Temat: 1043nd nie łączy się po kablu com-usb

Witam

Z racji tego że to mój pierwszy post chciałem podziękować wszystkim, którzy się tutaj udzielają bo wiele ze strony i forum można się ciekawego dowiedzieć, także świetna robota.

Wracając jednak do tematu to zdarzyło mi się uwalić w/w router, zakupiłem więc kabel na allegro, wlutowałem piny do routera podłączyłem i nic putty nie łączy się z routerem. Kombinowałem z kablem w sensie różne żyły podłączałem pod różne piny ale nic to nie dało. Router po włączeniu swieci wszystkimi diodami, potem świeci tylko power reszta miga w odstępie 3 sekund. Kabel sprawdzałem na 2 systemach w żadnym się nie łączy mimo, że jest poprawnie wykrywany.

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły, to proszę o pomoc bo szkoda sprzętu, zwłaszcza że podziałał może ze 2 tygodnie smile

2

Odp: 1043nd nie łączy się po kablu com-usb

Odlutuj ten kabel. Połącz rx kaba z tx kabla, włącz putty (mam nadzieje że interfejs szeregowy wybierasz w nim) i wpisz cokolwiek. To co piszesz musi znów się pojawić na ekranie, w ten sposób sprawdzisz czy kabel w ogóle działa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

tzn tak ja mam wlutowaną kostkę z której wychodzą piny a kabel jest zakończony takimi wtykami do pinów coś jak się podłącza front panel do płyty głównej i kombinowałem w putty na różne sposoby zmieniałem te wtyki na pinach ale nic się nie dzieje nie pokazuje się w ogóle konsola w putty, konfiguruję połączenie w zakładce serial i wybieram port com jaki mam przypisany do tego kabla (OTI) w menadżerze urządzeń powiedzmy COM7 czy tam COM6 zależy w jakie USB włoże kabel w kompie. Może coś nie tak robię po drodze, to powinno się robić przy włączonym zasilaniu do router dobrze myślę?

4

Przy włączonym, router ma się uruchomić.

5

no to nic z tego nie działa najdziwniejsze jest że nawet się nie otwiera konsola no kompletnie nic może sterowniki do kabla są jakieś lewe, można w jakikolwiek sposób ten kabel sprawdzić? Może on jest zwyczajnie walnięty? albo to może kwestia systemu nie mam pojęcia no szkoda routera.

6

Napisałem Ci jak kabel sprawdzić...

7 (edytowany przez supermegazord 2012-09-30 18:00:53)

nieuważnie czytam już sprawdzam
/*
sprawdziłem i efekt jest identyczny nic się nie dzieje może to wina systemu i sterowników, da się to jakoś sprawdzić pod linuxem?

8

Tak samo. Podłącz po linuksa, uruchom minicom, ustaw port szeregowy jaki się pojawił i tyle.

9

odpaliłem pod linuxem port /dev/ttyUSB0 podłączyłem pod modem niby jest online ale nie bardzo wiem co dalej z tym począć, można prosić o jakieś wskazówki albo linki do czegoś co mogłoby mnie jakoś naprowadzić na odpowiedni trop?

10

Tzn co dalej? Minicoma uruchomiłeś? Bootloader się zgłosił?

11

no właśnie nie dopaliłem minicom-a polecniem: minicom -D /dev/ttyUSB0 odpalił się w statusie po wciśnięciu CTRL+A jest online ale nic się pokazuje, czysty ekran

12

Więc zaczyna to wskazywać na to że masz coś z kablem.

13

jak złączyłem tx z rx to pokazało mi AT S7=45 S0=0 L1 V1 X4 &c1 E1 Q0

14

Nic ci nie pokazało. To initskrypt z minicoma

15

a co powinno się pokazać po złączeniu rx z tx ?

16

Dokładnie to co wpisujesz na klawiaturze w terminalu.

17 (edytowany przez supermegazord 2012-10-01 16:55:15)

czyli wszystko wskazuje na uszkodzony kabel

Dzięki za pomoc i wskazówki.

// update

Odlutowało się łączenie na pinie pogmerałem i jest już ok router odratowany.

Dzięki za pomoc i w sumie temat do zamknięcia.