1 (edytowany przez Michal123 2010-07-21 18:18:55)

Temat: OpenWRT i Squid

Witam, chciałbym zainstalować na moim routerze serwer proxy squid, wiem że jest "duży" jednak zależy mi cache. Na routerze posiadam 400Mhz procek i 32MB RAM, do tego podłączony dysk zwenętrzny 1,5TB z tego 216MB jest przeznaczone na SWAP. Squid zainstalował się bez problemu jednak za żadne skarby nie mogę go skonfigurować i uruchomić. Konfigurowałem już kilka serwerów proxy jednak z tym nie mogę sobie poradzić, do tego dochodzi brak skryptu w /etc/init.d/

Serwer proxy (router) nie jest bezpośrednio podłączony do internetu, stąd może problem? Router posiada IP 192.168.2.1 a modem 192.168.1.1

2

Odp: OpenWRT i Squid

Konfiguracja jest taka sama jak w innych systemach - możesz ją bezpośrednio przenieść z innej maszyny. Skrypt startowy to raptem kilka linijek, możesz to też w /etc/rc.local zrobić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez daniel 2012-09-15 21:50:47)

Odświeżę trochę stary temat. Właśnie próbowałem uruchomić squida. Próbuje zapisać swoje logi w /var/logs, ale mam tylko /var/log więc zmieniłem mu lokalizację logów. Musiałem dać chmod o+w żeby nobody mógł tam zapisywać. Tak samo musiałem zrobić z /var/cache, ale dodatkowo jeszcze musiałem go sam stworzyć.
Wywołałem:

squid -z d9

Dostałem z powrotem:

2012/09/15 01:59:31| Creating Swap Directories
FATAL: Failed to make swap directory /var/cache/0E/0E: (28) No space left on device
Squid Cache (Version 2.7.STABLE9): Terminated abnormally.
CPU Usage: 0.170 seconds = 0.100 user + 0.070 sys
Maximum Resident Size: 2800 KB
Page faults with physical i/o: 0

Faktycznie mkdir daje informację, że dysk jest pełen. To by oznaczało, że skończyły mi się inode, ale jak to możliwe? Nie mogę wywołać df -i żeby mieć więcej informacji. Domyślam się, że przy tworzeniu partycji można zwiększyć liczbę inode albo coś. Czy może jest jakiś inny sposób na to?
Dodatkowe informacje:
disktype /dev/sdb

--- /dev/sdb
Block device, size 55.89 GiB (60011642880 bytes)
GRUB boot loader, compat version 3.2, boot drive 0xff
DOS/MBR partition map
Partition 1: 125.5 MiB (131572224 bytes, 256977 sectors from 63)
  Type 0x82 (Linux swap / Solaris)
  Linux swap, version 2, subversion 1, 4 KiB pages, little-endian
    Swap size 125.5 MiB (131563520 bytes, 32120 pages of 4 KiB)
Partition 2: 55.77 GiB (59880038400 bytes, 116953200 sectors from 257040)
  Type 0x83 (Linux)
  Ext4 file system
    Volume name "blackroot"
    UUID 3BB38344-64DD-4D92-8B0D-C42F9BB5AD72 (DCE, v4)
    Last mounted at "/overlay"
    Volume size 55.77 GiB (59880038400 bytes, 14619150 blocks of 4 KiB)

mount

rootfs on / type rootfs (rw)
/dev/root on /rom type squashfs (ro,relatime)
proc on /proc type proc (rw,relatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,relatime)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,relatime,size=14692k)
tmpfs on /dev type tmpfs (rw,relatime,size=512k,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,relatime,mode=600)
/dev/sdb2 on /overlay type ext4 (rw,noatime,barrier=1,data=ordered)
mini_fo:/overlay on / type mini_fo (rw,relatime)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
none on /proc/bus/usb type usbfs (rw,relatime)

4

Ustaw sobie case na dysku a nie w ramie, tam miejsca na to nie masz.

5

Właśnie też do tego doszedłem, bo w /root mogę zrobić katalog. Do tego ls -l pokazuje, że /var to tylko skrót do /tmp.
Teraz cache mam więc w /root/var/cache. Na razie nie robiłem transparentnego proxy, wpisałem tylko ustawienia w XP dla globalnego proxy. Chrome z nich korzysta, ale nie zauważyłem jakiejś znaczącej poprawy działania połączenia z internetem. Pewnie muszę się zapoznać z algorytmami cache'owania itd.

Mam taki problem, że wykorzystałem limit danych i teraz została mi tylko prędkość GPRS. Chciałem założyć Squida, żeby oszczędzić na transferze w przyszłym miesiącu. Normalna prędkość działania i tak nie jest oszałamiająca, ale chciałbym utrzymać ją dłużej, bo i tak jest lepsza niż GPRS.

6

To może jakieś inne proxy? Sa mniej wymagające na openwrt np.polipo.

7

Widziałem tę nazwę, ale squid wydaje mi się popularniejszy. Z opisu wynika, że może polipo okaże się lepszym wyjściem. Przyjrzę się jak będę miał trochę czasu (a potrzebuję go bardzo dużo, bo prędkość internetu mnie dobija).

8

ta to teraz na routerze cię dobije jak to zainstalujesz. na dobrych maszynach potrafi mulić a co tu mówić o jakimś routerku

9

Jest w repozytorium, więc czemu ma nie działać? tongue Dzisiaj wypróbowałem Polipo i po krótkim używaniu wydaje mi się, że mulenie spadło. A może limit mi się odnowił... Muszę sprawdzić. wink

10

Bo squid jest bardzo zasobożerny. Tu nie chodzi o to że jest w repo, tylko ile zasobów potrzebuje do sprawnego działania.

11 (edytowany przez enrike4 2014-03-20 12:50:21)

Witam!  próbował ktoś instalacji squida na Tp 4300?

Jakieś doświadczenia, czy też " za cienki" ?

Właśnie chodzi o aktualizację gier, często odwiedzanych stron. W lokalnej sieci ( tylko 4

kompy). Często po ponownym stawianiu systemu przez "domowych graczy", aktualizacje

gier , definicji baz danych różnych programów, przytykają łącze.

Pozdrawiam.