1 (edytowany przez KeFaS 2010-03-06 10:59:35)

Temat: IrDA->USB + pilot od TV = zdalna administracja routerem - czy się da?

Witam,

Czy jest jakiekolwiek tanie (do max. 20-30zł) urządzenie IrDA->USB, które zadziała z OpenWRT Kamikaze (kernel 2.4 lub 2.6) na routerze Asus WL-500gPv1 i będzie się nadawać do zdalnego sterowania routerem zwykłym pilotem od TV/DVD? A raczej - czy istnieje jakiś działający sterownik do tego? ;-)
No i czy ktoś już próbował kompilować LIRC pod taką platformę?
Czy LIRC w ogóle wspiera takie urządzenia na USB? (na stronie projektu akurat podstrona z urządzeniami nie działa)

Wiem, że można sobie samemu zmontować takie coś na port szeregowy, ale jestem słaby w takich manualnych pracach, poza tym koszt lutownicy (nie mam za bardzo od kogo jej pożyczyć) pewnie by przekraczał koszt gotowego urządzenia, więc wolę kupić po prostu gotowca (przyda się też do PC-tów, o ile będą sterowniki).

Jeżeli ktoś wie o jakiejkolwiek współpracy podczerwieni i USB z routerem (ewentualnie PC) to proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam,
Kefas

Edit:

Pośpieszyłem się z tematem (spojrzałem przez przypadek na stronę o WinLirc) a na lirc.org jest wyraźnie napisane:

Is my USB IrDA dongle supported by LIRC?

No, it's technically not possible to use USB IrDA dongles (as specified by the Infrared Data Association) with LIRC. This does not apply to USB receivers in general.

Więc sam sobie odpowiedziałem, że raczej nic z tego tongue

2

Odp: IrDA->USB + pilot od TV = zdalna administracja routerem - czy się da?

LIRC nie wspiera usb, ale same dongle na USB dla irdy są. Problemem może być tylko sterownik do tego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Trochę odnowię temat.
Też chciałem posterować zwykłym pilotem. Kupiłem jaką przejściówkę USB->IrDA ale lipa jakaś sad Chyba takie coś sie nie nadaje. Jest normalnie widziane przez systme (lsusb) ale nie odbiera żadnych sygnałów z pilotów.
To musi być chyba coś inngo. Bo chyba potzrebny jest odbiornik IR a nie IrDA. To dwie różne sprawy.

Fantom

4

Yep. Wystarczy że nie obsługuje danego protokołu a pewnie nie skoro to irda.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Niestety żaden dongle USB -> IrDa nie zadzała.
Te adaptery są do transmisji danych pomiędzy komputerem a urządzeniem peryferyjnym jak drukarki czy telefony komórkowe.
Tam jest transmisja dwukierunkowa.
Żeby bardziej rozjaśnić to tak jak by ktoś chciał odbierać sygnał WiFi za pomocą adaptera Bluetooth medim transmisji takie samo ale nie standard.

Jeżeli ktoś chce sterować pilotem Ir ruter to musi podłączyć diodę odbiorczą Ir do jakiegoś GPIO rutera i dopiero sam ruter musiał by zdekodować sygnał.
Druga sprawa o ile IrDa to standard to piloty od Tv to już samowolka co producent to standard.

http://www.electronics-base.com/project … e-with-avr

| C2600 @ OpenWrt 21.02 / LuCi -> sieć gościnna, WINS serwer, VLAN, DLNA, multiwan
| WDR4300 @ OpenWrt 21.02 / LuCI -> extroot, sieć gościnna, WINS serwer
| MR3020 @ MiFi 17.01 -> E3372 HiLink
| WR842ND v2 @ Gargoyle PL 1.13.0 -> testy