1

Temat: IConnect i Vlany

Zastanawiam się czy istnieje opcja, aby w IConnect'ie ustawić port ethernet jako trunk i puścić po nim ze 2 Vlany do switcha zarządzalnego i tam je rozdzielić odpowiednio? IConnect wspiera Vlany?
Pozdrawiam

2

Odp: IConnect i Vlany

Nie wspiera. Żądnego przełącznika zarządzającego w nim nie ma. O ile pamiętam sam driver też takich opcji nie posiadał.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

jak tam linux i ma to powinien vconfig programowy chodzić

4

Programowe może tak.

5

Stworzyłem sobie kilka vlanów, pytanie gdzie teraz wprowadzać konfigurację - potrzebuję dodać jakieś sekcje do pliku /etc/config/network?

6

Nie. Sekcja switch z network jest przez swconfig przerabiana, a tu z swconfig i ze switchem nie masz do czynienia. Po prostu z linii poleceń to zrób lub umieść w jakimś wykonywalnym skrypcie jak już.

7

Czyli wystarczy że stworzę sobie w IConnect'ie np. dwa Vlany

vconfig add eth0 5
vconfig add eth0 6

to na porcie eth będą śmigały otagowane pakiety?

8

Właśnie to czy będą działać to właśnie sprawdź.

9

Melduję, że działa - sprawdzone na Mikrotiku RB951-2n i dwoma VLanami, wszystko jest ładnie oddzielone. Zdziwił mnie fakt, że po tym jak dodałem interfejsy poleceniem vconfig oraz przyporządkowałem je do stref IConnecta (wan, lan) pojawiły się one po restarcie. Zdefiniowałem nawet kolejny VLAN w mostku lokalnym lan bez dodawania vlanu poleceniem vconfig i po restarcie interfejs się ładnie zainicjował i po konfiguracji mikrotika zadziałał, więc chyba nawet nie trzeba używać polecenia vconfig.
Pozdrawiam,
Łukasz