1 (edytowany przez _mlody_ 2012-09-28 14:53:45)

Temat: Zwisający OpenWRT

Już 2-gi raz mam taka przypadłość, że przy połączeniu ssh z router'em, po wpisaniu hasła, zwisa cała komunikacja. Jeśli poczekam odpowiednio długo (około 5 minut), nie dotykając terminala, router mnie wpuszcza, lecz wykonanie jakiegokolwiek polecenia ponawia problem (kolejne "zawiśnięcie" router'a). W tym czasie nie chodzą newet PING'i. Router się jakby odcina.
Zdarzyło się to już komuś czy tylko mnie?

2

Odp: Zwisający OpenWRT

Nie pomaga kombinacja CTRL + C ?

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

3

Aktualnie łączę się nie niego przez OpenVPN'a. To raczej nie jest jakiś typowy timeout. Wygląda to jakby cały router zawisł.

4

Dodam, że w sytuacji gdy mnie już wpuści i dam (np) komendę wyświetlenia logów, to dostaje kilkanaście/kilkadziesiąt linijek tekstu i znów router "przykuca". Po jakimś czasie następna partia, itd. Jeśli nie dotykam terminala (nie wykonuję konkretnych poleceń) to jest ok. Widzę, że router odpowiada bo mogę wciskać ENTER. Jeśli w trakcie oczekiwania na wynik dam jeden enter więcej to dostaję timeout z terminala PuTTY i sesja zostaje zerwana.

5

Sprawdz poleceniem TOP, moze cos go obciaza.

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)

6

Nie, nie mam nic sensownego w top'ach. Pamięć wolna, procesor też.

7

reboot? łaczysz sie kabelkiem WiFi?

http://klatka.ovh - CABANA PUBLIC SERVER
http://klatka.ovh/psi/ - phpsysinfo
http://temp.klatka.ovh/ - pogodynka

8 (edytowany przez _mlody_ 2012-09-28 16:43:45)

W tej chwili zdalnie (OpenVPN).
Reboot nie pomaga. Wyłączyłem część usług i nic. Jedyna zmiana od kiedy router działał dobrze to OWFS'a. Pod spodem jest przejściówka USB->RS232 (na PL2303). Po uruchomieniu 1-Wire i OWFS'a chodzi kilka dni i siada. Zaznaczam, że może być to zbieg okoliczności.

9

Zastanawiają mnie w miarę równe przerwy pomiędzy dostępnościami (czas niedostępności), które w przybliżeniu kilkunastu-kilkudziesięciu sekund równe są 5 minutom.

10

Co odpalasz co 5 min?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

11

Sęk w tym, że nic. Owe 5 minut zaczyna się od momentu wykonania komendy.
e2fsck nic nie wykazuje. Muszę jeszcze raz dokładnie przeanalizować logi.
Ostatnio, po pewnym czasie trwania w/w sytuacji, router przestał wstawać. Skończyło się na reinstalacji całości. Nie uśmiecha mi się robić tego co tydzień przy dużej ilości skonfigurowanych pakietów w systemie.

12

Czy jest coś co może pisać na internal'a przy uruchomionym external'u? Mam wrażenie, że FS internal się zapchał. Część komend mogę wykonać, a ls'a na /etc już nie.

13

To jest objaw to też że są błędy na extroocie. Albo system plików sie wysypał albo nastąpiło odłączenie nośnika i pogubił driver w obsłudze.

14 (edytowany przez _mlody_ 2012-09-28 18:53:50)

W sytuacji odłączenia, reboot (wersja soft) by zapewne wystarczył. Dojadę do domu to sprawdzę. Na razie będę starał się unikać hard-resetu. Wydaje mi się, że gdy zrobiłem go w analogicznej sytuacji tydzień temu, router już nie wstał.
Cezary, po konfiguracji exroot'a, przy konfiguracji innych aplikacji, przy podawaniu ścieżek, ma znaczenie jaką ścieżkę podam: 1. /etc; 2./overlay/etc? Jeżeli tak to jaka jest różnica?

15

To ta sam i jeden katalog.

Niektóre rzeczy natomiast dziwne reagowały na mini_fo (np. nfs) i podawało się oryginalną ścieżkę do plików.

16 (edytowany przez _mlody_ 2012-09-28 19:05:24)

# df -m
Filesystem           1M-blocks      Used Available Use% Mounted on
/dev/root                    4         4         0 100% /rom
tmpfs                       62         2        60   3% /tmp
tmpfs                        1         0         1   0% /dev
/dev/sdc1                 1637       200      1353  13% /overlay
mini_fo:/overlay             4         4         0 100% /

Czyli bezpośrednio w"/" tylko i wyłącznie?

PS Nie działa mi "ls /etc/rc.d/". Działa "ls /overlay/etc/rc.d/".

17

Więc Ci system plików wysiadł.

18

Sprawa wyjaśniona. Opiszę pokrótce o co chodziło.

Opis problemu:
Problem występował przy łączeniu terminalem ssh do router'a. Efekt był taki, że wykonywanie niektórych komend (np "cat" pliku) powodowało zawieszenie komunikacji na około 5-6 minut (czas ten w innych przypadkach może być oczywiście inny). Inne komendy działały natomiast bez problemu (np. "opkg update"). Różnica miedzy nimi w gruncie rzeczy polega na ilości zwracanych przez daną komendę danych (znaków). Gdy owa ilość jest za duża, terminal zawiesza się oczekując na dane, które po prostu wolo do niego docierają. Ponaglanie terminala (zależnie od aplikacji klienckiej ssh) zazwyczaj kończy się całkowitym zerwaniem sesji.
Wbrew temu co wcześniej mówiłem, problem występował tylko w sytuacji gdy komunikowałem się z router'em przez tunel VPN (OpenVPN). Przy bezpośrednich połączeniach w sieci LAN problem nie występował.

Fachowcem w tej dziedzinie nie jestem, więc wybaczcie ew. błędy.
Przyczyną takiego stanu rzeczy jest wielkość MTU (Maximum Transmission Unit), który próbuje przesłać serwer do klienta (i vice versa). Wielkość MTU dla danego tunelu zależy od "jakości" owego połączenia. Stabilną wielkość MTU można podobno dla danego tunelu "wybadać" (opcja mtu-test). Tu jest opis jak można zaradzić problemowi.

Mój przypadek był jednak nieco inny. Na moim nadajniku ciągle coś kombinują (jest powiedzmy... "świeży"). Z jakościa połączenia jest różnie. Często jest to połączenie słabej jakości. Na przykład, mimo tego, że wczoraj miałem 70% zasięgu, występowały w/w problemy. Zastanowiło mnie jednak to 70%, bo normalnie mam 100%. Przeczyściłem i poprawiłem wtyk anteny i jak ręka odjął wróciło 100% zasięgu i tym samym poprawne działanie tunelu.

Dobiło mnie to trochę bo siedziałem nad problem pół dnia rozgrzebując co sią da. Lepsze jednak dla mnie takie zakończenie niż scenariusz problemów ze sprzętem czy jego oprogramowaniem prowadzący do potrzeby przeniesienia konfiguracji mojego RSPRO na inną maszynę i system.

19

Jakie to łącze z Ciekawości ?

20

CP

21

Ja mam łącze S - takie lokalne (kablówka), i modem z kartą sieci A. smile