Temat: e398 i mr3420

Witam wpadł mi w rece w/w router z modemem e398 z plusa, problem polega na tym ze po restarcie urzadzenia nie łaczy się automatycznie, co ciekawe raz muszę przelaczyc w gui na 'Polska plus lte' a po restarcie 'Polska plus' i tak w kolo, jezeli o mnie chodzi to nie ma problemu ale dla niego to tylko automat, czy jest na to rada? pozdr.
ps. oczywiscie oprogramowanie to najnowsze gargoyle od Cezarego.

TL-WR1043ND GargoylePL (by obsy)
WRT54GL kamikaze 7.09

2

Odp: e398 i mr3420

Jak widzisz to tylko ustawia apn, nic więcej. Od razu kup hub usb zasilany. mr3420 nie podoła temu modemowi pracującemu w lte.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No dobrze, ale jak sobie z tym apn-em poradzić, bo ruterek nie jest mój a osoba dla której zmieniałem oprogramowanie może sobie nie podołać z przełączaniem tego ustawienia?

WRT54GL kamikaze 7.09

4

No właśnie nic nie powinieneś przełączać. ustawić to lte i tyle. Chyba że nie jesteś w zasięgu tego lte...

5

No właśnie nie jestem w zasiegu i za każdym raze żeby uruchomić połaczenie musze zmieniać ten parametr, mimo to ze nie jestem w zasiegu w  żadnym z przypadku.

WRT54GL kamikaze 7.09

6

Więc jak nie jesteś to ustaw na stałe zwykłego plusa. I w aplikacji w windows wyłącz "tylko lte".

7

nie uzywam w tej chwili windy, po za tym jak ustawie zwyklego plusa to po restarcie lub wyjeciu modemu nie mam polaczenia i tak w kółko, czyli jak pisalem w pierwszym poscie po restarcie musze zmienic apn na inny. Co poradzić?

WRT54GL kamikaze 7.09

8

Nic. Ogólnie nie masz zmieniać apn, ma być tylko jeden ustawiony na stałe.

9

No właśnie i jest z tym problem że bez zmiany apna nie bedzie połqaczenia.

WRT54GL kamikaze 7.09

10

Mam dokładnie ten sam problem. Ten sam sprzęd E398 i MR3420. Połączenie działało bez problemu przez 2 miesiące, restart z harmonogramu raz na dobę i nie było problemów. Nagle modem nie chciał się połączyć. Pomaga zmiana w gui APNa, po restarcie jednak nie łączy.

Czy hub na usb rozwiąże problem? A może to jednak chodzi o coś innego... Proszę o info smile

11

Więc co się zmieniło że teraz nie chce łączyć? Bo softu jak rozumiem nie zmieniałeś.

12

Nic się nie zmieniło od strony sprzętowej ani programowej. Router działał pięknie od sierpnia do początku października, codziennie się restartując z względną szybkością 7-8mbps po 3g, brak LTE w okolicy. Nagle zdechło mu się, pomaga po restarcie zmiana APN'a i loguje się pięknie do sieci.

Jak bez zmiany APN robię mu ifup wan to dostaję po chap authenicated, hangup modem i error 15.

13

Przestaw w inna czesc mieszkania całośc i sprawdz wink

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

14

Przestawienie nic nie da, bo do modemu jest podłączona zewnętrzna antenka.

Sygnał pokazuje -65db, około 70%. Ten parametr jest raczej stały, czasami coś więcej wskoczy.

Jak ruszałem coś przy konektorze to potrafiło się obniżyć do około 55%, ale przykleiłem wtyczkę do modemu i sygnał jest stały.

15

aboo napisał/a:

Mam dokładnie ten sam problem. Ten sam sprzęd E398 i MR3420. Połączenie działało bez problemu przez 2 miesiące, restart z harmonogramu raz na dobę i nie było problemów. Nagle modem nie chciał się połączyć. Pomaga zmiana w gui APNa, po restarcie jednak nie łączy.

Czy hub na usb rozwiąże problem? A może to jednak chodzi o coś innego... Proszę o info smile

Teraz to już może jest coś innego? E398 nie działa stabilnie na moim kilkuletnim Macbook-u ze względu że nie ma odpowiedniego zasilania na magistrali USB, ba ten router nie jest w stanie przy pracy ciągłej zasilić dużo mniej energochłonnego modemu CDMA AnyDATA 510L ale przy zastosowaniu wydajnego w zasilanie HUB-a USB router działa stabilnie nawet z E398 (z racji ograniczonej mocy obliczeniowej i małej pamięci RAM przy LTE wyciągał mi max 15-17Mbps a stabilnego transferu przy ściąganiu dużych plików 8-10Mbps).