Temat: Jak ustawić QoS w Gargoyle?

Konkretnie mam na myśli takie rozwiązanie- żeby QoS działał mi od godz. 7-23, w nocy żeby się wyłączał na routerze (rw2458n). Czy można tak to ustawić? Jeżeli tak to jak mam to zrobić???

2

Odp: Jak ustawić QoS w Gargoyle?

Tak - po prostu w cronie wyłącz qos o 23 a włącz o 7.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Szukałem trochę w Google gotowców- niestety do mojego wariantu nic nie znalazłem (były zmieniające parametry łącza o określonej godzinie). Sam tego nie ogarnę bez obawy namieszania czegoś w systemie routera (pozostaje mi manual). sad

4

Tzn co nie znalazłeś?

5

Cezary napisał/a:

Tzn co nie znalazłeś?

Gotowego skryptu poleceń które można wklepać do konsoli SSH aby działało i już.  roll

6

Do czego? Do qos? Do tego nie ma gotowców. Włącz i masz podstawowe ustawione, ale i tak musisz go zrobić po swojemu.

7

Cezary napisał/a:

Do czego? Do qos? Do tego nie ma gotowców.

Są gotowce- skorzystałem z tego http://openlinksys.info/forum/viewthrea … ad_id=2000 i z tego http://eko.one.pl/?p=openwrt-cron, mimo wszystko dzięki bo i tak wszędzie jest Twój wkład. Wklepałem ciekaw jestem czy mi to zadziała tak jak chcę-przekonam się o tym za 45' . smile

8

Ty mówisz o cronie ja o qos. W openwrt nie ma /etc/qos...

9

Z QoS to nie mam problemu bo jest konfigurowany przez GUI , z cron-em to sobie trochę namieszałem: bo w 1-szym wpisie źle podałem godzinę 2 3 i mi nie wystartował-zastopował QoS. Nie wiedziałem jak go usunąć dlatego wykonałem 2-wpis, zobaczę dziś czy zadziała -bo przy restarcie routera nie uruchamia się- ale może musi to startować o zadanym czasie-który już minął (w cronie ustawiłem na 23, a router restartowałem później).

10

Niestety cron nie chce działać wg podanego wyżej opisu. Mam tak ustawione:                                                                         */3 * * * * /bin/3gtester

0 23 * * * qos-stop
0 7 * * * qos-start
0,1,11,21,31,41,51 * * * * /usr/bin/set_kernel_timezone >/dev/null 2>&1
0 0,4,8,12,16,20 * * * date -u  +"%Y.%m.%d-%H:%M:%S" >/usr/data/time_backup
0 0,4,8,12,16,20 * * * /tmp/do_webmon_backup.sh
0 0,4,8,12,16,20 * * * /tmp/bw_backup/do_bw_backup.sh
, dlaczego mi nie wykonuje tego zadania???

11

Bo nie ma czegoś takiego jak qos-start/qos-stop w gargoyle...

12

Cezary napisał/a:

Bo nie ma czegoś takiego jak qos-start/qos-stop w gargoyle...

Ups! Szkoda-takie rozwiązanie przy zmiennym łączu w nocy jest najwygodniejsze.  sad

13

Ale /etc/init.d/qos_gargoyle stop//etc/init.d/qos_gargoyle start jest...

14

Cezary napisał/a:

Ale /etc/init.d/qos_gargoyle stop//etc/init.d/qos_gargoyle start jest...

Kopałem trochę w Google aby  znaleźć jakiegoś gotowca w tym temacie ale bez sukcesu. Sam to nie dam rady tego ugryźć...

15

Przecież podałem Ci co masz wpisać zamiast qos-stop/oqs-start...

16

Cezary - podziwiam cie za twoja cierpliwosc (nie to zebym byl jakims linuxowym guru raczej poczatkujacy) - ale umiejentosc czytania ze zrozumieniem niektorych chyba przerasta smile bez obrazy dla jarka7714 oczywiscie....

17 (edytowany przez jarek7714 2012-05-13 13:03:06)

krisr77 napisał/a:

Cezary - podziwiam cie za twoja cierpliwosc (nie to zebym byl jakims linuxowym guru raczej poczatkujacy) - ale umiejentosc czytania ze zrozumieniem niektorych chyba przerasta smile bez obrazy dla jarka7714 oczywiscie....

To jest forum publiczne otwarte, nikt do niczego nie jest z obligowany-poziom rozumienia, wiedzy może być różny...  Osobiście jeżeli Google podpowiada mi rozwiązania które są dla mnie jasne i czytelne to nie zaśmiecam postami forum które mogą nie jednego denerwować (w tym przypadku też próbuję :  http://openlinksys.info/forum/viewthrea … ad_id=9796 , czy to zadziała to się okaże ). Niestety nie działa, także odpuszczam sobie tą modyfikację.  sad

18 (edytowany przez jarek7714 2012-05-19 13:03:57)

Zdublowałem problem na forum openrouter i dzięki uprzejmości @m88 korzystam z oczekiwanej funkcjonalności, dla potencjalnych użytkowników takiego rozwiązania przedstawiam zapis w cronie:                                                                                                                                                                                                        11 7 * * * /sbin/uci set qos_gargoyle.@download[0].total_bandwidth=5000; /etc/init.d/qos_gargoyle reload>/dev/null 2>&1
11 7 * * * /sbin/uci set qos_gargoyle.@upload[0].total_bandwidth=576; /etc/init.d/qos_gargoyle reload>dev/null 2>&1
1 23 * * * /sbin/uci set qos_gargoyle.@download[0].total_bandwidth=15000; /etc/init.d/qos_gargoyle reload>dev/null 2>&1
1 23 * * * /sbin/uci set qos_gargoyle.@upload[0].total_bandwidth=1500; /etc/init.d/qos_gargoyle reload>dev/null 2>&1     smile

19

Witam. Posiadam router TP-link 1043ND z najnowszym Gargoyle PL. Włączyłem dziś sieć gościnną WiFi i chciałbym ustawić w niej ograniczenia download/upload przez qos.
Sieć gościnna działa bez problemu. Wszystko zgodnie z : http://openrouter.info/forum/viewtopic. … &t=967
Ustawiłem qos tak jak tutaj: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … ;view=next
No i na koniec oczywiście /etc/init.d/qos start + /etc/init.d/qos enable + reboot
Niestety mam wrażenie że qos nie działa. Mój plik /etc/config/qos wygląda następująco:

config 'interface' 'wan'
    option 'classgroup' 'Default'
    option 'enabled' '0'
    option 'upload' '128'
    option 'download' '1024'

config 'classify'
    option 'target' 'Priority'
    option 'ports' '22,53'

config 'classify'
    option 'target' 'Normal'
    option 'proto' 'tcp'
    option 'ports' '20,21,25,80,110,443,993,995'

config 'classify'
    option 'target' 'Express'
    option 'ports' '5190'

config 'default'
    option 'target' 'Express'
    option 'proto' 'udp'
    option 'pktsize' '-500'

config 'reclassify'
    option 'proto' 'icmp'

config 'default'
    option 'target' 'Bulk'
    option 'portrange' '1024-65535'

config 'reclassify'
    option 'proto' 'tcp'
    option 'pktsize' '-128'
    option 'mark' '!Bulk'
    option 'tcpflags' 'SYN'

config 'reclassify'
    option 'proto' 'tcp'
    option 'pktsize' '-128'
    option 'mark' '!Bulk'
    option 'tcpflags' 'ACK'

config 'classgroup' 'Default'
    option 'classes' 'Priority Express Normal Bulk'
    option 'default' 'Normal'

config 'class' 'Priority'
    option 'packetsize' '400'
    option 'maxsize' '400'
    option 'avgrate' '10'
    option 'priority' '20'

config 'class' 'Priority_down'
    option 'packetsize' '1000'
    option 'avgrate' '10'

config 'class' 'Express'
    option 'packetsize' '1000'
    option 'maxsize' '800'
    option 'avgrate' '50'
    option 'priority' '10'

config 'class' 'Normal'
    option 'packetsize' '1500'
    option 'packetdelay' '100'
    option 'avgrate' '10'
    option 'priority' '5'

config 'class' 'Normal_down'
    option 'avgrate' '20'

config 'class' 'Bulk'
    option 'avgrate' '1'
    option 'packetdelay' '200'

config 'interface' 'guest'
    option 'classgroup' 'Default'
    option 'enabled' '1'
    option 'download' '4096'
    option 'upload' '2048'
    option 'overhead' '1'

Z tego co wyczytałęm to WAN powinienem tez ustawić na prędkość jaką dostarcza mój ISP, oraz zamienić predkosc download/upload dla guest. Ale tak czy inaczej, na kablu i na dwóch SSID mam pełną prędkość od ISP.
Nie ruszałem nic w dziale QoS w panelu Gargoyle. Wszystko robiłem "z klawiatury".

20

Jeżeli wymieszałeś qos gargoyle ze zwykłym qos to raczej mało prawdopodobne żeby działało.

21

Ale w panelu Gargoyle qos mam wyłączone. W jaki sposób mogę ustawić qos z panelu tak aby działało na wifi dla gości? Czy wystarczy po prostu ograniczyć IP bramy gości czyli dla mnie 192.168.2.1 ?

22

Gargoyle nie przewiduje drugiej sieci i tym samym nie zna tych interfejsów. To już lepiej sam zrób reguły qos które to regulują.

23 (edytowany przez sqbi 2012-10-12 20:30:29)

Wyklikałem w panelu aby jedyną regułą QoS była reguła "guest" czyli maksymalne pasmo dla IP 192.168.2.1 (moja brama dla SSID gości). Maksymalny transfer dla wysyłania do 4096 a pobierania 2048. Inne reguły usunąłem bo dla reszty połączeń nie chcę używać qos Gargoyle.
qos włączone przez putty wyłączyłem, autostart także.
Dalej mam maksymalne transfery na wszystkich interfejsach...

edit: kombinuję na różne sposoby i mi nie wychodzi. Liczę na jakieś wskazówki. Lepiej wyklikać w panelu qos czy użyć uci i doinstalowanego normalnego qos?

24

Ten normalny qos jest jeszcze bardziej ograniczony. I na dodatek NIE MA w nich możliwości wyboru interfejsów na których to idzie. Pisałem - jak zrobiłeś sobie sieć gościnną na innych interfejsach to teraz zrób sobie samodzielnie regułki do tego.

25

Cezary ale zrobiłem tak jak mówisz. Nie uruchamiałem QoS z panelu Gargoyle tylko zainstalowałem przez konsolę. Interfejs ma nazwę: guest

opkg update
opkg install qos-scripts luci-app-qos
uci set qos.guest=interface
uci set qos.guest.classgroup=Default
uci set qos.guest.enabled=1
uci set qos.guest.download=2048
uci set qos.guest.upload=4096
uci set qos.guest.overhead=1
uci commit qos
/etc/init.d/qos enable
reboot

W "usługach" w panelu widzę że qos działa. Niestety transfer po wifi dla gości mam bardzo duży