Temat: utrzymanie hspa+

Witam,

Problem polega na tym, że po chwili bezczynności przy korzystaniu z internetu, okazuje się że prędkość transmisji spada jakby do 2g ze stabilnego hspa+, pzoiom zasięgu to około 45% (po restarcie routera jest znowu OK). Router to tp-link mr3420 a modem 3g to Huaweii E3131; wgrane oprogramowanie to najnowsze Gargoyle.

Znalazłem na innym forum taką oto wypowiedź. zacytuję: "Jak zwykle bajki w BOK opowiadają-jest dokładnie tak jak napisał wyżej @wojteks. Jak używasz linuxa to w czym masz problem-narzędzia sieciowe-ping w tle do dowolnego hosta i jest cały czas HSPA+ (u mnie to robi router MR-3420 z Open-Wrt Gargoyle by obsy i jest HSPA+ 24h/24h)." 

Jak włączyć, albo ustawić to pingowanie z cytowanej wypowiedzi, czy rzeczywiście to działa, czy może na powyższy problem jest inna rada????

Z góry dzięki!!!

2

Odp: utrzymanie hspa+

ping onet.pl &

Wpisz w konsoli i będziesz miał cały czas pingowanie onetu. Przekonaj się czy to pomaga.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jeśli to wpiszę w konsoli to komenda ta będzie wykonywana ciągle...? Bez względu czy komputer będzie włączony czy nie?

I drugie pytanko ile danych w MB może pożreć to pingowanie przez m-c???

4

Polecenie wykonaj na routerze. Dopóki go nie wyłączysz to będzie wykonywane cały czas.

Transferu Ci trochę zje. Jak masz gargoyle to zobacz na wykresach ile w ciągu godziny zjada.

5

brunsik napisał/a:

Jak włączyć, albo ustawić to pingowanie z cytowanej wypowiedzi, czy rzeczywiście to działa, czy może na powyższy problem jest inna rada????

Opis jak to zrobić jest: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=1198  bez podpowiedzi @lulo którego posty zostały usunięte na jego własne życzenie.

6

hmm, z tym, że po zalogowaniu do routera nigdzie nie widzę opcji  Konsoli...

7

Przez ssh....

8

aaa ok:) dzięki

9

Ja używałem 100B do podtrzymania. Transferu w ciągu miesiąca to może brać ok 40MB

http://klatka.ovh - CABANA PUBLIC SERVER
http://klatka.ovh/psi/ - phpsysinfo
http://temp.klatka.ovh/ - pogodynka

10

Póki co działa, jeśli tak 24h/dobe 7 dni/ tydz i tak przez 1 m-c będzie wykonywana ta komenda to nie będzie miało to wpływu na szybkosć jego działania...? Możliwe są jakieś zwiechy z tytułu tego ciągłego pingowania??? Policzyłem sobie że przez  miesiąc to jakieś 0,5 GB mi zje transferu.

11

O ile onet się nie będzie Ci trzeszczał że cały czas ich pingujesz smile

12

A jak poznać, że coś im może nie pasować...?

Chyba, że znasz inny sposób na podtrzymanie hspa+?

13

Że ich pingujesz smile

Tak z ciekawości - po co Ci jest to potrzymanie?

14

To bardzo dobre pytanie.
Podam przykład:
- siedzę sobie na necie 0,5h (speedtest.net podaje ok. 4,5Mbit/s)
- odchodzę od komputera na 0,5h
- wracam a prędkość internetu spada do około 300 kbps/s i nie chce wrócić do poziomu 4Mbit/s
- dopiero restart routera pomaga ( z poziomu www)
- dzieje się tak przy ustawieniu w routerze technologii na auto jak i tylko 3G.
I dlatego wyczytałem, że to pingowanie może pomóc.
Chyba, że domyślasz się w czym może być problem???

15

W każdej sieci jak sieć jest bezczynna to połączenie spada do umts.  Pytanie tylko dlaczego nie chce Ci modem wrócić na normalną prędkość.

16

Tak jak pisałem restart routera pomaga, musi... prawda.
Ja sobie radzę, ale żona jak by miała to robić to broń Pan Boże.
Ona siedzi cały dzieńw domu z dzieciakiem i się wkurza na wolną prędkość, dopiero jak ja wrócę z pracy to pomagam restartem.

17

Pewnie przełacza ci sie na EDGE czyli zielony kolor diody na modemie.

Najszybciej podłacz E3131 do kompa i z poziomu oprogramowania z modemu wymuś na nim tylko UMTS/CDMA.

18

Przełącza się na ciemny niebieski, a jak net szybko działa czyli w hspa+ to świeci na taki lazurowy kolor, taki jasny niebieski.
I właśnie najdziwniejsze jest to że na tym ciemnym niebieskim taka wolna prędkość jest, bo myślałem że ciemny niebieski to 3G.

A jakim softem załatwić to wymuszenie?

19

pingiem...

20

Cezary napisał/a:

Tak z ciekawości - po co Ci jest to potrzymanie?

Różnica jest ogromna-utrzymując modem w aktywności mamy płynne połączenie z siecią, net np. u mnie nie odczuwam żadnej różnicy porównując z firmowym DSL-em, czy stacjonarnym wifi-Mirotik 5GHz (jak mnie onet zablokuje to będę pingował swój stacjonarny). Ja taki trik stosuje od lat (potwierdzam że miesięczne zużycie 400-500MB), zanim robiłem na routerze to służyło do tego celu narzędzie sieciowe w Mac OSX i Linux (komfort użytkowania sieci bezcenny).

21

Jest roznica, znam to nie chce się podnieść hmm  Jak 500MB xD Ok 50MB max mc wink Liczyłem kiedyś tongue

http://klatka.ovh - CABANA PUBLIC SERVER
http://klatka.ovh/psi/ - phpsysinfo
http://temp.klatka.ovh/ - pogodynka

22

A może zrobić

ping -i 2 8.8.8.8

bedzie co 2 sek. pingował ....

Pc Engines APU2 OpenWrt 18.06-SNAPSHOT r7714-4918fe0291

23

Ping z busyboxa (czyli to co jest w openwrt) nie ma opcji -i

24 (edytowany przez COVERek 2012-08-24 13:09:47)

Kiedys pisałem skrypt, że jak klient podepnie się pod router to zaczyna pingować, jesli się odłączy to przestaje. smile U mnie śmiga wsio. smile
Tylko trzeba doinstalować pakiet: iputils-ping

Bóg kazał się dzielić, proszę bardzo. smile

#!/bin/sh

online=`ip neigh show dev br-lan | grep -v 'FAILED'`
ping=`ps -e | grep 8.8.8.8 | grep -v 'grep 8.8.8.8'`
source=`ps -e | grep 8.8.8.8 | grep -v 'grep 8.8.8.8' | awk '{print $1}'`

if [ -z "$online" ]; then
    if [ -n "$ping" ]; then
        /usr/bin/killall -9 ping
    fi
else
    if [ -z "$ping" ]; then
        /usr/bin/ping -i 1 -s 10 8.8.8.8 >/dev/null 2>&1 &
    else
        kill -9 $source
        /usr/bin/ping -i 1 -s 10 8.8.8.8 >/dev/null 2>&1 &
    fi
fi

Dodajemy do /etc/crontabs/root , np.:

*/1 * * * * /root/sciezka_do_skryptu 

P.S. Z opcją -i jest różnie, kiedyś mialem co 3, co 2 sekundy... Działało ale potem jakby przestawało, aż zostawiłem na 1sek.

ZyXEL NBG6716 (Gargoyle by obsy)

25

brunsik napisał/a:

Przełącza się na ciemny niebieski, a jak net szybko działa czyli w hspa+ to świeci na taki lazurowy kolor, taki jasny niebieski.
I właśnie najdziwniejsze jest to że na tym ciemnym niebieskim taka wolna prędkość jest, bo myślałem że ciemny niebieski to 3G.

Mam to samo... a nawet powiem więcej jak mam ciemny niebieski to wtedy ja nie mam netu sad ... pomaga restart z wyjęciem modemu ( E173 )

Pc Engines APU2 OpenWrt 18.06-SNAPSHOT r7714-4918fe0291