Temat: TP-LINK TL-WR1043ND odbieranie i wysyłanie sygnału

Witam, mam dość banalne pytanie: czy TP-LINK TL-WR1043ND z Gargoyle może działać tak żeby jedną anteną odbierać sygnał z rutera oddalanego o ok 50m a pozostałymi rozsyłać go na moje mieszkanie?

i jeszcze jedno pytanko: jaką antenę zastosować żeby zbierał sygnał z rutera wifi oddalonego o 50 m ?
myślę o taskiej: Antena panelowa 13dBi Netus 15m 2,4GHz RSMA

Xiaomi Mi Router 3G

2

Odp: TP-LINK TL-WR1043ND odbieranie i wysyłanie sygnału

Generalnie może odbierać i nadawać ale nie jedną to a drugą to. Wszystkie trzy to robią jednocześnie. Możesz podłączyć oczywiście pod jedną coś innego, ale jak to będzie działać to już sam się przekonaj.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

chodzi mi o takie rozwiązanie jak na tym rysunku:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/14c … eb6cc.html

wydaje mi się że odbiera sygnał i rozprowadza go po domu? - chyba że się mylę.

Xiaomi Mi Router 3G

4

Kup drugi najtańszy router i podłącz go w ten sposób.

5

a są takie rutery żeby działały jednocześnie jako AP i router WiFi
mam jeszcze Netgeara WNDR3800 N600 możne on da rade ?

przepraszam że tak męczę ale chcę uniknąć jeszcze jednego urządzenia w domu.

ps. jaką antenę do tego (50-100 m) zastosować - możecie jakiś konkretny model podać ?

Xiaomi Mi Router 3G

6

Prawie wszystkie z openwrt tak działają. Ale jeżeli router ma jedno radio (1043) to znaczy że nie potrafi każdą anteną oddzielnie coś zrobić. Wszystkie na raz działają. Podpiąć antenę zewnętrzną możesz, ale w większości przypadków to ona będzie i nadawać i odbierać.

3800 ma dwa radia tyle że jedno jest na 2.4GHz drugie na 5GHz. Konkretnego modelu anteny Ci nie podam, nie powadzę żadnych testów w tym kierunku.

7

Cezary napisał/a:

3800 ma dwa radia tyle że jedno jest na 2.4GHz drugie na 5GHz.

Mógłbyś mi to przełożyć łopatologicznie na działanie sieci - tzn wiem co to częstotliwość ale jak to się ma do działania w sieci.

mając TPlinka  WR1043 który by nadawał sygnał i WNDR3800 który by odbierał i rozsyłał po mieszkaniu.
rozumiem że sygnał między 1043 a 3800 był by 2,4 GHz a między 3800 z np. laptopom 5 GHz.

i teraz jakie zalety / wady ma częstotliwość 5 GHz w sieci domowej?

Xiaomi Mi Router 3G

8

Pasmo 5Ghz jest obecnie mniej obciążone i może pozwolić na uzyskanie większych transferów. Choć oczywiście musisz mieć kartę kliencką która potrafi działać na 5GHz.

Możesz połączyć je kablem po prostu.

9 (edytowany przez LiO 2012-08-20 09:24:45)

Teoretycznie będzie działać. Praktycznie nie za bardzo. Kup jakiegoś AP np wa500g i do niego antenę. I podłącz go ethernetem do routera wink
Antena ok, netus dobre robi anteny wink

http://klatka.ovh - CABANA PUBLIC SERVER
http://klatka.ovh/psi/ - phpsysinfo
http://temp.klatka.ovh/ - pogodynka

10

Moze 2x Ubiuiti loco ?
Miedzy dwoma "domami: a w srodku juz TPLINK, moze nie najtansze rozwiazanie ale mozliwosci transferowe jak i zasieg bija na glowe tradycyjnego AP na 2.4GHz. Wtedy nie musisz juz zadnych anten kupowac a konfiguracja Ubiquiti to banał;)

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

11 (edytowany przez zio2003 2012-08-20 10:52:15)

sprawdziłem i oczywiście żadne z moich urządzeń domowych nie posiada karty na 5 GHz:-( zakup kart 5GHz raczej bez sensu,
pozostaje niestety zakupić dodatkowy AP i podpiąć go do 3800.

jeżeli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to bardzo proszę o pomoc.
potrzebuję zrobić coś takiego:
klik
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel … 358d8.html

Xiaomi Mi Router 3G

12

Jeżeli Ci zasłania ten budynek to może być kiepsko. Najpierw w ogóle zobacz czy sygnał się przebije i czy nie musisz masztu stawiać.

13

Zakładam że się przebije - jeżeli nie to postawie maszt (2 m napisałem z naddatkiem - 1,5 maszt + antena powinien wystarczyć)- jestem już na taką sytuację przygotowany.
Jest też druga koncepcja żeby anteny nie dawać na dach tylko na elewację na wysięgniku ok 2m wtedy ominą ten budynek z boku.

teraz szukam pomysłu na jakim sprzęcie to zrobić tzn. jakie anteny, jaki AP przed 3800 (czy możne coś innego)
słyszałem że są anteny z AP zewnętrznym ale nie wiem jak tego poszukać i co będzie najlepszym rozwiązaniem
kompletnie się na tym nie znam.

Xiaomi Mi Router 3G

14

2 x Ubiquiti jak zostało to wspomniane.

15

Kupić najtańsze LOCO jak pisałęm wcześniej.
Zasilane są one z POE czyli po skrętce, oczywiście bez masztu nie podchodź..
Podłączasz skretke do jednego z portó LAN i Ubiquiti służy jako zwykły AP, drugi konfigurujesz w tryb "Station" i mozesz podłączyć do jakiegoś routera w bridgu (żeby znow NAT'a nie było).
Jeżeli chodzi o konfiguracje to mogę pomóc. Pracuje na tym sprzęcie na codzień.
Pozdrawiam.

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)

16

dzięki za pomoc,
te loco są 2,4 i 5 GHz różnica w cenie do przełknięcia (inwestycja na kilka lat)
które wziąć ?

Xiaomi Mi Router 3G

17

Kupić? smile wirelesslan.pl ma chyba w ofercie.

18

ofertę mam od lokalnego sprzedawcy

UBIQUITI NANOSTATION LOCO M2 MIMO 8dBi 2,4GHz 2518- 198 zł
BIQUITI NanoStation Loco M5 MIMO 5GHz za 230 zł brutto

ale które kupić te 5GHz czy 2,4 GHz?

czy te 5GHz będę mógł podpiąć do 1043ND i 3800 ?

czy musi być 2,4 GHz

Xiaomi Mi Router 3G

19

Jak kupisz dwa to radiowo pracują ze sobą. A inne łączysz kablami do nich. Więc wszystko jedno. Bierz 5Ghz.

20

Tylko jeśli masz blisko jakieś przeszkody to z 5Ghz może byc problem, 2,4 zawsze może Ci polecieć na jakiś odbiciach smile na allegro są Ubiguiti Loco M2 2,4GHz używki po 140zł i z gwarancją 3 miesieczną smile przynajmniej w zeszłym tyg widziałem. Z tym że przy tej odległości 50m nie wiem czy jest sens kupować od razu 2 szt. Jestem na etapie rozwiązania podobnego problemu z tym ze u mnie odległość to ok 300m i po drodze las smile Kupiłem jedno Ubiquiti M2 i ono jest nadajnikiem, a jako odbiór antena paraboliczna która juz miałem, podłączona tymczasowo do karty wi-fi na USB. Karta przyszłościowo będzie podłączona do USB TP1043 i wtedy router bedzie miał 2 radia, oryginalne 3 antenki do rozsyłu i karta wi-fi na USB jako odbiorca smile to taki mój pomysł na rozwiązanie bo część tego sprzętu już miałem. Na poczatek proponuje Ci zakup 1szt Ubiquiti i próbować nim odbierać sygnał bezpośrednio z routera nadawcy, bo 50m to nie tak dużo więc Ubiquiti na 2,4GHz powinno Ci wyłapać wszystkie routery w okolicy ok 3km big_smile U mnie tak jest.

21

Nie kupuj 2.4GHz...to sie mija z celem....
2x UBI 5GHz i pingi w localu do 2ms.
2.4 to juz przezytek, i ten zaszumiony eter podatny na zaklocenia chocby z myszki bezprzewodowej.

22 (edytowany przez zio2003 2012-08-21 08:08:09)

zdzichu6969 napisał/a:

Nie kupuj 2.4GHz...to sie mija z celem....
2x UBI 5GHz i pingi w localu do 2ms.
2.4 to juz przezytek, i ten zaszumiony eter podatny na zaklocenia chocby z myszki bezprzewodowej.

zamówione 2 szt. 5GHz i czekam na dostarczenie :-)
Jak dojdą będę prosił o dalsze wskazówki.

kamillo napisał/a:

Tylko jeśli masz blisko jakieś przeszkody to z 5Ghz może byc problem, 2,4 zawsze może Ci polecieć na jakiś odbiciach smile na allegro są Ubiguiti Loco M2 2,4GHz używki po 140zł i z gwarancją 3 miesieczną smile przynajmniej w zeszłym tyg widziałem. Z tym że przy tej odległości 50m nie wiem czy jest sens kupować od razu 2 szt. Jestem na etapie rozwiązania podobnego problemu z tym ze u mnie odległość to ok 300m i po drodze las smile Kupiłem jedno Ubiquiti M2 i ono jest nadajnikiem, a jako odbiór antena paraboliczna która juz miałem, podłączona tymczasowo do karty wi-fi na USB. Karta przyszłościowo będzie podłączona do USB TP1043 i wtedy router bedzie miał 2 radia, oryginalne 3 antenki do rozsyłu i karta wi-fi na USB jako odbiorca smile to taki mój pomysł na rozwiązanie bo część tego sprzętu już miałem. Na poczatek proponuje Ci zakup 1szt Ubiquiti i próbować nim odbierać sygnał bezpośrednio z routera nadawcy, bo 50m to nie tak dużo więc Ubiquiti na 2,4GHz powinno Ci wyłapać wszystkie routery w okolicy ok 3km big_smile U mnie tak jest.

dzięki za poradę, ale wolę zrobić to raz a dobrze i mieć spokój na kilka lat.

Xiaomi Mi Router 3G

23 (edytowany przez kamillo 2012-08-21 08:25:09)

jeśli inwestycja na kilka lat to jak najbardziej opłacało się kupować sprzęt smile u mnie to czasowe rozwiązanie na rok max 2, więc szkoda mi było kasy na inwestowanie w sprzet, to już taniej wyszedłby mnie abonament u lokalnego dostawcy na te 2 lata. No i u mnie akurat po linii nie ma nic tylko las więc zakłóceń bezpośrednio z innych urządzeń niewiele mam.

24 (edytowany przez zio2003 2012-08-21 08:55:47)

szczerze to jeszcze nie wiem jak to będzie wyglądać ostatecznie, na razie wyobrażam sobie to tak:

modem (zte zxdsl 831aii)->skrętka-->TPLINK WR1043ND konfiguracja bridging na podstawie tego:
http://openlinksys.info/forum/viewthrea … d_id=11550

z WR1043ND skrętka do --> BIQUITI M5#1 >>radio 5GHz<< BIQUITI M5#2--> skrętka do Netgeara WNDR3800 N600

WR1043ND będzie rozprowadzał WiFi w jednym domu a WNDR3800 w drugim.

Myślę że podsieć w jednym i drugim domu będzie w tym samym zakresie np. 192.168.1.xx

tak to sobie wyobrażam jak coś nie tak to poprawcie.

Xiaomi Mi Router 3G

25

Wyobrażasz sobie tak jak to będzie wyglądać.
internet - >router1(wan) 'tutaj punkt wifi1' -> skretka (lan) - radio 5GHZ(AP) >>><<< radio 5GHz (station) -> skrętka (wan) -> router2 w trybie bridga 'tutaj 2 punkt wifi' -> ewentualne urządzenia LAN