1

Temat: WinSCP widzi brak miejsca w wg WWW miejsce jest-Gargoyle 1.5.8/MR3420

Przy próbie wgrania pliku "n2n" na router TP-Link MR3420 z Gargoyle 1.5.8 za pomocą programu WinSCP otrzymuje następujący kominikat: "scp: /etc/config/n2n: No space left on device". Na dole okna w programie WinSCP jest taka informacja: "0B z 29675B" a przez stronę www widać coś takiego: "Użycie pamięci: 12.6MB / 28.5MB (44.4%)". Wynika z tego że miejsce jeszcze jest tylko dlaczego nie moge wgrać plików i dlaczego WinSCP widzi brak miejsca ?

2

Odp: WinSCP widzi brak miejsca w wg WWW miejsce jest-Gargoyle 1.5.8/MR3420

To jest pamięć ram! A ty potrzebujesz pamięci flash na instalację programów...

Zapoznaj się ze specyfikacją swojego routera - ramu masz 32MB, ale flash już tylko 4MB.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary, dziękuje za informacje. Na 3420 standardowo zainstalowałem Twój obraz 1.5.8 i dodatkowo zainstalowałem n2n (bardzo mi na nim zależy). Napisz mi co mógłbym usunąć i w jaki sposób z posiadanych plików aby zmieścić plik konfiguracyjny n2n.

4

Faq przeczytaj. To co jest w obrazie nie możesz usunąć bo to nie zwolni miejsca.

5

Szukałem polecenia, które pokaże mi wykorzystanie i wolne miejsce w pamięci flash ale nie mogłem znaleźć. Jest wogóle takie polecenie ?

Chciałbym wgrać do routera tylko pakiet "n2n". Czy jest jakaś inna metoda na ściągnięcie tylko jego oprócz komendy "opkg update". Chodzi o pozostawienie jak największej ilości wolnego miejsca we flashu.

6

df -h

Czy instalacja ręcznie i przy pomocy opkg to jest to samo. Jak nie masz dostatecznej ilości wolnego flash to nie zainstalujesz go tam. Albo robisz extroota, albo instalujesz do raz, tyle że po restarcie będziesz to musiał robić jeszcze raz.