Temat: OpenWrt - zmodyfikowane obrazy Attitude Adjustment dla ar71xx

Cezary,
Dziekuje Ci za przygotowanie i udostepnienie zmodyfikowanych obrazow Attitude Adjustment dla ar71xx z aktualnymi poprawkami (r33699) i dodanym wsparciem dla urzadzen USB!
Sa bardzo dobre, a dla kogos, kto bez dzialajacego USB (pendrive lub/i modem 3G) nie jest w stanie niczego doinstalowac bezcenne.

Zauwazylem, ze nie mozna zamontowac pendrive z FAT bo w obrazie brakuje nls-cp437 i nls-iso8859-1.
Nie znalazlem pakietow: usb-modeswitch, usb-modeswitch-data, libusb czy nie sa juz potrzebne do uruchomienia modemu 3G?
Czy jest juz wsparcie dla Huawei E398 w trybie NDIS? Probowalem z kmod-usb-net-cdc-ether w oryginalnym Attitude Adjustment z ale sterownik nie znalazl urzadzen.

Jeszcze raz dziekuje i pamietaj prosze przy kolejnych aktualizacjach obrazow dla ar71xx, o uzytkownikach TL-WR1043ND.

2

Odp: OpenWrt - zmodyfikowane obrazy Attitude Adjustment dla ar71xx

Jak zauwazyles jest to pierwsze wydanie OpenWRT, daj mu kilka dni to nie robot, to ludz jest

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

3

@petrus007.1: To co zawsze  - nie kompiluję wszystkich pakietów, bo one są w repozytorium openwrt, więc takiej potrzeby nie ma. U mnie są pakiety bo muszą być (np. moduły kernela) lub są w jakiś sposób zaktualizowane lub zmienione przeze mnie. Reszta w repo openwrt.

Moduły 437/iso88591 faktycznie powinny być, więc zobaczę gdzie je podziałem.

Wsparcia Huawei E398 w ndis nie ma i nie było. Ja kompilowałem moduł qmi z nowszych kerneli, ale miałem chyba tylko jedno potwierdzenie że zadziałał.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Testowałem połączenie ndis przy użyciu modułu kmod-usb-net-qmi-wwan + kmod-usb-wdm z modemem E372 na routerze TL-WR703N i trunk'u. Jest jeszcze moduł kmod-usb-net-cdc-ncm którego brak w paczkach dla AA ale nie wiem czy cokolwiek go wykorzystuje. A na module od huawei kmod-huawei-hw-cdc chyba nikomu jeszcze nie udało się nic uruchomić.

@Cezary: Jeśli dorzucisz te moduły to postaram się przetestować AA ale tylko z E372 (E398 nie mam).

5

kmod-usb-net-cdc-ncm był zmodyfikowany przeze mnie, żeby huawei (e3131) obsługiwał.

Dorzucę je do repo.

6

Ps. Dodałem do repo.

7 (edytowany przez ZbyszekM 2012-10-19 13:43:42)

Witam,
czy jest jakaś zasadnicza różnica pomiędzy obrazami Attitude Adjustment a standardowym, dostępnym u ciebie Cezary obrazie OpenWRT?
coś nowego wnoszą, usprawniają, zmieniają??

8

Zawartość moich obrazów masz opisaną. A różnica jest właśnie zawartości i pomału zaczyna się do tego dodawanie nowych rzeczy których nie. Moje nie mają też gui.

9

Czyli to tak jakby nowy nurt?

10

Czyli to obrazy zrobione pod moje widzimisie. Czyli tak jak zawsze.

11

Bardzo ambitnie staram się posiąść choćby podstawową wiedzę, ale nieraz mam moment, w którym muszę zapytać.
Po problemach ze "znikającym" wifi zainstalowałem zaproponowane mi openwrt, a zaraz potem Gargoyle EN w wersji 1.5.7. Po prostu polubiłem Gargoyle, jest w nim komplet potrzebnych mi rzeczy w przyjaznej postaci. Na tym Gargoylu tylko raz "znikło" wifi, ale teraz czytam ten wątek i widzę r33699, a moje Gargoyle to r33444.
I oczywiście mógłbym znów to instalować i walczyć, ale powstaje pytanie, czy pomiędzy tymi wersjami jest jakakolwiek różnica w traktowaniu wifi?
I tak konkretnie, jak to jest z tym repozytoriami - kiedy nie ma czegoś w repo,które są oryginalnie z firmware, które zainstalowałem,  to mogę dodać adresy do innych? Jakich najlepiej? (Np. W 1.5.7 nie ma minidlna więc dodałem w opkg.conf http://downloads.openwrt.org/attitude_a … packages/) Dobrze?

12

Akurat gargoyle 1.5.7 w chwili obecnej jest budowane na 33444 właśnie. I tak, w trunku jest już cała masa zmian związanych ze sterownikami radia, praktycznie co tydzień są zmiany.

Na chwilę obecną repozytorium może być, choć 1.5.7 został zbudowany z trunka,

13 (edytowany przez sebastan 2012-10-19 23:51:56)

Niestety sypie się wifi, jak szalone na tej testowej 1.5.7 PL.
Nie będę wklejał całości logu, bo to w zasadzie takie coś:

Oct 20 00:28:40 Gargoyle kern.err kernel: [11711.060000] ath: phy0: Failed to stop TX DMA, queues=0x004! 

Jestem zmuszony potestować czyste openwrt, tylko tyle tych gałęzi, projektów, że... proszę o link, gdzie są aktualne, abym mógł sobie aktualizować.
To będzie to?:
http://ecco.selfip.net/attitude_adjustment/ar71xx/
Spodziewam się też, że będę musiał sprawdzić też oryginała, ale takie zabawy kończyły mi się koniecznością  wyciągania kabla i wpinania się w płytę smile więc może ktoś poradzi, jak wrzucić oryginał, a potem ewentualnie znów openwrt, żeby się nie posypało. Wszystkie poradniki mam przeczytane po parę razy, ale zauważam, że drobne zmiany z biegiem czasu się pojawiają.

14

Nie musisz wgrywać oryginalnego, po prostu zrób upgrade dowolnym z sysupgrade, ale zawsze bez zachowywania zmian.

15

Wrzuciłem openwrt, stąd :

http://ecco.selfip.net/attitude_adjustment/ar71xx/ 

Odpaliłem wifi z konsoli i nic więcej nie robię na razie - zobaczymy. Bo może to moje urządzenie jest po prostu jakieś uszkodzone. Potrafi chodzić cały dzień, po czym koniec. Tak jak wczoraj, jak szlag trafił to już nie przestał szaleć do rana z tym wifi.
Zastanawiam się nad exrootem. Czy rodzaj, jakość lub cokolwiek innego związanego z pendrive może mieć znaczenie. Coś w stylu "spróbuj innego pendrive"? Bo nie wiem, czy mogę teraz robić exroota, czy popatrzeć jak będzie bez niego, czy to bez różnicy?

16

Oczywiście. Są penrdrive i pendrive. Jak kupisz 128GB za 50zł to będziesz widział że takiego nie należy używać.