Temat: Czujnik zwarcia styków na 1-wire

Cześć!

Potrzebuję wykonać na 1-wire czujnik zwarcia styków, konkretnie chodzi mi o czujnik otwarcia drzwi, który byłby podłączony do szyny 1-wire i obsługiwany od strony komputera oprogramowaniem owfs.

Mam do dyspozycji zdobyte w maxim próbki DS2438AZ+, DS2438Z+, DS2408S+, DS2406+.
Czy któryś z powyższych nadałby się do tego? Z opisu wynika, że to "Addressable Switch", więc pewnie tak.

Szukałem w Internecie, ale nie znalazłem żadnego gotowego schematu takiego czujnika zwarcia styków, czy ktoś mógłbym mi podpowiedzieć jak taki wykonać na bazie ww. układów? Lutownica nie jest mi obca, ale moja wiedza nie pozwala na samodzielne narysowanie schematu połączeń. :-(

Z góry dzięki za podpowiedzi.

2

Odp: Czujnik zwarcia styków na 1-wire

Zwykłe gpio na i2c. Jak jest zwarte to jest np. zero, jak nie to 1 przez rezystor podciągający.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez florekk 2012-10-01 09:14:11)

W pdf do DS2413 ,masz schemat
http://datasheets.maximintegrated.com/en/ds/DS2413.pdf.

Z tego co eksperymentowalem na DS2406 i DS2413 wyjscia PIO sa NO (open) proste zwarcie ich do masy daje (1).

Pamietaj tylko ze w owfs pod openwrt dziala sterowanie tylko PIO.BYTE i sensed.BYTE. tzn mozesz pisac lub czytac tylko dziesietne wartosci calego rejestru PIO.

Ale w przypadku DS2406 i DS2413 jest to proste bo porty sa dwa smile schody sa w DS2408 bo jest ich 8.

florekk

4

florekk napisał/a:

Z tego co eksperymentowalem na DS2406 i DS2413 wyjscia PIO sa NO (open) proste zwarcie ich do masy daje (1).

Czyli coś takiego jak poniżej będzie okej? RSTZ do czegoś mi potrzebny?

schemat

5

RSTZ nie jest potrzebny warto jeszcze dać podciągnięcie linii do Vcc przez jakiś rezystor np. 10 kOmów wtedy jak nie mamy zwarcia z masą to jest stan wysoki na wejściach. Tylko wtedy trzeba by zasilać dodatkowo DS2408 oprócz podkradania z 1-wire.