Odp: Proces bootowania openwrt
tak specjalnie. No nic, pobawie sie jeszcze jak downloads.openwrt.org wstanie, bo teraz nawet nie da rady nic zainstalowac.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Proces bootowania openwrt
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
tak specjalnie. No nic, pobawie sie jeszcze jak downloads.openwrt.org wstanie, bo teraz nawet nie da rady nic zainstalowac.
No i lipa - nawet z wstawkami z loggerem nic sie w logach nie pojawia - zreszta w tych skryptach logger jest juz dodany. Wyglada ze fsck w ogole nie jest wywolywane.
A to info o fsck ma byc w logach we flashu? Czyli zeby to sprawdzic musze wylaczyc extroota? Juz sie pogubilem.
Logi są jedne, więc podczas startu po prostu powinno to wypisać.
tyle, ze gdy ustawie logowanie do pliku we flash i dam rootfs=0 to fsck jest w logu, ale gdy wlacze rootfs=1 to w logach na extroocie nic o fsck nie ma
ostatnie pytanie i olewam: logowanie do pliku powinno byc ustawione we flashu czy w extroocie? Ale jesli we flashu to jak on ma zapisac ten log na karte pamieci przed zamontowaniem...cos czuje ze w tych logach jest moj caly problem i dlatego bez robienia extroota zapisuje a z extrootem nie. Pewnie to jakis szczegol ktory robie zle, ale mnie to ku*** meczy ![]()
Więc po co włączyłeś to logowanie do pliku? Zostaw tak jak było do pamięci.
Więc po co włączyłeś to logowanie do pliku? Zostaw tak jak było do pamięci.
dlatego ze log jest za dlugi i logread ucina to co chce zobaczyc.
poza tym mam wrazenie ze z flasha i extroota sa 2 oddzielne logi.
może pomogę:
U mnie w /etc/config/system w sekcji config 'system'
dopisałem tylko to na końcu:
option 'log_type' 'file'
option 'log_size' '256'
option 'log_file' '/mnt/hdd1/logi/logi.txt'i zapisuje cały log na dysku z extrootem
To loguj do pliku ale do /tmp a nie na /overlay. Bo później masz go przykrywanego nośnikiem z usb.
nic sie nie loguje nawet do tmp. Tak jakby log zaczynal sie po extrocie na nowo i zreszta zaczyna sie bo ustawienia sobie bierze z extrotowego /etc/config/system.
Dopiero jak odpale router bez pena to pojawia sie w tmp plik z logiem.
ostatnio zmienilem gargoyle ma 1.5.7 i dalej jest to samo. Kto mi to wyjasni jakim cudem wy macie to sprawdzanie przez extrootem w logach. U mnie e2fsck po extroocie sie nie odpala. Jak wlacze bez extroota i potem nawet wloze pendrive to w logach od razu pojawia sie e3fsck. Wyglada jakby syslogd odpalal sie 2 razy najpierw z flasha i potem po extroocie byl resetowany i odpalal sie oddzielnie. Ustawienia logow z flasha i extroota sa oddzielne. Nie mam dostepu do logow ustawionych sprzed extroota. Nie zapisuje ani do /overlay ani do /tmp. Wiec jakim cudem wy macie do niego dostep ![]()
I jeszcze jedno co by wskazywalo ze e2fsck przy extroocie w ogole sie nie odpala. Jak wlacze router z flasha, wloze pendrive i zrobie e2fsck to potem po reboocie juz z extrootem nie mam info o 'mounted filesystem with errors'.
Natomiast przy nastepnym reboocie znow z extroota juz to info sie pojawia.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Proces bootowania openwrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc