Temat: Skaner na sane działa - Gargoyle +Tp-Link 1043
Od razu zaznaczam, że to żaden tutorial, a ze mnie żaden fachowiec. Po prostu jako człowiek starej daty bywam wytrwały w drążeniu. Do końca nie wiem jak, niemniej jednak działa i opiszę to, ponieważ sporo jest pytań o skaner na openwrt i niewiele odpowiedzi.
Co mam :
Tp-Link 1043 z Gargoyle 1.5.8 i exrootem
Urządzenie wielofunkcyjne Canon Pixma MP540
Laptop Dell na Win7
Efektem jest działający skaner sieciowy.
Nie mam pojęcia czy wszystkie kroki są niezbędne, ale ja je robiłem - często bezmyślnie - i być może można coś ominąć. Nie znam się, może ktoś podpowie. Korzystałem z wielu informacji w necie i tak to posklejałem.
Skaner rzecz jasna podpinamy pod USB w routerze.
Zainstalowałem następujące pakiety:
opkg update
opkg install sane-backends
opkg install sane-frontends
opkg install xinetd
Teraz sprawdzamy, czy nasz skaner został rozpoznany.
scanimage -L
Jeśli nasz sprzęt jest obsługiwany, to powinien się przedstawić. Mój Canon zrobił to tak :
root@Gargoyle:~# scanimage -L
device `pixma:04A91730_9172BC' is a CANON Canon PIXMA MP540 multi-function peripheral
Spis obsługiwanych urządzeń tutaj :
http://www.sane-project.org/sane-mfgs.html#SCANNERS
Dalej skorzystałem z porad na http://sokrates.mimuw.edu.pl/~sebek/openwrt/ a w szczególności zrobiłem dwie rzeczy :
1. Dodałem znak + w /etc/sane.d/saned.conf (pod ostatnią linią po prostu +) , oraz
2. W lokalizacji /etc/xinetd.d/ utworzyłem plik sane z następującą zawartością :
service sane-port
{
socket_type = stream
server = /usr/sbin/saned
protocol = tcp
user = root
group = root
wait = no
disable = no
}
Potem
/etc/init.d/xinetd start
/etc/init.d/xinetd enable
To tyle od strony routera.
W komputerze należy użyć jakiegoś klienta sane. Ja znalazłem póki co dwa - nie wiem czy są najlepsze, po prostu takie znalazłem.
1) xsane-win32
2)sanetwain135
Oba funkcjonują poprawnie z tym, że xsane jest bogatszy w funkcje. Działa podgląd, skanowanie, generalnie wszystko.
Mam nadzieję, że ktoś ten mój pomysł sprawdzi i udoskonali. Niemniej jednak u mnie działa
Edit 25-12-2012
Sposób na działanie skanera w programach korzystających z twain.
Po ściągnięciu sanetwain i rozpakowaniu katalogu mamy w nim plik sanetwain.ds . Wystarczy umieścić go w katalogu twain_32 znajdującym się w C:\Windows. W ten sposób programy komunikujące się ze skanerem poprzez twain (np. irfanview ) zobaczy nasz skaner sieciowy.