Temat: WR1043nd jak drugi router w kolejności - jak konfigurować

Witam

W domku1 (dalej nazywany D1) mam net z Neostrady na routerze z modemem ADSL (IP192.168.1.1). Przeciągnąłem kabel LAN do domku2 (D2)  i tam mam podłączony wr1043nd (IP 192.168.3.1) jak na razie działa jako switch - kabel z D1 wchodzi do portu pierwszego (nie do WAN). Jak router w D1 jest wyłączony to wr1043nd w przydziela w D2 ip 192.168.3.x a jak jest router w D1 jest włączony to w D2 urządzenia otrzymują IP 192.168.1.x i nie mogę zalogować się do wr1043nd bo nie ma przydzielanego IP

Chciałbym teraz do wr1043nd wgrać gargoyle, podłaczyć dysk usb i wykorzystać go jako dysk sieciowy pod SMB + klienta torrent + wtyczka napiprojekt.

Jak mam ustawić router aby mieć internet z D1 mieć możliwość korzystania z w/w usług?
Czy trzeba go podłączyć przez WAN?

2

Odp: WR1043nd jak drugi router w kolejności - jak konfigurować

Albo przez wan albo przez lan i nadaj mu np. adres 192.168.1.2. Wtedy wyłącz dhcp w D2 oraz ustaw dnsy na routerze i trasę domyślną.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

...oraz ustaw dnsy na routerze i trasę domyślną.

co to znaczy .. co tam wpisać

4

uci set network.lan.ipaddr=192.168.1.2
uci set network.lan.dns=8.8.8.8
uci set network.lan.gateway=192.168.1.1
uci commit
reboot

5

Cezary napisał/a:

uci set network.lan.ipaddr=192.168.1.2
uci set network.lan.dns=8.8.8.8
uci set network.lan.gateway=192.168.1.1
uci commit
reboot

Lan z D1 włączyłem do pierszego portu na Tplinku w D2 i powysze ustawienia działają. Tzn widać router z D1 i router z D2.

Pojawił się inny problem.

Chciałem podpiąć sobie dysk do routera z D2 (wr1043nd) i udostępnić pliki.

Jak mam podłączony net z D1 to jak podłącze dysk do portu USB to router wiesza się po 30-60 sekundach i jedynie odpięcie dysku i restart routera przywraca działanie sieci.

Za uwarzyłem że jak przywrócę ustawienia fabryczne na wr1043nd (w domu d2)  i nie podłączam neta z D1 to dysk wykrywany jest przez router i wszystko działa bez zarzutu (tzn transfer po SMB, FTP i media serwer)

Wie ktoś o co chodzi?
Może podłączenie neta z D1 do WAN-a by pomogło ale na ustwieniach od kolegi Cezarego nie mam neta?

PS. Jak dwa miesiące temu testowałem Gargoyla to w.w problem nie występował aczkolwiek smart TV Samsunga nie dało się używać bo non stop bufforował dlatego wróciełem do oryginalnego softa.

6

Mam pewien problem z transferem

Mam Gargoyla w D2 na routerze 1043, potem mam switch gigabitowy.
Do switcha są podłączone dwa kompy z GLAN-em.  Ale transfer między nimi jest jak po 100-ce (11-12MB/s)

Jak byłem na oryginalnym sofcie TP-linka to transfer był jak po GLanie.

Jakieś pomysły jak to naprawić?

7

A sprawdź swconfigiem ile porty wynegocjowały szybkości.