1

Temat: WNDR3700 nagle odmówił współpracy

HELP!!!
od października 2011 jestem właścicielem routera WNDR3700 v.2 kiedy to po przeczytaniu wielu sugestii zakupiłem go pod kątem zmiany softu na Gargoyle ponieważ u mnie jedyną opcja na internet jest 3G.
Do wczoraj router działał bez żarzutu ale niestety coś mnie podkusiło żeby wyłączyć WI-FI. Po zapamiętaniu ustawień straciłem łączność z routerem, tzn komputer podpięty kablem próbuje się połączyć z roterem ale nie dostaje adresu IP i w toolbarze pokazuje się ikonka "limited or no connectivity" (takie dwa monitorki połączone i na nich żółta tablica z wykrzyknikiem). Na adres 192.168.1.1 router nie odpowiada. Przy próbie połączenia przez Putty tak jakby nie było widać routera. Próbowałem podpinać klucz USB z jakims zapasowym softem który należało zrobic na początku przy zmianie oprogramowania na Gargoyle, niestety to nic nie pomaga. Przycisk resetu znajdujący się z tyłu routera w ogóle jakby nie reagował. Pewnie z mojego opisu domyslacie się że nie mam wielkiego pojęcia o tym temacie. Ruter kosztował sporo kasy, mam szczerą nadzieję że coś się da zrobić.
Proszę podpowiedzcie mi co mogę zrobić sam aby sobie pomóc w tej sytuacji? A jesli sam nie mogę nic zrobić to gdzie się udać po pomoc? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Wojtek

2

Odp: WNDR3700 nagle odmówił współpracy

Uruchom router, jak zacznie migać ledami naciskaj dowolny przycisk  to wejdzie w tryb failsafe. Wtedy wpiszfirstboot, zrób restart i masz jak świeżo po instalacji (bez ustawień i konfiguracji).

eko.one.pl -> czytaj o failsafe, bo nie wiadomo co zrobiłeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Taaa, tego się właśnie obawiałem, mianowicie że nawet nie zrozumiem odpowiedzi.
Według wskazówek uruchamiam router (podłączony do PC przez kabel sieciowy, port USB routera pusty).
Najpierw zaświeca się światełkiem ciągłym led power.
Nastepnie zaczynają migać na pomarańczowo pozostałe ledy (rozumiem że chodziło Ci o ten moment) wtedy wciskam jeden z dwóch znajdujących się na przednim panelu routera przycisków (w ogóle satylko dwa przyciski: Wi-Fi i 5ghz). Nie wiem jak poznać czy router wszedł w tryb failsafe a już totalnie nie mam pojęcia jak do routera czyli urządzenia nie posiadającego klawiatury mam coś wpisać (np. firstboot). Generalnie objaw jest wciąż ten sam na w toolbarze pokazuje się ikonka "This connection has limited or no connectivity..."
Jeżeli to możliwe to bardzo bym prosił o precyzyjną informację 'step by step' co należy wykonać.
Dzięki Wojtek

4

A czytałeś link na eko.one.pl? Bo tam właśnie masz krok po kroku.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Wielkie dzięki za pomoc. Wszystko hula jak należy a przy okazji uaktualniłem sobie Gargulca.
Oprócz podziękowań pozostaje jeszcze przeprosic za swoją ignorancję smile
Przesyłam również drobną darowiznę przez PayPal.
Jeszcze raz dzięki, Wojtek