Temat: Znikający/rozłączany (od USB) modem
Mam problem z rozłączaniem się (w sensie "od magistrali USB") modemu 3g. Zdarzenie następuje zazwyczaj w momencie "wzmożonej aktywności" modemu (np.: transmisja danych, lub wysyłanie SMS).
U mnie cała instalacja przedstawia się następująco: RSPro + 2xHUB USB + karta SD (ext-root) + modem Huawei E182E + 2xHDD + 2xFT232 + pl2303 + karta muzyczna USB.
Wydawało już mi się, że ustabilizowałem "napięciowo" całą instalację, bo...
RSPro ma swój własny (całkiem mocny) zasilacz. Każdy z (2ch) HUB'ów jest aktywny. W pierwszym HUB'ie mam: modem + karta SD (ext-root), w drugim: 2x HDD, 2xFT232, 1xPL2303, karta muzyczna. W powodu dużego poboru prądu (tu mowa głównie o modemie i dyskach), zamiast oryginalnych zasilacz (500mA) zastosowałem wyjście 5V zasilacza ATX (już zresztą wcześniej zamontowanego na potrzeby: zasilania kamer IP, podświetlenia LED domu, zasilenia węża świetlnego w łazience, etc.). Dodatkowo w przewodach USB HUB'ów odłączyłem styk +5V (gdzieś czytałem, że zasilania z różnych źródeł mogą na siebie negatywnie oddziaływać). Obciążalność złącza 5V w takim zasilaczu jest gdzieś w granicy 20A. Zapas więc jest.
Okazuje się, że to nie wystarczyło. Modem nadal na ułamek sekundy "odpina się" od USB.
Może macie pomysły co jeszcze poprawić żeby ustabilizować jego pracę?