Temat: Wzmacniacz WiFi, most, przekaźnik - MR3420 i WRT54GL - Gargoyle
Witam,
Posiadam dwa routery. Jeden to TP-Link TL-MR3420 z Gargoyle 1.5.8 który jest umieszczony na strychu. Do niego podłączony jest modem 3G z internetem. Włączone jest na nim WiFi, które swoim zasięgiem pokrywa poddasze. Z jednego portu LAN tego routera jest poprowadzony przewód na sam dół do switcha TP-Linka z którego poprowadzone są przewody po pokojach. Problem polega na tym że na dole nie mam zasięgu WiFi z routera, który znajduje się na strychu. W związku z tym chciałbym na dole postawić drugi router jako wzmacniacz WiFi (Linksys WRT54GL z Gargoyle 1.5.8), podłączyć go do switcha na dole i tak skonfigurować WiFi aby rozgłaszał taką samą sieć (SSID) w tym samym kanale co router na górze. Jednym słowem chciałbym w całym domu mieć zasięg jednej sieci WiFi. DHCP byłby skonfigurowany tylko na TP-Linku, który rozdawałby adresy zarówno na poddaszu jaki i na dole. Próbowałem różnych konfiguracji ale nie nic mi z tego nie wychodziło. Próbowałem również aby na routerze Linksys w trybie most bezprzewodowy/przekaźnik przeskanować sieć przyciskiem „scan” w konfiguracji mostu. Sieć „test” była wykrywana ale klienci nie mogli połączyć się z siecią WiFi Linksysa ponieważ nie było jej widać. Natomiast było widać bardzo słaby zasięg sieci WiFi z TP-Linka. Wyglądało na to jakby sieć WiFi nie była w ogóle wzmacniana przez Linksysa.
Proszę o pomoc jak to wszystko powinienem prawidłowo ustawić aby zaczęło działać.
Obecnie konfiguracja wygląda następująco:
Dla TP-Link:
Tryb pracy: brama sieciowa
Adres IP: 10.0.19.1
Tryb pracy sieci WiFi: AP+WDS
Nazwa AP (SSID): test
Kanał: 10
Szyfrowanie: WPA2 PSK
Rozgłaszanie SSID: włączone
Hasło: wpisane
Dla Linksysa:
Tryb pracy: most bezprzewodowy/przekaźnik