26

Odp: Problem z uruchomieniem webamule.

ano..... kilka dni walki po to aby to stwierdzić  smile
przebadam sprawe i dam znać co jest nie tak.

pozdrawiam i jeszcze raz dziekuję

27

Czasami doświadcza się wywalania amule. Czasami przy usunięciu pliku z kolejki, czasami przy refresh strony, czasami na liście serwerów; nie ma klucza kiedy się to robi, robi się w losowych momentach. Na szczęście pliki i całość zostaje, trzeba odpalić całość jeszcze raz. A ściąganie jako takowe działa.

Jak to się mówi, co się naklepałeś to Twoje. Ważne że działa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Co do klepania , nie skarżę sie  smile, zawsze to jakies doświadczenie.

Jeszcze jedno, czy trzeba cos poustawiać w opcjach firewalla na APku, przepuszczanie portów itp ?

29

Nie, ale jak tego nie zrobisz to będziesz miał LowID.

Trzeba otworzyć 3 porty na firewallu żeby mieć HighID, wklep w google amule iptables i dostaniesz co i jak

30

aMule działa, w przegladarce trzeba wyczyścic ciasteczka z serwera (ustawiłem zeby czyściła przy wyjściu z przeglądarki i narazie jest ok).

jest jeszcze jeden problem, plik amule.conf w dziwny sposób po restarcie zmienia swoja zawartość np template=php-default zmienia sie na template=   (i tu pusto) , tak samo jeśli zmieniają sie porty pracy amule ze standartowych na jakies inne.

powoduje to nieoczekiwane problemy, mozna cos na to zaradzic ?

31

Niedoświadczyłem ani jednego ani drugiego. Porty też pozmieniałem, ale przy wyłączonym amule i ręcznie w pliku, są takie jak ja chciałem.

32

No tak moja wina, gdybym troche pomyslał a nie jak małpa wykonywał polecenia z tutka to wpadłbym na to że trzeba zatrzymac amule i dopiero zmieniać jego pliki konfiguracyjne, teraz jest ok.

co do portów , to na asusie trzeba otworzyc trzy porty TCP (dowolny ale taki sam jak w amule) UDP (jak poprzednio) i dodatkowo jeszcze jeden UDP ktorego wartość wynosi TCP + 3.

pozdrawiam

33

Widzę że troche zmieniłes  tutka, więc moze jeszcze to :

wget http://eko.one.pl/openwrt/amule-2.1.3.tgz
gunzip amule-2.1.3.tgz
rm amule-2.1.3.tgz
tar -xvf amule-2.1.3.tar
rm amule-2.1.3.tar

przed edycją amule stop
nano /tmp/share/home/amule/.aMule/amule.conf
powinno być
nano /tmp/shared/home/amule/.aMule/amule.conf

po tym
touch /etc/init.d/S99amule
trzeba zmienic uprawnienia
chmod 755 /etc/init.d/S99amule

pozdrawiam, gdyby nie Ty byłoby o wiele trudniej, dziekuję

34

Poprawiłem, dzięki za wyłapanie literówek.

35

czy amule pracuje bezpośrednio na ip z wan czy na jakimś wewnetrznym interfejsie ?
ciagle mam lowid mimo otwarcia odpowiednich portów, podejżewam że trzeba je jeszcze przekierować, spróbowałem na localhost (127.0.0.1) , bez efektu.

36

Ale masz publiczne ip, rawda? Wystarczy tylko otworzyć (input na accept) porty, oczywiście, o ile nie jesteś za jakimś kolenym natem.

Co co lowid - jeżeli masz publiczne ip, otworzyłeś porty i amule słucha na nich - to wszystko. Kwestia teraz serwera czy dostaniesz HighID, czy uzna Ciebie za niegodnego.

37

Tak mam publiczne ip, tzn jestem za natem i z wewnetrznego ip mam forwardowane wszystkie porty na zewnetrzne ip. Asus widzi to wewnetrzne ip.

Mam taką konfigurację, mój dostawca -> Asus -> dwa kompy, xbox, printserwer z drukarką
mam na to trzy nr ip zewnetrzne dla kompów i xboxa (ale jeszcze przekierowania ich na asusie nie przegryzłem i wszystko chodzi na jednym).

W kazdym razie rozumiem że amule nasłuchuje na ip od strony WAN i trzeba tylko otworzyc porty na których działa amule.

38

tak, to wystarczy. Jak masz przekierowane porty to nie ma problemu. Chyba ze cos po drodze jest blokowane.

39

No więc coś robie nie tak z tymi portami, dla sprawdzenia podłaczyłem kabelek z wan asusa bezpośrednio do kompa i na emule w pc ok (jest high id), więc otworzyłem porty i zrobiłem przekierowanie na ip kompa i tez uzyskałem  high id w emule na pc.

czy móglbym Cie prosic o podesłanie z /etc/config/firewall tego kawałka iptables odpowiedzialnego za port amule ?
Porównałbym co jest nie tak z moim.

40

iptables -t nat -A prerouting_wan -p tcp --dport 4662 -j ACCEPT
iptables        -A input_wan      -p tcp --dport 4662 -j ACCEPT
iptables -t nat -A prerouting_wan -p udp --dport 4665 -j ACCEPT
iptables        -A input_wan      -p udp --dport 4665 -j ACCEPT
iptables -t nat -A prerouting_wan -p udp --dport 4672 -j ACCEPT
iptables        -A input_wan      -p udp --dport 4672 -j ACCEPT

41

Dziękuje bardzo, jestem teraz w pracy więc sprawdze po południu ale juz widze że u mnie wygląda to całkiem inaczej.
ja uzywam X-Wrt i reguły tworzyłem przy pomocy jego kreatora (moja wiedza na ten temat jest słabiutka więc wolałem tak to zrobić), potem dopiero podejzałem.

pozdrawiam i podziwiam że chciało Ci sie tak wcześnie wypowiadac na forum , jeszcze raz dziękuję

42

Raczej późno, już nawet po śniadaniu byłem smile

One nie muszą tak wyglądać. Są zgodne z ideologią firewall.user i openwrt, a tak naprawdę wystarczyło by

iptables -I INPUT -p tcp --dport 4662 -j ACCEPT
iptables -I INPUT -p udp --dport 4665 -j ACCEPT
iptables -I INPUT -p udp --dport 4672 -j ACCEPT

43

Witam, własnie musze zacząć wszystko  od nowa, rozformatował mi sie dysk w kieszenie w skutek przegrzania jak sadzę. tak więc jak tylko zorganizuje odpowiednia ilość czasu to zrobie to wszystko i  odezwe sie jak to działa.

44 (edytowany przez bodzio_g 2007-03-10 16:31:49)

Witam
po walce z dyskiem (nie dał sie łatwo sfrmatować, ciagle były jakieś błędy) , wróciłem do sytuacji wyjściowej.

I niestety amule ie nie łączy z serwerem, kombinuje z ustawieniami firewalla.
są tam dwa pliki konfiguracyjne /etc/firewall.users  i  /etc/config/firewall.
Zauwazyłem że dokonując zmian przez www xwrt zapisy sa dokonywane w /etc/config/firewall.
Natomoast kumpel wpisy dawał w tym pierwszym /etc/firewall.users, składnia użyta przez ciebie sugeruje równiez ten plik konfiguracyjny. w tym drugim xwrt marudzi cos o niewłaciwych poleceniach.

Niestety ani tu ani tu nie działa u mnie, brak połaczenia z serwerem w amule.

czym róznia się te dwa pliki konfiguracyjne ?
w /etc/config/firewall wpisy robione przez www wyglądają tak

accept:proto=tcp dport=7019
accept:proto=udp dport=7020
accept:proto=udp dport=7022

-----------------------------------------------------------------------------------------

a więc, problemem że nie łączyło była lista serwer.met, była jakaś uszkodzona, ale jest low id i kad (firewaled),
walcze dalej.

45

Niczym. /etc/firewall.user wykonywany jest najpierw, a później /etc/config/firewall który przepuszczany jest przez parser /usr/lib/firewall.awk

Moje reguły odnoszą sie do /etc/firewall.user/.

Nie edytuj tego przez x-wrt, tylko z palca z nano lub vi.

46 (edytowany przez bodzio_g 2007-03-12 07:33:01)

W końcu jest ok, high id i kad conected.
okazało się że po usunięciu wpisów które się utworzyły poprzez konfiguratora x-wrt w /etc/config/firewall , zaczęło działac, oczywiście dodałem odpowiednoi poprawione wpisy do /etc/firewall.user.

Jest tak jak pisałeś, od czasu do czasu amule się wyłacza, w czasie testów najczęściej tego doświadczałem gdy uruchamiałem jeszcze ctorrenta, co ciekawe wyrzucało mi również sambę nie za kazdym razem ale jednak.
Nie za każdym razem to amule wylatywalo, czasem ctorent a czasem amule. Zaczęłem zastanawiać się nad jakim skryptem (uruchamianym przez crona) który co jakiś czas sprawdzałby czy amule działa i jeżeli nie to uruchamiałby go ponownie. Ale to muszę sie troche doszkolić.

pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za pomoc i cierpliwość

47

To, że ci wywala jeden lub drogi proces to może być wina braku pamięci. Jezeli możesz to zrób swapa lub ogranicz liczbę uruchomionych/pamięciożernych procesów.

48

To moze byc to ! swapa zrobie, nie problem, a jak x-wrt nakłonic do korzystania z niego ?

49

x-wrt nie wiem smile. Z palca:
mkswap /dev/discs/disc0/part2
swapon /dev/discs/disc0/part2
zakładając, że to part2 gdzie jest swap. oczywiście musisz założyć partycję typu swap (82 jak mnie pamięć nie myli).

50

no własnie znalazłem, u mnie troche inaczej
swapon /mnt/disc0_1/part2

czy  mkswap /dev/discs/disc0/part2  jest konieczne jesli partycja juz istnieje ?
I drugie pytanie, trzeba to gdzies umieścić zeby sie wykonywało zawsze przy starcie systemu, tak ?