Odp: utrzymanie hspa+
Sieć 3G tak już ma. Jeżeli nie ma transmisji to modem przełącza się na UMTS. Często przy słabym zasięgu nie jest w stanie się podnieść z powrotem na HSPA ![]()
http://klatka.ovh/psi/ - phpsysinfo
http://temp.klatka.ovh/ - pogodynka
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → utrzymanie hspa+
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Sieć 3G tak już ma. Jeżeli nie ma transmisji to modem przełącza się na UMTS. Często przy słabym zasięgu nie jest w stanie się podnieść z powrotem na HSPA ![]()
A gdyby tak zrobic skrypt robiacy np 10 pingow i ustawic go w cronie co jakis czas ?
ping -c 10 google.com
i wrzuć to sobie do crona.
Jeżeli pingowanie pomaga, to można zrobić listę hostów i pingować po kolei albo losowo, żeby nikomu nie przyszło do głowy zablokować gdzieś pingowanie.
Można też pingować z większym pakietem, ale rzadziej.
Obawiam się jednak, że takie są uroki sieci komórkowej - jak tak wszyscy zaczną pingowac i siedzieć na HSPA+ to w końcu zacznie wywalać kogoś losowo. To zależy oczywiście od obciążenia sieci, ale zawsze znajdzie się moment przeciążenia (najazd turystów, promocja w markecie itp.) a z drugiej strony sieć nieobciążona to marnowanie zasobów ![]()
Warto by się skupić na tym, żeby wracało samo do połaczenia HSPA+ jak tylko może, i jest nam to rzeczywiście potrzebne.
Po co losowo pingować? Jak noodeb jest obciążony to anteny automatycznie zmniejszają kąt, dzięki czemu pokrywa mniejszy terem i spada obciążenie. Przynajmniej Play stosował to kiedyś., teraz nie wiem.
mrox, a co to za różnica dla stacji czy Ty na HSPA czy UMTS siedzisz ![]()
Nie znam tematu, ale w takim razie po co zrzucają z HSPA na UMTS skoro wszystko jedno?
Prawdopodobnie HSPA zajmuje większe pasmo (radiowe) niż UMTS. W ten sposób zwalniając jeden kanał HSPA robi sie miejsce dla kilku (kilkunastu?) UMTS.
Jest jakieś wytłumaczenie technologiczne dlaczego nieaktywne połączenia przechodzą na UMTS. Jak znajdę linka to podrzucę.
Z tego co wiem chodzi o oszczędzanie energii: http://en.wikipedia.org/wiki/Radio_Resource_Control.
Oszczędność energii i chyba zwolnienie wolnych szybkich kanałów dla innych.. U mnie modem sam się przełącza w HSDPA+ jak tylko jakaś usługa chce skorzystać z netu..
U mnie modem sam się przełącza w HSDPA+ jak tylko jakaś usługa chce skorzystać z netu..
Każdy modem tak robi o ile ma odpowiednie parametry sygnału i stacja nie jest zbyt obciążona. Schody się zaczynają gdy te czynniki nie są odpowiednie (modem wznawia przejście kilka razy a czasami potrafi zawisnąć). Podtrzymując aktywność tracę ok 350MB danych (w sumie jest to ok. 0,5GB ale część przypada na czas nocny z nie doliczanym limitem) miesięczne przy aktywności połączenia z siecią 24h/24h i mam święty spokój, komfort korzystania z sieci-wszystko przez www dostępne po jednym kliknięciu. ![]()
(while true; do ping -s 32 8.8.8.8 > /dev/null; sleep 3; done) &Zmodyfikowany wpis do rc.local. Wysyła pakiety 40 bajtowe (32 + 8 nagłówka). Przy pakietach 40 bajtowych podtrzymuje HSPA+, poniżej nawet 1 bajta przechodzi na UMTS. Testowałem bajt po bajcie na Aero2.
40 bajtów zawsze to mniej niż 64. Oszczędności transferu są spore
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → utrzymanie hspa+
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc