Temat: QoS na Openwrt przez Luci

Cezary, pewnie na Ciebie znów padnie to zadanie, ale to jest jedyna rzecz, jakiej nie mogę ogarnąć. QoS.
Idealnie mi pasowało w Gargoyle, ale niestety ostatnie jego dostępna wersja kiepsko u mnie działa z wifi i musiałem poświęcić weekend na openwrt i Luci. I poszło mi świetnie, samba odpalona, minidlna działa, exrooty, swapy to bułka  z masłem. Modem GSM nawet podpiąłem, skonfigurowałem, odpaliłem. Wszystko sam, ale QoS... poddaje się.
Pociągnąłem ten pod Luci i fajnie, mogę ograniczać łącze dla poszczególnych usług. Super, przydatne, skorzystam. Lecz jak tu ograniczać łącze dla poszczególnych IP? Pewnie potrzebuję czegoś. Doszedłem do simpleshaper, ale nie daje się zainstalować.
Pewnie jest jakaś złota rada, jedno zdanie, które rozjaśni mrok.

PS. Wifi chodzi 2 dni bez jednej zacinki, tak więc interfejs Gargoyle na   r33883 to byłoby to. Luci też całkiem spoko i zaczynam doceniać możliwości.

2

Odp: QoS na Openwrt przez Luci

Ja mam na 33883. Dziś wgrałem chyba z 15buildów, bo plugin usb-storage się testuje.

A qos domyślnie w openwrt/luci własnie taki jest. Nie ma więcej ustawień itd, więc jak już to robisz sam regułki po prostu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez sebastan 2012-10-21 21:03:48)

Jak działającą w miarę na 33883 to chętnie przyjmę. Przynajmniej sprawdzę to wifi. A jak nie to chociaż pomysł na to co doinstalować typu simpleshaper, bo z configów to widzę, że mi przypasuje, ale ten projekt to chyba jakiś już nieaktualny. Albo czegoś nie umiem.
PS. Ok przeczytałem Twój edit odnośnie luci.

4

To jeszcze może napisz na jaki router...

simpleshaper był do backfire.

5

1043

6

Włożyłem do testów.

7

Uprzejmie dziękuję. Jak się nie będzie kaszanić to wifi to nic więcej mi nie trzeba. Chociaż nie... jest jedna rzecz, która już pociągnęła mi kilka godzin bezowocnie - cups. Ale to temat na kiedy indziej.

8

Witam. Który mam profil wybrać by ograniczyć pasmo na dany adres ip mianowicie po adresie ip.
hfsc_lite.qos:
This 3-Band HFSC configuration is intended for consumer router as WAN gateway to cable or other broadband conneciton. HTB eats consumer router's CPU for breakfast past 50 Mbit. This uses HFSC, your QDISC, and extremely simplistic protocol filtering. The configuration is not the "academic ideal," but should allow close to 100/10, and do well to keep all services balanced. (IPV6+IPV4)

hfsc_litest.qos:
This single band HFSC configuration is intended for consumer router as WAN gateway to cable or other broadband conneciton. HTB eats consumer router's CPU for breakfast past 50 Mbit. Try a bare minimum QOS with HFSC and your QDISC to get full bandwidth and decent bloat reduction. FQ_CODEL effectively make sparse data priority, so this could be great QOS for a few users in the residence. (IPV6+IPV4)

layer_cake.qos:
This uses the cake qdisc as a replacement for htb as shaper and fq_codel as leaf qdisc. This exercises cake's diffserv profile(s) as different "layers" of priority. This script requires that cake is selected as qdisc. See: http://www.bufferbloat.net/projects/codel/wiki/Cake for more information

nxt_routed_hfsc.qos:
Uses a combination of HFSC and FLOW classifier to prioritize typical interactive protocols. This script is specially designed for clients behind NAT.

piece_of_cake.qos:
This just uses the cake qdisc as a replacement for htb as shaper and fq_codel as leaf qdisc. It just does not come any simpler than this, in other words it truely is a "piece of cake". This script requires that cake is selected as qdisc. See: http://www.bufferbloat.net/projects/codel/wiki/Cake for more information

simple.qos:
BW-limited three-tier prioritisation scheme with fq_codel on each queue. (default)

simplest.qos:
Simplest possible configuration: HTB rate limiter with your qdisc attached.

9

Żaden. To po pokazałeś pochodzi od sqm, a on nie robi ograniczenia dla jednego ip. qos-scrips zainstaluj i skonfiguruj (wiki openwrt masz rozpisane opcje: https://wiki.openwrt.org/doc/uci/qos) lub zrób własne reguły. Temat rzeka, w google znajdziesz pełno poradników z związanych z tc.