1

Temat: tl-wr941nd, gargoyle, cegła?

Witam.
Mam router tl-wr941nd. Zainstalowałem na nim openwrt potem zrobiłem sysupdate do gargoyle 1.5.6. Kilka dni temu aktualizowałem do najnowszej wersji i zaczęły się kłopoty. Na początku niby wszystko działało ale potem rozłączyło wifi i nie chciało znów połączyć. Zresetowałem router, nie pomogło. Wcisnąłem reset na 3s nie pomogło i od tego czasu nie mogę się również połączyć z routerem przez eth.
Mam obecnie podpiętą tylko wtyczkę eth od desktopa gdzie ustawione jest DHCP.
Po włożeniu wtyczki zasilania, zapalają się wszystkie diody po czym gasną.
Zapala się dioda pwr.
Zaczyna mrygać dioda eth1 - miga różnie po czym zapala się na stałe.
Zaczyna mrygać dioda sys - dość wolno około 2x na sekundę.
Taki stan się utrzymuje w nieskonczoność. Desktop Linux, nie jest w stanie połączyć się z routerem. DHCP nie podaje adresu.
Nie ma żadnej rekacji na przytrzymywanie przycisku QSS ani RESET.

Próbowałem failsafe. Ustawiłem ip i maskę na desktopie. Podpiąłem kabel do routera. Zresetowałem router i klikałem przycisk QSS. Diody zachowują się podobnie ale ta SYS mryga szybciej. Niestety router nadal nie odpowiada na ping ani na telnet.
Co ciekawe dioda eth1 mryga przy próbie pingowania ale terminal wyświetal, że host docelowy jest nieosiągalny.

Co mogę jeszcze zrobić?
Czy to już pora na kabel CA-42?
Jeśli tak to czy ktoś wie gdzie można taki w warszawie dostać? Ewentualnie czy te dostępne na allegro są ok?

2

Odp: tl-wr941nd, gargoyle, cegła?

Wchodzi w failsafe, więc większego problemu nie powinno być z dostaniem się do niego przez telnet. Skoro ustawiłeś ip (a nie jesteś podłączony do innej sieci o tej samej adresacji?) i nie działa - to innego wyjścia nie masz jak kabel szeregowy.

Na allegro bez problemu dostaniesz takie konwertery, poszukaj po hasłami ttl rs232c i szukaj takiego który pracuje na 0 - 3.3v.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Skoro ustawiłeś ip (a nie jesteś podłączony do innej sieci o tej samej adresacji?) i nie działa - to innego wyjścia nie masz jak kabel szeregowy.

Sieć na desktopie to tylko jedna karta eth. Nie ma wifi wiec nie ma mowy o innych sieciach.

Konwerter rs232c tll, nie jestem obeznany z tym tematem wiec proszę o podpowiedź. Czy coś takiego będzie ok?
http://allegro.pl/konwerter-ft232-usb-r … 40316.html

Druga sprawa. Mój desktop jest trochę wiekowy i mam w nim port szefowy rs232. Czy można podpiąć router bezpośrednio pod ten port?

4

Bezpośrednio nie możesz. Musisz mieć konwerter napięcia na 0-3.3v (normalnie rs232c ma -12v + 12v)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.