26

Odp: Czy openwrt wspiera DS2408?

Nie jestem pewien czy musisz czytac sensed.BYTE.
Bo zauważ, że jak wpiszesz w PIO.BYTE np 255 to wyjscia zereaguja robiac przewodzenie czyli to jest (1). Ale jak nastepnie sprobujesz wpisac (1) do ktoregoś PIO.? to wyjscia sie wyzeruja - wszytskie i na PIO.BYTE bedzie znowu 0.
Zreszta dokumentacja owfs dotyczaca PIO.? pisze ze wszytskie sa read/write.

Klopot dotyczy wszytskich aplikacji ow?? czyli owfs, owhttpd, owshell wszystkie maja problem z obsluga PIO.? oraz sensed.? oraz latch.? gdzie sa wartosci 0/1.

florekk

27

Zgadza się. Choć zapis czegokolwiek do PIO.? u mnie kończy się niczym. Nie wpisuje, nie zeruje.
Najważniejsze, że w ogóle działa zapis. Resztę da się oprogramować. W sumie to już mam gotowy skrypt.

Jeszcze raz dzięki Wam za pomoc.

28

Ja też bardzo dziękuję za cenne wskazówki.
Wszystko oskryptowałem i zrobiłem gotową stronkę do zarządzania przekaźnikiem (pokazuje również stany).
Ponieważ nie instalowałem PHP na routerku to wszystko naskrobałem w bashu.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

29

Z ciekawości jeszcze spytam. Twój 1-Wire to coś więcej? Jakiś większy projekt?

30

Pytanie uzupełniające: Czy DS2408 powinien pamiętać stan PIO po wyłączeniu zasilania?

31

Pewnie nie, bo żadnych modułów pamięciowych on nie zawiera.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

32

Racja. Nie wiem jak mogło mi to umknąć. Za dużo datasheet'ów Maxim'a czytałem.

33

Cezary, w nowych paczkach brakuje nowej wersji "owserver". Nowy OWFS chce "libow-2.8.so.19", a stara wersja OWSERVER woła o "libow-2.8.so.4".

34

Po prostu nie skompilowałem tego. Jest już w repo.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

35

Już patrzę. Działa. Wielkie dzięki. Pozdrawiam.

36 (edytowany przez _mlody_ 2012-10-24 01:05:17)

Odgrzewamy.
@florekk korzystasz z wejść zrobionych na DS2408? Najwygodniej byłoby korzystać z właściwości "set_alarm". Ustawić go na 133333333, które to ustawienie spowoduje, że 1 a dowolnym latch'u spowoduje pojawienie się DS'a w alarm/. To z kolei może być wyzwalaczem do odczytania stanu faktycznego (słowa bitowego) z DS'a. Było by szybciej i wydajniej. Problem w tym, że ustawienie set_alarm na w/w wartość nie jest możliwe. Znów wracamy do problemu bibliotek. Masz na to jakieś rozwiązanie?