Temat: IConnect i Vlany
Zastanawiam się czy istnieje opcja, aby w IConnect'ie ustawić port ethernet jako trunk i puścić po nim ze 2 Vlany do switcha zarządzalnego i tam je rozdzielić odpowiednio? IConnect wspiera Vlany?
Pozdrawiam
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → IConnect i Vlany
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zastanawiam się czy istnieje opcja, aby w IConnect'ie ustawić port ethernet jako trunk i puścić po nim ze 2 Vlany do switcha zarządzalnego i tam je rozdzielić odpowiednio? IConnect wspiera Vlany?
Pozdrawiam
Nie wspiera. Żądnego przełącznika zarządzającego w nim nie ma. O ile pamiętam sam driver też takich opcji nie posiadał.
jak tam linux i ma to powinien vconfig programowy chodzić
Programowe może tak.
Stworzyłem sobie kilka vlanów, pytanie gdzie teraz wprowadzać konfigurację - potrzebuję dodać jakieś sekcje do pliku /etc/config/network?
Nie. Sekcja switch z network jest przez swconfig przerabiana, a tu z swconfig i ze switchem nie masz do czynienia. Po prostu z linii poleceń to zrób lub umieść w jakimś wykonywalnym skrypcie jak już.
Czyli wystarczy że stworzę sobie w IConnect'ie np. dwa Vlany
vconfig add eth0 5
vconfig add eth0 6to na porcie eth będą śmigały otagowane pakiety?
Właśnie to czy będą działać to właśnie sprawdź.
Melduję, że działa - sprawdzone na Mikrotiku RB951-2n i dwoma VLanami, wszystko jest ładnie oddzielone. Zdziwił mnie fakt, że po tym jak dodałem interfejsy poleceniem vconfig oraz przyporządkowałem je do stref IConnecta (wan, lan) pojawiły się one po restarcie. Zdefiniowałem nawet kolejny VLAN w mostku lokalnym lan bez dodawania vlanu poleceniem vconfig i po restarcie interfejs się ładnie zainicjował i po konfiguracji mikrotika zadziałał, więc chyba nawet nie trzeba używać polecenia vconfig.
Pozdrawiam,
Łukasz
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → IConnect i Vlany
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc