1

Temat: Modem USB a przełączenie Default GW na LAN

Witam.

Szanowni dosyć nietypowy przypadek. Do internetu na swoim tplinku dostaję się poprzez port LAN a nie WAN tak jak jest normalnie. Fizyczny WAN jest nie wykorzystywany bo po prostu brama do internetu to inny tplink połączony z tym pierwszym właśnie po LAN. WiFi ustawione w tryb AP.

Teraz chcę/potrzebuję dorzucić modem USB (z wyjściem do internetu) ale chcę zostawić jako Deafult GW bramę jaką mam przypisaną po stronie LAN. Standardowa konfiguracja powoduje, że to właśnie modem USB i jego link staje się Default GW.

No i zasadnicze pytanie. Jak zmienić aby przy każdym reboot routera to adres z sieci LAN pozostawał jako Default GW a nie ten adres jaki z automatu ustawia się po połączeniu się modemu USB.

Z góry dzięki za podpowiedź.
MvincM

2

Odp: Modem USB a przełączenie Default GW na LAN

option defaultroute 0 w sekcji modemu w network. Wtedy przy powstaniu interfejsu nie będzie robił trasy domyślnej przez niego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziękuję za podpowiedź. Dokładnie o to chodziło.

Pozdrawiam,
MvincM

4

Cezary a i jeszcze taki numer wink

Dodałem taką sekcją do /etc/config/network. Oczywiście wiem, że to co poniżej jest źle ze względu na użycie "zmiennej" ale szukam sposobu aby to zadziałało. Czyli abym w sekcji routingu mógł się odwołać do WAN gateway (czyli gateway jaki dostałem z połączenia 3G ale jak powyżej wyłączyłem celowo domyślną trasę.

config 'route' 'route1'
    option 'target' '217.153.108.10'
    option 'interface' 'wan'
    option 'gateway' 'uci -P/var/state get network.wan.gateway'

Generalnie całe zamieszanie jest po to aby cały ruch z routera szedł przez LAN i jego GW ale dokładnie jeden adres z Internetu powinien być dostępny przez połączenie 3G.

Z góry dzięki,
MvincM

5

Po prostu ustawiaj tą opcją gdzieś w skryptach.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Dziękuję. Tak myślałem sobie ale szukałem bardziej eleganckiego sposobu.

Thx
MvincM