1 (edytowany przez robert_szcz 2012-11-01 16:26:48)

Temat: 1043ND + Gargoyle 1.5.8 - pomoc w konfiguracji

Witam,
Panowie proszę o pomoc.
Mam dwa routery Tplinka: 543G jako główny do którego jest podłaczona radiówka oraz drugi router 1043ND, który rozsyła intenet w domu po wifi.  Połączone są ze sobą kablem (wyjście LAN w 543G i wejście WAN w 1043ND). Postanowiłem dzisiaj do 1043ND wgrać firmware Gargoyle 1.5.6. Firmware wgrałem zgodnie z poradnikami na stronie. Pojawił się jednak problem. Nie mogę wejść w ustawienia routera po wifi przez przeglądarki (IE, opera) oraz putty. W centrum udostępniania widzę ze laptop jest połączony z routerem, ale nie mogę do niego wejść przez 192.168.1.1. Próbowałem 1043ND połaczyć kablem z lapkiem, ale też nie mogę wejść w ustawienia routera. Próbowałem resetować router ale też nic nie dało. Jest moze jakiś inny sposób na wejście do routera.

2

Odp: 1043ND + Gargoyle 1.5.8 - pomoc w konfiguracji

Failsafe, opisany na eko.one.pl

Po upgrade, o ile nie zachowałeś plików to wifi jest wyłączone, więc tak się nie dostaniesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziękuję za pomoc, duże piwo dla kolegi. Zrobiłem zgodnie z poradnikiem failsafe i wszystko gra.
Mam jeszcze pytanie odnośnie ustawień w zakładce konfiguracja, czy wszystko jest dobrze ustawione, ponieważ zdarzyło mi się że nie miałem dostępu do internetu i musiałem zrobić restart, żeby wszystko wróciło do normy. Mam tak ustawione:

WAN/LAN
http://images47.fotosik.pl/1614/438ac1f3b4d0121cm.jpg

WIFI
http://images38.fotosik.pl/1854/27b8537dd1551da6m.jpg

Czy muszę jeszcze coś zmienić? Narazie chce tylko na szybko ustawić neta, żeby był stabilny, resztę ustawień będę sobie powoli rozgryzał później.

4

Źle. Faq przeczytaj, adres lan zmień na inną klasę adresową (192.168.2.1)

5

Zmieniłem, teraz mam tak:
http://images42.fotosik.pl/644/a5d1caceef4d8902m.jpg

Jeszcze trzy krótkie pytania:
1. czy w sekcji LAN dwie ostatnie opcje mają być zaznaczone (czy tak zostawić jak na zdjęciu)
2. czy w sekcji sieć bezprzewodowa dwie ostatnie opcje mają być włączone (czy tak zostawić jak na zdjęciu),
3. ustawiłem dla wifi kanał 6 i szerokość pasma 40+ czy może tak być.

6

1. Jak chcesz
2. Jak chcesz
3. Jak chcesz smile

7

Panowie mam pytanie, czy extroot+swap+partycja z danymi, mogą być zainstalowane na jednym dysku zewnętrznym 250GB (dysk 3,5 cala w obudowie), bo jak czytam to przeważnie jest pendrive (na extroot i swap) + dodatkowy dysk na multimedia. Nie mam huba i chciałbym to wszystko zrobić na jednym dysku.

8

Oczywiście, nawet bardziej wskazane niż dwa nośniki które rywalizują o pasmo na USB...

9

W edytorze vi wpisując wpisujemy zgodnie z poradnikiem - konfiguracja fstab dla extroot: np. "option is_rootfs 1". Czy między wyrazem rootfs i 1, wystarczy odstęp jednej spacji, czy może być więcej np. 3xspacja.

10

Dowolna ilość. Tyle poradnik który czytasz jest dla backfire a nie dla aa. Więc tej opcji nie ma w 1.5.8. Przeczytaj poradnik o extroocie na eko.one.pl

11

Jeszcze raz dziekuję za pomoc. Napiszę co już zrobiłem. Więc po kolei:
1. Wgrałem najnowszy firmware gargoyle 1.5.8.
2. Podzieliłem dysk na 3 partycje na ext4: sda1 1GB - extroot, sda2 128MB - swap i sda3 235GB - partycja na multimedia (extroot i swap działają).
3. Uruchomiłem minidlna i chyba działa prawidłowo, bo w laptopie i na telefonie wyświetla się OpenWrt DLNA Server.

Teraz moje pytanie, jak przerzucić przez sieć filmy i muzykę z laptopa na partycję sda3 na dysku zewnętrznym.

12

Nie wiem czy to najbardziej oczywiste rozwiązania, ale ja używam WinSCP, mam też podmontowany dysk oraz sambę i widzę go w eksploratorze windows w zakładce sieć.

13

a sambe według którego poradnika zainstalować żeby działało na nowym AA 1.5.8.

14

Masz ją przecież standardowo w obrazie już. (zakładka nośniki usb). Jeżeli zrobiłeś extroota i wywaliłeś pakiet, to samba nadal tam jest, skonfiguruj ją tylko.

15

Mam tego tp linka raptem ze 3 tygodnie, ale już tyle z nim przeszedłem, że już mi poradniki nawet nie potrzebne i robię z tzw. "głowy".
Nic szczególnie trudnego. Po exroocie odmontowuję plugin-gargoyle-usb, oraz całą sambę i wszelkie configi, po czym instaluję sambę

opkg update
opkg install samba36

i wtedy config samby z etc/config przerabiam pod swoje potrzeby, a moje potrzeby są takie, żeby był pełen anonimowy dostęp do całego dysku i u mnie wygląda to tak :

config samba 'global'
    option workgroup 'WORKGROUP'

config sambashare 'public'
    option name 'public'
    option path '/mnt/hdd1'
    option create_mask '0777'
    option dir_mask '0777'
    option browseable 'yes'
    option read_only 'no'
    option guest_ok 'yes'

Pamiętaj o zmianie ścieżki z mnt/hdd1 na swoją - taką, gdzie Ty masz swój dysk podmontowany.
Jeśli Ci potrzeba dostęp na login hasło, to trzeba przerobić.
Po odpalenia zawsze restart, najlepiej i komputera i routera, aby nowe ustawienia sieci się załadowały.

16

Ale chyba coś z sambą strasznie namieszałem, bo zakładce nośniki usb wogóle nie wykrywa mi dysku. Może da się jakoś przeinstalować.

17

Jak masz extroota i zainstalowany block-mount to MOŻE nie wykrywać. Kwestia rywalizacji pluginu z block-mount. Albo tego się  się używa albo tego.

18 (edytowany przez robert_szcz 2012-11-02 17:18:40)

Ale wcześniej wykrywał i było wszystko ok, dopiero jak zacząlem konfigurować sambę to coś się popsuło.
W pliku /etc/config/samba wyswietla mi tylko:
config samba 'global'

reszty nie ma, czyli jakby się wykasowało.

A jak można zamontować ponownie dysk (partycja sda3) żeby był widoczny w zakładce nośniki usb.

19

Czyli w ogóle nie masz zasobów udostępnionych. Dodaj je.

20 (edytowany przez robert_szcz 2012-11-02 19:22:25)

Cezary napisał/a:

Czyli w ogóle nie masz zasobów udostępnionych. Dodaj je.

OK dysk już został wykryty, po prostu odłączyłem i podłączyłemn go powtórnie od routera (wcześniej wyłaczyłem router).

Dodałem zasoby (chyba) i mam taki skonfigurowany plik /etc/config/samba:

config samba 'global'

config sambashare 'share_1'
        option name 'share_1'
        option path '/tmp/usb_mount/67c62efe-8f16-4f76-93a6-76a7e2f31407'
        option create_mask '0777'
        option dir_mask '0777'
        option browseable 'yes'
        option read_only 'no'
        option guest_ok 'yes'

Tylko dalej nie wiem jak mam go zobaczyć na laptopie. Powinien pokazywać się w eksploratorze ale tam go nie widzę, tak samo w otoczeniu sieciowym też go nie ma. Pomóżcie, bo już nie bardzo wiem co dalej.

Na szczęście połączyłem się przez FTP i total commanderem przerzucam pliki na dysk. Z sambą coś wyraźnie mi nie idzie.

21

A jak wpiszesz \\192.168.1.1 to widzisz zasoby?

22

Udało się skonfigurować sambę - dysk zmapowałem w windowsie i już go widać na laptopie. Zresztą pliki na dysk będę wrzucał po ftp, bo jest dużo szybciej.

Mam jeszcze jedno pytanie, wyłaczyli mi na chwilę prąd i po ponownym włączeniu zasilania, uruchamia się tylko router z własnego roota (bez dysku, bo dysk jest zewnętrzny i ma dodatkowe zasilanie, ktore muszę ręcznie włączyć). Włączam więc dysk, robię reset routera i system ładuje mi się z extroota. Wszystko wydaje się ok, ale nie nie montuje mi się dysk (partycja) z multimediami oznaczona jako sda3 (w zakładce nośniki usb jest pusto). Czy jest możliwość, żeby montowalo przy właczeniu dysku automatycznie dysk sda3, a jak nie to jak mogę zmontować ręcznie dysk sda3.

23

On musi się sam zamontować. Nie powinienieś nic sam wymuszać. Brak zamontowanego nośnika może być np. z powodu błędów na nim, sprawdź go po prostu.

24 (edytowany przez robert_szcz 2012-11-04 09:31:04)

Sprawdziłem dysk poleceniem:
# umount /dev/sda3
# e2fsck -y /dev/sda3

i dostałem taką odpowiedź:

e2fsck 1.42.4 (12-June-2012)
/dev/sda3: clean, 1854/15196160 files, 11350521/60760622 blocks

więc dysk chyba jest ok.
Jak wyłączę i ponownie włączę ruter to raz na trzy dysk się prawidłowo zamontuje, bo widać go w zakladce nośniki usb.
Poza tym nawet jak dysk zostanie zamontowany to minidlna pokazuje mi zero plików.

Plik /etc/config/fstab:

config global automount
        option from_fstab 1
        option anon_mount 1

config global autoswap
        option from_fstab 1
        option anon_swap 0

config mount
        option target   /overlay
        option device   /dev/sda98
        option fstype   ext4
        option options  rw,noatime
        option enabled_fsck 0
        option enabled  0

config swap
        option device   /dev/sda99
        option enabled  0

Wydaje mi się że powinno być w config mount: option device /dev/sda3 oraz w config swap: option device   /dev/sda2, (chociaż swap chyba montuje się i działa) bo pokazuje mi się:
             total         used         free       shared      buffers
Mem:         29200        28356          844            0          652
-/+ buffers:              27704         1496
Swap:       131068         1932       129136

25

Czemu pokazujesz fstab jak montuje się przez plugin usb-storage? Wywal block-mount bo jedno z drugim się gryzie. Chyba że masz extrotoa, wtedy wywal ten plugin i rób to przez fstab. Co drugi post o tym jest...