1

Temat: Wysyłanie i odbieranie przez rs232

Chciałbym wykorzystać skrypt bash do wysłania i odbierania danych z urządzenia podłączonego przez rs232 do routera.
Bez problemu mogę połączyć się przez terminal (używam picocom) i komunikować się z urządzeniem.
Problem w tym jak to zrobić za pomocą skryptu.

2

Odp: Wysyłanie i odbieranie przez rs232

cat "coś" > /dev/ttyS0

cat /dev/ttyS0 > plik ?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

rozumiem, że echo "coś" zmaiast cat "coś"...
Próbowąłem już tego. Niestety po
cat /dev/ttyUSB1
nic się nie dzieje. Nawet nie wraca do prompta.

4

próbowałem też
read odbior < /dev/ttyUSB1
grep -m 1 /dev/ttyUSB1

Znalazłem też przykłady z użyciem stty, ale nie wiem czy jest dostępny pod openwrt i tego jeszcze nie testowałem.

5

A czemu miałby wracać do prompta? Jak przerwiesz to wróci, przecież tak działa cat. Chcesz jedną linię to czytaj to grepem czy czymkolwiek  innym.

6

przez rs232 wysyłam komendę, dostaję odpowiedź i tę odpowiedź chciałbym "przechwycić" i zamknąć skrypt, bo nie chcę non stop nasłuchiwać portu, tylko otwierać go na żądanie (np. ręcznie, z innego skryptu lub crona).

7

echo -e "polecenie\r" >/dev/ttyUSB0 && grep -m1 "coś stałego" /dev/ttyUSB0 Warunek taki że odpowiedź musi być zakończona znakiem nowej linii inaczej grep nie wyjdzie.

8

Dzięki za pomoc.
Zadziałało, chociaż jeszcze nie do końca poprawnie. Ale przynajmniej coś wysyła i dostaję jakąś odpowiedź (info o błędzie - urządzenie nie rozpoznaje komendy). Ale przynajmniej coś tam drgnęło w komunikacji.