1

Temat: Gargoyle & TL-WR1043ND wolny transfer dysku USB

Witam serdecznie,

Moja konfiguracja:
- Gargoyle 1.5.4 (31348), samba, ftp, www, transmission, minidlna, hd-idle, dns, mc)
- pamięci RAM Samsung 64MB K4H511638B-TCB3
- HUB USB 3.0 Modecom, aktywny
- podłączony pendrive 1 GB (extroot 800MB i reszta na swap)
- podłączony dysk USB 3.0 Samsung HX-MTA64DAG22 (S2)

Od pewnego czasu zauważyłem znaczny spadek szybkości (transferu) mojego dysku USB. Kopiując plik np. film 709 MB z dysku USB do innego katalogu na tym samym dysku transfer stopniowo wzrasta i maksymalnie wynosi 1.87 MB/s kopiowanie trwa bardzo długo. Wykluczam ograniczenia sieci Lan, WiFi ponieważ kopiowanie o którym wyżej mowa wykonuję za pomocą mc będąc zalogowany na Gargoyle & TL-WR1043ND.

W sumie żadnych zmian w systemie nie robiłem poza odinstalowaniem minidlna i zainstalowaniem na nowo.

Jakieś pomysły co jest nie tak?

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

2

Odp: Gargoyle & TL-WR1043ND wolny transfer dysku USB

możliwe że coś jeszcze używa w tle dysku np minidlna skanuje filmy w tym czasie jak kopiujesz.

P.S. nie szkoda Ci tego USB 3.0 skoro router ma 2.0 ??

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

3

Właśnie dysku z USB 2.0 są czego ograniczone w dół i całego transferu nie potrafią wykorzystać. Przy usb 3.0 jest przynajmniej zapas.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4 (edytowany przez wabikboy 2012-10-06 17:14:37)

Ale co z tego zapasu skoro usb 2.0 w routerze tego nie wykorzysta i działa tak samo jak by to był dysk 2.0

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200

5

Nie wiem jak wy, ale ja spotkałem już dyski dla których nawet router już był za szybki...

6

dla wymagających wysokich transferów lepiej kupić nano-ITX z gniazdem sata bo chyba taniej wyjdzie niż router z USB 3.0

7

Na razie zacznijmy od tego ze routerów z USB 3.0 jest jak na lekarstwo smile

8

Router D-Link DIR-857 jest już dostępny na polskim rynku, a jego cena waha się w okolicach 700 złotych.
Ale znowu Pico-ITX kosztuje tylko 485zł z tym że dokładając do tego mini zasilacz za około 250zł to już cena jest porównywalna więc co tu wybrać hmm