1 (edytowany przez namado 2012-08-23 09:52:55)

Temat: Tryb pracy "Przewodowo" Bridge/Repeater

Witam,
Czy można ustawić przez panel WWW na  Gargoyle PL (oczywiście) (TL-MR3420 i TL-1043ND) tryb pracy analogiczny do Wireless Bridge/Repeater z tym, że wire (przewodowy)
(czy w ten sposób - tryb Gateway, wyłączyć DHCPd, wyłączyć WAN i wpiąć w "switch" - czy jest inny?)
PunBB bbcode t

O co mi chodzi? ->
W jednej lokalizacji mam ok. 30 komp. z WiFi rozstrzelonych po całym budynku, jest w sumie 4 AP - idealnie byłoby gdybym widział na routerze brzegowym co się dzieje i byłby jeden serwer DHCP a reszta węzłów AP bridge.
Obecne na tylko jednym urządzeniu(na rysunki nr 3) mam ustawiony Wireless Bridge/Repeater, natomiast mam obawy związane z wydajnością i generalnie z funkcjonowaniem jeśli dołączę pozostałe dwa urządzenia do tego trybu pracy.
I tu w zasadzie drugie pytanie do tych co mają doświadczenie.
Czy w tej sytuacji czyli 1+ 3 routery dadzą radę obsłużyć w trybie Wireless Bridge/Repeater  ok 40 komputerów, czy muszę to tych 3 AP dociągnąć Inet przewodowo?
PunBB bbcode Zdjęcie
Link:
https://lh3.googleusercontent.com/-usHG … tyanie.png

NETGEAR WNDR4300

2

Odp: Tryb pracy "Przewodowo" Bridge/Repeater

Tzn możesz sobie sobie wyłączyć dhcp i nata, ustawić adres z tej samej puli co jeden z Wifi i podłączyć sprzęt do niego  kablem. Będzie robił za głupi ap i rozsyłał sygnał, a klienci dostaną dane z tego wifi a nie głupiego ap.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Tzn możesz sobie sobie wyłączyć dhcp i nata, ustawić adres z tej samej puli co jeden z Wifi i podłączyć sprzęt do niego  kablem. Będzie robił za głupi ap i rozsyłał sygnał, a klienci dostaną dane z tego wifi a nie głupiego ap.

Tak się domyślałem, czy NATa wyłączę poprzez panel WWW? (nie wiedzę opcji.)

NETGEAR WNDR4300

4

I tak i nie. Ustaw sobie "wan" na brak, ustaw wifi, ustaw adres ip na jeden z tej samej klasy, ale przez konsolę wyłącz dnsmasq.

5

Cezary napisał/a:

I tak i nie. Ustaw sobie "wan" na brak, ustaw wifi, ustaw adres ip na jeden z tej samej klasy, ale przez konsolę wyłącz dnsmasq.

eeh, nie mogę znaleźć sad
czy oprócz dopisania do rc.local --> /etc/init.d/dnsmasq stop
jest inny sposób na wyłączenie startu usługi? (eeeh ten windowsowy slagon -- demona oczywiście)

(teoretycznie wystarczy z rc.d usunąć Sxxdnsmasq, ale zapewne to nic nie da, (preinit lub inne mechanizmy przywrócą zapis)

NETGEAR WNDR4300

6

/etc/init.d/dnsmasq disable

w rc.local się nic nie robi.

7

Cezary napisał/a:

/etc/init.d/dnsmasq disable
w rc.local się nic nie robi.

Racja. Zaćmienie. Sorry za zaśmiecanie.

Dzięki

NETGEAR WNDR4300