1

Temat: wndr3700 v2 overclocking

hej mam pytanie czy jest możliwość podkręcenia tego procka pod openwrt, z tego co wiem to Mikrotik RouterBOARD tez jest na tym samym procku i jest tam mozliwość podniesienia traktowania do 800mhz, tylko proszę nie pytajcie po co, cały sprzęt komputerowy w domu kręcę to i ruter chciałem (kiedys miałem dir-300 i po ddwrt tez kreciłem), jesli jest taka mozliwośc to prosze o jakies komendy

2

Odp: wndr3700 v2 overclocking

No kręć, jak wiesz jak to kręć...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Tekkenmoor 2011-08-21 20:19:49)

Też miałem DIR-300 i rzeczywiście tam wystarczyło pogrzebać w Redboocie i szło go podkręcić. Nie znam tego routera, sam szukam sposobu na podkręcenie mojego ;/ Za to spotkałem się w Asusach z możliwością podkręcenia przez takie coś może u Ciebie tez zadziała:

nvram set debug_clkfix=0
nvram set clockfreq=???
nvram commit
reboot

Oczywiście w miejsce ??? wstaw pożądaną prędkość na forum DD-WRT wyczytałem ze bezpieczna prędkość dla tego procka to 800MHz.

Sprzęt: Seagate GoFlex Home
Info: 128MB RAM / 1,2GHz CPU /  USB / sATA / RJ45
Osprzęt: 500GB SATA / LCD DPF 2,4" / USB rt2800

4

Tu nie ma nvramu. I nie ma tez redboota. Jest za to uboot, i należało by jego przekompilować z nowymi wartości. On zawiera definicję taktowania cpu i szyny.

5

czyli cały obraz by było trzeba zrobić?? jestes w stanie to ogarnać??

6

Nie cały tylko samego uboota. Netgear daje źródła, więc zmieniaj kompiluj i podziel się wynikami.

7

A jak teraz wykorzystujesz 3700? jaki jest load? Krótko - po co chcesz go podkręcać?

Netgear WDNR3700 v2
Gargoyle 1.6.2.2 (r42647)
Modem 3G: Huawei E372

8

tylko proszę nie pytajcie po co, cały sprzęt komputerowy w domu kręcę to i ruter chciałem

9

ups, nie zauważyłem..... To nie zapomnij o radiatorach i powodzenia.

Netgear WDNR3700 v2
Gargoyle 1.6.2.2 (r42647)
Modem 3G: Huawei E372

10

wszystko fajnie ale na ftp netgeara nie widze nigdzie u-boota dla wndr3700v2 no chyba że identyczne dla obu wersji, jeszcze pytanie czym edytowac tego uboota

11

Całe sdk sciągnij do wndr3700, w nim jest. A edytujesz  czym chcesz, to kody źródłowe są.

12

Odświeżam temat bo coś się ruszyło i jest już możliwe podkręcanie wndr3700, w tym http://enduser.subsignal.org/~trondah/d … ck/r33575/  miejscu człowiek umieścił zmodyfikowane obrazy z zegarami: CPU:800.000MHz, DDR:400.000MHz, AHB:200.000MHz, Ref:40.000MHz, wgrałem u siebie na wndr3700v2 i zero problemów router działa w pełni stabilnie, pytanie do Cezarego czy zamierza dodawać opcje overclockingu w swoich obrazach bo jakoś mi bardziej pasują o tych do których dałem linka wyżej lub chociaz jakiegoś tutka po Polsku tłumaczącego od A do Z, co nalezy zrobic aby krecić

13

Tak, też to u siebie testowałem. A całość okazała się bardzo prosta - po prostu modyfikuje się na starcie PLL żeby inicjował inne wartości. Do 820MHz sprawdzali.

14

czyli na obrazy i tutka mozna liczyć smile?

15

Tutka masz tu, od autora: https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=38777

16

czyli nie tak łatwo trza samemu kompilować, a wiec liczę w przyszłych obrazach na Ciebie.

17

No trzeba kompilować, trzeba...

18

Cezary wysmażyłbyś mi obraz z 800mhz na procku i Attitude Adjustment, może być goły obraz z reszta sobie poradzę?

19

Nie wiem czy chcesz. Właśnie odkryli że przy przetaktowanym procu resetuje się przy unpack rara, czyli przy większym obciążeniu.

20

chce dawaj

21

u mnie zero problemu dałem mu 8gb iso do wypakowania w miedzy czasie torrenty zapuszczone i 20gb ściagane przez ftp wszystko śmiga zero restartu, moze im sie przegrzewa procek, ja modyfikowałem chłodzenie po modzie na 128mb i wszystko jest ok

22

Też tak pisali. Być może własnie to kwestia chłodzenia jest.

23

to co dasz coś nowego ?? smile

24

Cezary widze nowe obrazy masz moze najnowsza kompilacje z overclockingiem dla wndr3700v2?? jesli tak to zapodaj mnie do instalacji.

25

Powoli, powoli...