Odp: MR3420 - wolniejsze dzialanie lacza 3G po instalacji Gargoyle 1.5.4
Tzn jaki widzisz problem z nowym?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → MR3420 - wolniejsze dzialanie lacza 3G po instalacji Gargoyle 1.5.4
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tzn już chyba wszystko ok po prostu prawdopodobnie winny jest play gdyż jak włożyłem kartę orange to transfer się o niebo polepszył.
Przecież play ma ograniczenie pasma, zależne jeszcze od abonamentu...
Bzdury wac Pan gadasz, E3131 pobiera z złacza usb max 250mA
, używam od prawie dwóch lat z oryginalnym zasilaczem i nigdy nie bylo problemu
To że u Pana działa i pobiera 250mA nie przekłada się nijak za zastosowanie uniwersalne, jedynie wprowadza niepotrzebny zamęt-to nawet nie chodzi o wyniki speed-ów lecz o stabilność pracy modemu (nie ma takiej opcji że modem pobiera stałą wartość energii-przysłowiowe 250mA, jest to wartość zmienna, zależna od zasięgu, jego stabilności a co za tym idzie każdy modem pracuje w innych warunkach). Ja podaję zastosowanie uniwersalne, wykluczające czynnik zasilania w 100% (również przetestowane przez ze mnie w realu-w różnych miejscach, warunkach i modemach).
Przecież play ma ograniczenie pasma, zależne jeszcze od abonamentu...
To jest karta pre-paid nie na abonament, ale jak w południe testowałem będąc gdzie indziej to szło lepiej niż Orange w domu u mnie okazuje się że Orange śmiga lepiej
Zobacz sobie regulaminy play. Transfer jest tylko do 1MB w play na kartę, jest wyższe we fresh z pakietami internetowymi. W orange ograniczenia bodajże nie ma, możesz korzystać ile fabryka dała. Tylko od obciążenia stacji to zależy.
Witam
Trochę mnie nie było, wczoraj zainstalowałam nowa wersje gargulca 1.5.8 i proszę bardzo, nie ogranicza
(przynajmniej do prędkości 12mbps jakie osiągam obecnie na t-mobile/plus) działa identycznie jak by modem był podpięty do komputera i lepiej niż w oryginalnym firmware gdzie trzeba czekać na wykrycie modemu ;p
Co do tego playa... profile QOS UMTS ofert głosowych są masakryczne spierdzielone
na nowej karcie playa z pakietem 1GB mam 2048/386 :d na innej prędkość ściągania pełne HSDPA ale również z uploadem 386 a na jeszcze innej bardzo starej karcie link download 7,2 upload 1024kbps
Plus karta głosowa czy internet bez różnicy 16000 kbps / 2048 kbps UP
T-mobile tak samo internet czy karta 30000 kbps / 4000 kbps UP
Orange nie testowane, bo mi szkoda wydawać na kompresje kasy ![]()
Profil czytany jest z modemu. I tak, czasami potrafi cuda wyświetlać ![]()
Trzeba zaktualizować http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=46985#p46985
Z gnokii tez działa ![]()
Zaktualizowałem. Systematycznie to zmieniam, jeszcze sporo zostało do aktualizacji ![]()
Tych którzy chcą sprawdzic jak dział modem na starym oprogramowaniu czy nie zmniejszał transferu informuję że posiadam oprogramowanie z całego roku do TPlinka 3420. Nie mam zapisanej wersji ale mam zapisane kiedy wgrywałem. U mnie zauważyłem nie wiadomo czemu że siła sygnału jest 60-70 % a za chwile jest 6 %. Też mi się wydaje że problem zaczyna się na nowszym oprogramowaniu.
Siła sygnału jest odczytywana z jako at+csq bezpośrednio z modemu i oprogramowanie kompletnie nie ma nic z tym wspólnego ![]()
Jako posiadacz mr3420 i prób z gargulcem podaję co następuje:
1. Gargulec w wersji backfire rżnął intenet czterokrotnie - z prawie 20 Mb do 4 Mb
2. Router na oryginalnym oprogramowaniu miał problemy z pinem, co ciekawe po manewrze wgraj gargulca, wyrzuć, wgraj
oryginał problemy się skończyły. Ale po poradach z forum, nie tylko tego, zakupiłem aktywnego HUB'a BELKINA.
3. Po pojawieniu się AA skusiło mnie na wgranie i o dziwo ku mojemu zaskoczeniu działa identycznie jak na oryginale, cięcie prędkości na poziomie minimalnym - Modem HUAWEI E372 Orange, także na razie zostaję przy gargulcu.
Jako, że MR ma mało pamięci nie eksperymentowałem z dodatkami, poza 3ginfo (działa wyśmienicie i nie ma problemów z wahającym się zasięgiem).
Także Cezary pełen szacun za ilość pracy włożony w softa.
Pozdrawiam.
Tzn ile osiągasz teraz?
Cezary jedna rzecz na AA + 3ginfo jest do poprawy:
1) Włączamy do prądu ruter
2) Wpisujemy 192.168.1.1:81
3) Za pierwszym razem poprawnie nie jest wyświetlany sygnał
4) Odświeżamy stronę i widzimy poprawny poziom sygnału
Konfiguracja to TL-WR1043ND + Huawei E398.
Tak i w sumie nie mam co z tym zrobić. Jakiś czas po restarcie modem nie podaje poprawnie informacji.
Cezary przydalo by sie jakoś zwiększyć wydajność systemu ;p nadal za bardzo zjada zasoby i troszke spowalnia, u mnie przy 13Mbps kwiczy jak zarzynany wieprz
load dochodzi do 1.5 (procesy kworker i ksoftirqd zjadaja 80% procesora)
testowane w miejscu gdzie mam full speed z modemu 3131 to przez router wskazuje 16 a faktyczny download to 1.5Mb/s gdzie w kompie jest raz więcej
load przy 8Mbps - Load average: 0.35 0.29 0.44 powyzej tej predkosci rosnie masakrycznie
Jedna roznica miedzy routerem a kompem to tryb, w w8 mam NIDS tylko, w routerze za chiny nie chce wystartować ;p
Kup mocniejszy router ![]()
A tak serio to porzuć gargoyle i jego rzeczy na rzecz czystego systemu.
Router jest do zabawy ;p, nie będę kupować innego drozszego, wiem ze da się wycisnąć wiecej
Myślę, ze tryb NIDS załatwił by sprawę definitywnie ale nie da sie uruchomić ;p w W8 tez sa problemy jak sie zamiesza z nim np instalujac inna wersje sterownika
Tylko że nikt nie jak zmusić E3131 do pracy w ndis...
3131 nie wysyla standardowej komendy , nie udalo mi sie nic przechwycic mimo moich zapartych bojów ;( nawet grzebałam w logach systemowych w8 od tego sterownika i lipa
Całą transmisję po usb trzeba by było przechwycić.
Kiedys jeszcze sterowniki się instalowały teraz niestety nie rozpoznają sprzętu ;p
root@Gargoyle:~# opkg install kmod-usb-net-cdc-ether
Installing kmod-usb-net-cdc-ether (3.3.8-1) to root...
Downloading http://ecco.selfip.net/attitude_adjustment/ar71xx/packages/kmod-usb-
net-cdc-ether_3.3.8-1_ar71xx.ipk.
Installing kmod-usb-net (3.3.8-1) to root...
Downloading http://ecco.selfip.net/attitude_adjustment/ar71xx/packages/kmod-usb-
net_3.3.8-1_ar71xx.ipk.
Configuring kmod-usb-net.
Configuring kmod-usb-net-cdc-ether.
RESTART MASZYNY i
root@Gargoyle:~# cat /proc/bus/usb/devices
T: Bus=01 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#= 4 Spd=480 MxCh= 0
D: Ver= 2.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs= 1
P: Vendor=12d1 ProdID=1506 Rev= 1.02
S: Manufacturer=HUAWEI
S: Product=HUAWEI Mobile
C:* #Ifs= 6 Cfg#= 1 Atr=80 MxPwr=500mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=01 Driver=option
E: Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS= 64 Ivl=2ms
E: Ad=82(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E: Ad=01(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=4ms
I:* If#= 1 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=16 Driver=(none)
E: Ad=83(I) Atr=03(Int.) MxPS= 64 Ivl=2ms
I: If#= 1 Alt= 1 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=16 Driver=(none)
E: Ad=83(I) Atr=03(Int.) MxPS= 64 Ivl=2ms
E: Ad=84(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E: Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=4ms
I:* If#= 2 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=03 Driver=option
E: Ad=85(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E: Ad=03(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=4ms
I:* If#= 3 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=02 Driver=option
E: Ad=86(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E: Ad=04(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=4ms
I:* If#= 4 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage
E: Ad=05(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E: Ad=87(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:* If#= 5 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage
E: Ad=06(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E: Ad=88(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0msJako, ze mam chwilkę czasu zobaczyłam co się dzieje w windowsie ![]()
Modem przy instalacji najpierw rozpoznaje karte sieciowa. Przy łaczeniu nie trzeba przełączać miedzy ndis a ras, dla przykładu odpalam aplikacje playonline laczy sie po RAS gdy ja zamkne i klikne w zasobniku na polaczenie nids rowniez laczy ![]()
To co Cezary (NIE)lubi najbardziej LOGI
czysta instalacja playonline zmiana z WCDMA na GSM i polaczenie NDIS
Ndisapi.log http://pastebin.com/3dfkNgbM
ATRecords.txt http://pastebin.com/gLDtzGGt
Hardware ID
karta sieciowa
usbcdcncm\Vid_12D1&Subclass_02&Prot_16&wwan
usbcdcncm\Vid_12d1&Pid_1506&MI_01
modem
usbcdcncm\Vid_12D1&Subclass_02&Prot_1
E3131 nie obsługuje tych samych interfejsów co e173. NCM on ma.
Nic ciekawego tu nie ma. Raczej snifer USB jest potrzebny i złapanie całej transmisji z USB.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → MR3420 - wolniejsze dzialanie lacza 3G po instalacji Gargoyle 1.5.4
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc