26

Odp: Problem z kartą dźwiękową

Jeśli chodzi a sleep, to zamiast tego router kompresuje dane z urandom i wysyła do nulla i to jest z najniższym priorytetem - w zasadzie działa jak oczekiwałem.
Mam pytanie odnośnie skryptu:

no= sed -n '1p' /etc/aaa/numer
echo $no
kawalek= sed -n $(no)p /etc/aaa/lista
echo $kawalek
mpc clear
mpc add $kawalek
mpc play
no=$((no+1))
echo $no > /etc/aaa/numer
#echo $no

Co tu jest nie tak - wiem napewno, że coś z odwołaniami do zmiennych.
Może napiszę o co mi chodzi:
do zmiennej no wrzucam numer z pierwszej linii pliku /etc/aaa/numer jako numer stacji, którą chcę odtwarzać (w tym wypadku 3)
do zmiennej kawałek wrzucam adres url stacji, znajdującej się w pliku /etc/aaa/lista w trzeciej linii (to będzie http://188.165.22.29:9300)
wtedy wykonuję mpc clear, następnie chcę dodać stację, której url znajduje się w zmiennej kawalek i włączam odtwarzanie.
następnie inkrementuję liczbę zapisaną w zmiennej no i wrzucam ją do pliku /etc/aaa/lista aby następnym razem odtworzyć następną stację.

No i nie działa, docelowo przed inkrementacją chcę zrobić porównanie aktualnego numeru z liczą linijek w pliku ze stacjami, ale narazie to co mam mi nie chce działać, Cezary - rzucisz na to trochę światła?
Pozdrawiam

27

A nie łatwiej zrobić playlistę i potem mpc next?

28

@szupek:

#!/bin/sh
N=$(cat /tmp/numer.txt)
N=$((N+1))
P=$(sed -n $N,1p /tmp/lista.txt)
if [ -z "$P" ]; then
    echo "1" > /tmp/numer.txt
    P=$(sed -n 1,1p /tmp/lista.txt)
else
    echo $N > /tmp/numer.txt
fi
echo "$P"

numer.txt robisz przez echo "1" > /tmp/numer.txt

lista.txt zawiera linia po linii zbiór czegoś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

29

@tymmej, tylko, że jak bawiłęm się z playlistą, to raz wczytana, pozostawała niezmieniona do restartu routera. Mi chodzi o to aby np po dodaniu do pliku stacji radiowej ten wpis był brany pod uwagę przy przełączaniu.
Cezary, przerobiłem skrypt wg Twojego schematu i działa to zgodnie z założeniami - chciałem teraz dołączyć wykonywanie skryptu za pomocą przycisku OTB. Zainstalowałem pakiet kmod-button-hotplug i działałem zgodnie z instrukcjami z http://eko.one.pl/?p=openwrt-button. Jednak po stworzeniu skryptu z zawartością:

#!/bin/sh
    logger $BUTTON
    logger $ACTION

i wciśnięciu przycisku w logread nic nie widzę.

30

Więc ten przycisk nie jest obsługiwany przez hotpluga. Co to za router?

31

To IConnect z zainstalowaną betą do attitude adjustment

32

To nie zadziała. Bo developerzy openwrt zostawili obsługę przycisków jako switch a nie jako key, więc nie będzie pomykać z hotplugiem. W moich obrazach działało, tyle że one są lekko stare.

33

to jak fizycznie mogę powiązać przycisk ze skryptem. jest gdzieś opsiana obsługa przycisków jako switch? szukałem, ale nie bardzo mogłem coś na ten temat znaleźć.

34

Nie przez system. Możesz sam napisać skrypt który będzie działał w tle i sprawdzał czy odpowiednie gpio zmieniło stan.

35

Cezary, a byłbyś mi w stanie z tym pomóc, bo tu się już jestem zdecydowanie za krótki...

36

Najpierw sprawdź czy da się odczytać gpio (opis jest na eko.one.pl). Sprawdź także czy triggerhappy go nie chwyci (też opisane na eko.one.pl)

37

ok, triggerhappy go nie odnalazł, ale udało się odczytywać stan przycisku jako gpio 35. Co dalej?

38

No to masz odczyt gpio. To teraz zrób sobie ładną pętlę czytającą w kółko jego stan. Jak sie zmieni to uruchom coś.

39 (edytowany przez szupek 2012-09-09 18:04:28)

Pytanie: Jak zrobić pętlę, aby nie obciążała procka w dużym stopniu, ale też nie "przegapiła" naciśnięcia przycisku. Myślę, że interwał między wykonaniami powinien wynosić ok 100ms - od tego bym przynajmniej zaczął. w katalogu /sys/class/gpio/gpio35 najduje się plik edge w którym jest text "none", do czego on służy? Czy można za jego pomocą wykrywać zbocza?

Cezary, polecisz jakiś kurs tego języka skryptowego, bo robię wszystko po omacku i muszę do najprostszych rzeczy dochodzić. Czytałem, że ash ma wiele wspólnego z Bourne shell, ale wiele rzeczy się nie zgadzają/nie działają w OpenWRT. Chociażby do tej pętli potrzebowałbym jakichs komend odpowiadających np assemblerowskim cjne czy jnz.

Co jest nie tak z tą pętlą:

while [ 1 ]
do {
if "$(cat /sys/class/gpio/gpio35/value)" = 1 ; then
echo "w"
else
echo "e"
fi
   }
done

W odpowiedzi dostaję cały czas to:

./loop.sh: line 10: 1: not found
e

40

while true; do
{ nie ma ma

if [ $(cat ... ten [ to link to programu test i jest potrzebny, kończy się to = 1 ]; then

} też nie ma

41

Dobra, jak to jeszcze spowolnić aby wszystkich zasobów nie żarło?

42

sleep, ale to da Ci opóźnienie 1s
więc możesz jakieś obliczenia robić czy coś takiego z odpowiednim nice