub wcale.
Przypuszczam więc, że biorąc pod uwagę zróżnicowanie technologiczne skanerów, czyli różne rozdzielności, dpi, czy inne parametry to coś "uniwersalnego" nie bardzo zda egzamin i potrzebny jest soft pod konkretny sprzęt.
Może znajdź kontakt do twórców sane i czegoś się dowiesz.
Sam pod sobą napiszę, ale temat jest nowy i teraz ja mam problem z cups.
Otóż wszystko na pozór jest OK, czyli drukuje stronę testową, czy też wszelkie inne rzeczy pod warunkiem, że nie są duże. Natomiast tekst z worda o objętości 20 stron wyrzuca błąd, tak samo jak PDF około 4 mb. Czyli - małe dobrze, duże błąd. Jest jakaś rada?
Spoola ustaw na dysk nie na ram.
Wstyd powiedzieć, ale nie wiem gdzie co i jak ![]()
W poradniku jest informacja o tym.
Już jest wszystko w porządku. Dziękuję.
To jak już mi tak dobrze idzie to zapytam, czy byłaby jakaś korzyść dla mnie, gdybym zamiast raw uzył pliku ppd ? (mam tez właściwy filter) Mając wybór, co jest dla mnie lepsze?
Jak użyjesz ppd będziesz miał normalną drukarkę sieciową. Problem w tym że możesz nie mieć w openwrt programów robiących za filtry (np. dla mojego xeroxa jest to pakiet splix).
Jak można w naszym przypadku wcielić w życie tą poradę:
https://dev.openwrt.org/ticket/11945
ponieważ często mi się zdarza wspomniany błąd. Rozwiązaniem podobno jest zwiekszenie czasu, ale nie wiem do końca jakaś gdzie tą radę wprowadzić. Czy jest jakaś inna?
Musiał byś przekompilować cupsa.
To dla takiego biedaka, jak ja jest rada na ten błąd? Bo nie wiem, czy "przekompilować cupsa" to tak jak polecieć na księżyc, czy też minutka prostej pracy.
Mam kolejne pytanie. Czy serwer CUPS i USBIP mogą działać razem, czy jedno z nich musi działać osobno dla danego urządzenia? NIESTETY nie mogę nic znaleźć żeby wymusić działanie SANE. Może jakieś pomysły?
Nie wiem, nie sprawdzałem jak się cups razem z usbip zachowa.
Czy Twój kombajn jest w ogóle przez sane obsługiwany?
Cezary,
Czy można w openwrt użyć cupsa w nowszej wersji niż 1.4.4? Jak by to zrobić? Jak można "rozebrać" ipk i potem znów spakowac do ipk?
To nic nie da, bo tam trzeba parę rzeczy skompilować. Po prostu zaktualizować makefile i skompilować samodzielnie pakiet w nowszej wersji.
Czyli rozumiem, że można skomplikować np 1.4.5? Sciągnąłem sobie tar.bz z 1.4.5, ale czytam o tym od wczesnego poranka i raczej sobie nie poradzę, bo nie mam narzędzi ani odpowiedniej teorii. Jakbyś mia wolną chwile i umiejętności to poproszę o zrobienie tego 1.4.5 na próbę.
PS. Kupiłem WDR3600 i to jest to ![]()
Witam ponownie. Chciałem się zapytać czy dało by się skompilować sterowniki do skanera Brother z x86 na ar71xx ? Źródła są, oczywiście sam bym spróbował skompilować (w co wątpię), ale chcę się zapytać czy taka kompilacja da jakiś skutek z wykrywalnością i zarządzaniem skanera?
Tu mam źródła: http://www.brother.com/cgi-bin/agreemen … ish_source
Sorry, to nie są kompletne źródła. Tam binarne biblioteki są.
Fajnie.... ok dzięki za info z rozpoznaniem tego. Czyli albo pisać do gości od SANE, albo zostawić to w cholerę, albo kupić drukarkę z wifi...
Przy okazji wolnej chwili poczytałem stronę projektu sanetwain i dostrzegłem coś, co wcześniej mi umknęło, a bywa mi potrzebne.
Po rozpakowaniu katalogu sanetwain wystarczy umieścić zawarty w nim sanetwain.ds w katalogu C:\Windows\twain_32, aby programy korzystające z twain przy skanowaniu zobaczyły nasz skaner sieciowy. Np. używany przeze mnie irfanview. Podejrzewam, że wszystkie inne też podziałają.
Coś mi się podziało z drukowaniem na jednej z drukarek tzn nie chce drukować albo jak już próbuje to wyrzuca pustą kartkę
W logach widzę że kiedy próbuje drukować na tej konkretnej drukarce to resetuje mu port na hubie usb system i nie mogę dość dlaczego
Jan 11 21:10:53 Gargoyle lpr.info cupsd[2701]: [Job ???] Request file type is application/octet-stream.
Jan 11 21:10:53 Gargoyle lpr.info cupsd[2701]: REQUEST 192.168.1.171 - - "POST /printers/Canon_iP1900_series HTTP/1.1" 200 747 Print-Job successful-ok
Jan 11 21:10:53 Gargoyle lpr.info cupsd[2701]: Canon_iP1900_series Daro 6 [11/Jan/2013:21:10:53 +0100] 1 1 - 192.168.1.171 Microsoft Word - Dokument1 - -
Jan 11 21:10:53 Gargoyle kern.info kernel: [84666.110000] usb 1-1.3.3: reset full-speed USB device number 9 using ehci-platform
Jan 11 21:11:24 Gargoyle lpr.info cupsd[2701]: Saving job.cache...Inna drukarka drukuje dobrze.
root@Gargoyle:~# lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 058f:6254 Alcor Micro Corp. USB Hub
Bus 001 Device 003: ID 04f9:01d5 Brother Industries, Ltd MFC-235C
Bus 001 Device 004: ID 0781:5571 SanDisk Corp.
Bus 001 Device 005: ID 058f:6254 Alcor Micro Corp. USB Hub
Bus 001 Device 006: ID 04e8:2f03 Samsung Electronics Co., Ltd
Bus 001 Device 009: ID 04a9:10cd Canon, Inc.Canon_iP1900 testowana bezpośrednio z komputerem działa poprawnie.
Rozłącza Ci magistralę, tak.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Pytania odnośnie poradnika CUPS i SANE
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc