1

Temat: 3ginfo a dane o BTS

Witam.

Cezary czy informacje w 3ginfo (dostęp via web) o stacji BTS do jakiej jesteśmy podłączeni (LAC i CID) pochodzi z modemu (w wyniku odpytania BTS) czy z pliku CLF?

Bo jak z BTSu to znaczy że modem podłącza mi się do zupełnie innego BTS niż tego na który jest wycelowana moja antena ATK20. No i masz Ci babo placek... Cały trud dobrego zebrania sygnału poszedł gdzieś i łączę się z BTS z drugiej strony. Ehh...

Swoją drogą jeśli tak jest to ciekawe jakim cudem podłącza mi się do nadajnika z tyłu kierunkowej anteny. Da się jakoś wymusić konkretny BTS?

Dziękuję z góry za info.

Mateusz

2

Odp: 3ginfo a dane o BTS

Z modemu. Przecież nie miałbym jak tego znaleźć w pliku bez danych z modemu.

Nie znam modemu który można by było wymusić określoną stację. Nie wiem czy się tak da.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Zawsze jest brana najsilniejsza stacja.
Może BTS wycelowany w twoją antene tak na prawde tyłkiem jest ?

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

4

@Cezary
No tak... głupi jestem. Oczywiście, że tak. Jakoś myślałem, że na podstawie innych (jakiś) danych pobierane jest odpowiednio LAC i CID z pliku CLF. Dzięki za info.

@zdzichu6969
No niby ta stacja z którą obecnie mnie łączy jest bliżej anteny (ok 3 km) ale przez las i bezpośrednio zasłaniający dosyć wysoki dom (azymut ustalony przy pomocy BTSSearch/GMaps). Ta stacja w którą celuję (anteną jakby nie patrzył kierunkową) jest ok 3,7 km ale bez budynków i lasu po drodze. Oba nadajniki praktycznie 180 stopni w stosunku do mojej anteny. Byłem przekonany (ku mojemu obecnemu zdziwieniu), że antena kierunkowa załatwi temat wyboru BTS i na tyle wzmocni sygnał, że będzie on najmocniejszy.

MvincM