Temat: WR3220 - rs232

Witam,
Czy wewnetrzny port rs232 w routerku służy jedynie jako konsola, czy mozna go użyć do innych celów np. digitemp i czujniki DS, oczywiście po zastosowaniu konwertera (TTL).

Wiem, lamerskie pytanie, sorki, dopiero zaczynam zabawe z OpenWrt i jak narazie dzieki tej stronie uruchomiłem Backfire z extroot'em, swap'em, digitemp'a (poprzez konwerter USB-rs232), stoi też samba korzystająca z pendrive'a itp.
Fajna zabawa.

Ewentualnie czy mozna, tak jak w wypadku podłączania pamięci przez USB i przypisaniu konkretnych partycji przez uuid, zrobić taki manewr dla konwertera rs232 i modemu 3g. Bo z tego co widzę to oba podłączane oddzielnie widziane sa w systemie pod ttyUSB0. Czy da sie je jakoś na sztywno przypisac że modem 3g to np ttyUSB0 a USB/rs232 zawsze jako np ttyUSB1?

2

Odp: WR3220 - rs232

Zależy który sterownik sie pierwszy załaduje.

Wbudowanego RS możesz użyć, ale po uprzednim wywaleniu konsoli z niego (/etc/inittab). Czasami jednak się nie da, bo bootloader też do niego pisze nie mówiąc o samym kernelu i interfejsu wariują wtedy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No właśnie tego się obawiam, że po restarcie routera mogą się posypac ustawienia ttyUSB0 i ttyUSB1 (pozamieniac) i dla tego pomyślałem o wykorzystaniu rs232 na płycie routera. Myslałem, że mozna jakos identyfikowac urządzenia i przypisac je na stałe do konkretnego tty.

4

Można, napisz sobie skrypt do hotpluga który robi.  Gdzieś na forum openwrt.org był gotowiec do tego.

5

a czy czasem tam nie ma 2 portów rs232?
/dev/ttyS0  /dev/ttyS1
Czy oba są używane przez konsolę routera?

6

Nie ma, tplinki mają jeden serial.

7

Też się właśnie zastanawiałem nad wykożystaniem tego portu do własnych celów i podobne miałem wątpliwości jak autor tematu.. Rozumiem, że lepiej sobie nie zawracać tym głowy tylko od razu podłączać przejściówkę USB? Mam awersję do urządzeń usb po testach urządzeń z USB w przemyśle.. Fajny standard ale to pendrive'a albo drukarki i nic poza tym, dlatego też wolałbym sprzętowy port COM na płycie routera..

8

Ten com na płycie jest wykorzystywany przez uboota i system. Więc - o ile w systemie da się wyłaczyć, o tyle uboota już niezbyt bez przeflashowania. I pytanie więc czy komunikaty po starcie nie będą zakłócały komunikacji z urządzeniem.

9

Odświeżę trochę temat.
To jak jest z wykorzystaniem wbudowanego portu szeregowego, można nazwijmy to "odłączyć" konsole systemową?
W moim przypadku nawet jeśli coś zostanie wysłane na port podczas startu systemu to nie gra roli bo urządzenie to zignoruje.

10

/etc/inittab zakomentuj linię z interfejsem.