Odp: Problemy z uruchomieniem mr3200 w trybie ap-client
Błąd dotyczy prawa do wykonywania/zapisu
chmod 0777 /etc/hso/hso_connect.sh
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Problemy z uruchomieniem mr3200 w trybie ap-client
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Błąd dotyczy prawa do wykonywania/zapisu
chmod 0777 /etc/hso/hso_connect.sh
Ok, pomogło. No dobra, użycie hso_connect spowodowało, że modem się łączy. Ale na kompie internetu nie ma. Możecie mi powiedzieć, czy coś źle ustawiłem? Jak wpiszę w konsoli ping -c 1- eko.one.pl to wszystko działa dobrze, pobierane są pakiety. Tylko czemu komp nie ma dostępu do netu? JEstem już blisko, ale nadal problemy.
1. Bo masz zrobić ifup wan, a nie hso_connect.
2. Skrypty które instalowałeś ode mnie nie dostarczają pliku /etc/hso/hso_connect.sh. Więc albo trzymasz się jednej instrukcji albo drugiej.
Trochę się pogubiłem w tym. Niebardzo rozumiem czy w tym wszystkim jest "ifup wan". Konfiguracja oparta o skrypty HSO nie chce mi zadziałać. CZy chodzi ci o to, że powinienem zmodyfikować w pliku network sekcję "wan", jeśli korzystam z hso_connect?
Ale skoro użycie hso_connect sprawia, że modem mi się łączy, to w czym tak naprawdę problem?
Że się łączy. Tylko łączy. Ale ani nie ustawia firewalla anie innych rzeczy których system wymaga abyś miał "internet w komputerze".
Rozumiem. Tylko ślęczę nad tym i mimo wszystko nie widzę jak powinienem przekonfigurować wszystko do działania z hso_connect.
hso_connect (jeszcze zależy jaki) zostaw na razie w spokoju. Zrób podobny konfig, poźniej ifup wan i zobacz przez polecenie logread co robi ppp.
Trochę zbyt trudnym językiem piszesz dla mnie. Dużo czytałem tego wszystkiego, ale jeszcze jestem zielony tutaj. Jaki konfig mam zrobić? zostawić to co było dla skryptów HSO i wpisać ifup wana potem sprawdzić logread?
Sam podałeś konfig dla wan który zrobiłeś, tylko /dev/ttyHS0 daj a nie HS2. Później wpisz ifup wan oraz logread. To ostatnie pokazuje logi systemowe, więc jak wykonasz to kilka razy to będziesz widział co system robi (żeby ktoś się nie awanturował - o -f nie wspominam, bo zaraz będzie pytanie tak to przerwać).
Nie wiem co zrobiłem, ale zaczęło działać. Wprowadziłem od nowa całą konfigurację. Po wpisaniu ifup wan łączy mi się i internet jest dostępny na komputerze. Ostatnie pytanie: czemu router nie nawiązuje połączenia automatycznie?
uci show network pokaż.
root@Gargoyle:~$ uci show network
network.loopback=interface
network.loopback.ifname=lo
network.loopback.proto=static
network.loopback.ipaddr=127.0.0.1
network.loopback.netmask=255.0.0.0
network.lan=interface
network.lan.ifname=eth0
network.lan.type=bridge
network.lan.proto=static
network.lan.netmask=255.255.255.0
network.lan.ipaddr=192.168.3.1
network.lan.dns=192.168.3.1
network.lan.defaultroute=0
network.lan.peerdns=0
network.wan=interface
network.wan.ifname=hso0
network.wan.proto=hso
network.wan.device=/dev/ttyHS0
network.wan.apn=erainternet
network.wan.username=erainternet
network.wan.password=erainternet
network.eth0=switch
network.eth0.enable_vlan=1
network.@switch_vlan[0]=switch_vlan
network.@switch_vlan[0].device=eth0
network.@switch_vlan[0].vlan=1
network.@switch_vlan[0].ports=0 1 2 3 4
Nie masz auto na 0, więc przy takiej konfiguracji musi Ci samodzielnie wan się uruchomić. Tyle że musisz poczekać kilka minut, bo modem musi się przełączyć a potem jeszcze ppp musi się uruchomić.
Ew zrób sobie coś takiego: http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#automat … rtpoczenia
Zresetowałem router i poczekałem 15 minut ale niestety nie połączył się sam. Coś można poprawić, czy może po prostu da się dopisać gdzieś "ifup wan", żeby automatycznie się wykonywało to polecenie?
Podałem Ci w poprzednim poście...
Nie zauważyłem tego ostatniego zdania. Zrobiłem coś takiego jak w linku, który podałeś i na reszcie działa to jak trzeba.
Wielkie dzięki za pomoc i za cierpliwość.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Problemy z uruchomieniem mr3200 w trybie ap-client
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc