1

Temat: Wzmacniacz WiFi, most, przekaźnik - MR3420 i WRT54GL - Gargoyle

Witam,
Posiadam dwa routery. Jeden to TP-Link TL-MR3420 z Gargoyle 1.5.8 który jest umieszczony na strychu. Do niego podłączony jest modem 3G z internetem. Włączone jest na nim WiFi, które swoim zasięgiem pokrywa poddasze. Z jednego portu LAN tego routera jest poprowadzony przewód na sam dół do switcha TP-Linka z którego poprowadzone są przewody po pokojach. Problem polega na tym że na dole nie mam zasięgu WiFi z routera, który znajduje się na strychu. W związku z tym chciałbym na dole postawić drugi router jako wzmacniacz WiFi (Linksys WRT54GL z Gargoyle 1.5.8), podłączyć go do switcha na dole i tak skonfigurować WiFi aby rozgłaszał taką samą sieć (SSID) w tym samym kanale co router na górze. Jednym słowem chciałbym w całym domu mieć zasięg jednej sieci WiFi. DHCP byłby skonfigurowany tylko na TP-Linku, który rozdawałby adresy zarówno na poddaszu jaki i na dole. Próbowałem różnych konfiguracji ale nie nic mi z tego nie wychodziło. Próbowałem również aby na routerze Linksys w trybie most bezprzewodowy/przekaźnik przeskanować sieć przyciskiem „scan” w konfiguracji mostu. Sieć „test” była wykrywana ale klienci nie mogli połączyć się z siecią WiFi Linksysa ponieważ nie było jej widać. Natomiast było widać bardzo słaby zasięg sieci WiFi z TP-Linka. Wyglądało na to jakby sieć WiFi nie była w ogóle wzmacniana przez Linksysa.

Proszę o pomoc jak to wszystko powinienem prawidłowo ustawić aby zaczęło działać.

Obecnie konfiguracja wygląda następująco:

Dla TP-Link:
Tryb pracy: brama sieciowa
Adres IP: 10.0.19.1
Tryb pracy sieci WiFi: AP+WDS
Nazwa AP (SSID): test
Kanał: 10
Szyfrowanie: WPA2 PSK
Rozgłaszanie SSID: włączone
Hasło: wpisane

Dla Linksysa:
Tryb pracy: most bezprzewodowy/przekaźnik
Adres IP mostu: 10.0.19.2
Adres IP bramy: 10.0.19.1
Port Ethernet WAN: wyłączony
Połączony: przez most kliencki
Przekaźnik: włączony
Standard: G+B
Szerokość kanału: 20 MHz
Moc nadawania: Maks
Połączenie z SSID: test
Rozgłaszanie SSID: test
Kanał: 10
Szyfrowanie: WPA2 PSK
Hasło: to samo co dla TP-Link

2 (edytowany przez LiO 2012-11-01 10:09:25)

Odp: Wzmacniacz WiFi, most, przekaźnik - MR3420 i WRT54GL - Gargoyle

Wyłacz na WRT54GL DHCP, ustaw mu ip w tej samej podsieci np jak 3420 ma 192.168.1.1 to daj mu 192.168.1.2. Wepnij kabelek do LAN WRT54GL zw switcha no i skonfiguruj WiFi jako normalny AP na nim

http://klatka.ovh - CABANA PUBLIC SERVER
http://klatka.ovh/psi/ - phpsysinfo
http://temp.klatka.ovh/ - pogodynka

3

Witam.

Mam taki problem:

Posiadam router TL-WR842ND z oryginalnym softem oraz Nexx WT3020F z gargoyle 1.9.0.3.

Próbuję przetestować funkcję (most, przekaźnik).

Oto moja konfiguracja:

PunBB bbcode konfiguracja

P.S hasło jak w ssid Przemek

Status Gargoyle:

PunBB bbcode status

Urządzenia podłączone z routerem:

PunBB bbcode router

Gdy próbuję podłączyć się przez WiFi albo LAN lub WAN nie dostaję IP przez DHCP.

Próbowałem WPA PSK, WPA2 PSK.

Działa tylko jak Przemek jest sieć otwartą nizabezpieczoną.

4

Ustaw sobie na komputerze adres 192.168.1.2, podłącz się kablem do nexxa, zaloguj się przez ssh i zobacz czy możesz z niego pingować 192.168.0.1 oraz 8.8.8.8

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez djmysia 2016-07-07 12:26:00)

Ping przechodzą normalnie:

PunBB bbcode ping

Dziwna rzecz jest taka: Jak podłączę się do sieci Przemek do router tp-link  przez wifi i potem tego samego lapa podłącze przez lan do nexxa to przydzieli IP w Lanie ale musi być połączenie wifi. Jak rozłączę z Przemek to nie przydzieli mi IP. Nie kumam

Jak ustawie ip statycznie:

IP: 192.168.0.106
maska:255.255.255.0
Barma i dns 192.168.0.1

to net działa na wifi, lan i wan

6

No to jeszcze dziwniejsze, bo sieć działa tylko dhcp nie idze z jakiegoś powodu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.