Temat: Problemy z uruchomieniem mr3200 w trybie ap-client

Mam dostęp do sieci osiedlowej, dzięki niej mam dostęp do internetu. Ip mojego komputera w sieci to 192.168.1.44. Mam podłączony router, który dzieli sygnał na podsieć, nadając adresy 192.168.2.x, sam router ma adres 192.168.2.1, taki adres wpisuję, żeby dokonywać konfiguracji routera. Router ten ma sklonowany MAC adres karty sieciowej komputera.
Mam drugi sprzęt - tp-link MR3200, który ma wgrany gargoyle 1.5.6 i chcę, żeby ten router pobierał sygnał wifi z pierwszego routera i przekazywał go do innego kompa przez kabel. Ma to być tryb ap-client, nie wisp.
Jakie parametry muszę ustawić w mr3200, żeby to chodziło? Ma być gateway, czy tryb bridge? Jakie ip mam wpisać? Ip nadane przez dostawcę internetu, czy ip podsieci stworzonej przez pierwszy router? Jak ustawię tryb bridge i wprowadzam do niego ip podsieci stworzonej przez pierwszy router, czyli np. 192.168.2.10, maskę 255.255.255.0 i domyślną bramę 192.168.2.1, to potem kończy się trybem failsafe, bo nie mam już dostępu do mr3200. Nie mogę się na niego dostać przez 192.168.2.10. Po prostu tylko trybem failsafe jestem w stanie go przywrócić do życia i ponownie się na niego zalogować.

2

Odp: Problemy z uruchomieniem mr3200 w trybie ap-client

ap-client z natem czy bez? (mr3220 chyba)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Racja mr3220. Zależy mi na ap-client bez nat.

4

http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=1047 tyle że zrób to na angielskiej wersji. Na mojej polskiej kilka osób twierdziło że nie działa.

5

No właśnie ten HOWTO już przerobiłem. I jak zapiszę jakiekolwiek zmiany po przełączeniu na wireless bridge, to potem nie mam kontaktu z routerem.
Czyli mam wgrać angielską wersję gargoyle i będzie działać?

6

Zauważyłeś że zmieniasz adres ip routera, prawda?

7

Tak. Pierwszy router-odbiorca sygnału sieci osiedlowej tworzy podsieć 192.168.2.x, sam ma adres 192.168.2.1. Ustawiałem w mr3220 192.168.2.10 i na ten adres próbowałem się potem logować, ale nie ma już kontaktu ze sprzętem.

8 (edytowany przez szupek 2012-08-16 20:23:19)

Czasem się system pluje, że nie chce wrzucać do mostka lan interfejsu WiFi działającego w trybie sta, ale router się chyba nie zawiesza wtedy. Jak później się łączysz z routerem (po nieudanej próbie)? Może inne urządzenie w sieci ma też taki adres IP? Spróbuj celowo zmienić hasło lub SSID w interfejsie, który ma pracować w trybie sta tak aby się nie połączył, upewnij się, że nie ma konfliktu adresów i spróbuj ponownie.

9

Chyba zduplikowanie adresu ip nie jest problemem tutaj, bo próbowałem nawet zrobić w ten sposób, że wyłączałem pierwszy router. Potem ustawiałem w mr3220 wireless bridge i po kliknięciu "zapisz" już nie mam kontaktu z mr3220. Aby potem się do niego zalogować, muszę skorzystać z trybu "failsafe" i użyć polecenia firstboot, a potem cała zabawa zaczyna się od nowa.

10

Więc zrób albo zwykłego klienta z natem albo openwrt z relayd. Bo zakładam że nie masz kabla szeregowego żeby zdiagnozować z czym jest problem.

11

Ok. Pobawię i się dam znać. Kabla szeregowego rzeczywiście nie mam w tej chwili. Przy okazji mogę prosić o podpowiedź jaki sprzęt do 200 zł będzie dobry do takiego zastosowania jak tu wcześniej opisywałem, czyli jako AP-client, ale bez tworzenia NAT. Potrzebuję kupić dodatkową sztukę dla siostry w celu podpięcia telewizora bezprzewodowo. Z tego co się orientuję gdy uruchamiam DLNA telewizor powinien być w tej samej podsieci co komputer podłączony do drugiego routera, więc chodzi o czysty tryb ap-client. Przy okazji wszystko powinno być dostępne na oryginalnym sofcie, bo u siostry ma to być zrobione szybko i bez kombinowania.

12

Dowolny z openwrt z zainstalowanym relayd pozwoli na zrobienia apklienta, bez nat, przez którego urządzenie podłączone kablowo mogło będzie pobierać adres dhcp z głównego routera.

13

Godzinami grzebię w internecie i mi ręce opadają: w jaki sposób mogę wrzucić pakiety do routera? Chodzi o HSO. Router jest podłączony kablem ethernet, ale nie wykrywa modemu, więc modem GIO225wpinam do kompa, żeby mieć  dostęp do netu. Po wpisaniu opkg update mam błąd "failed to download..." tak jakby router nie mógł nic pobrać z netu. Czy dostęp do netu musi być bezpośrednio na routerze? Jeśli nie mam jak, to jak wrzucić mu te pliki przez ftp? Klient ftp nie łączy mi się z routerem.

14

Przez winscp chociaż by, o ile ustawiłeś hasło w routerze.

Aby ftp się łączyło to jeszcze musisz mieć serwer ftp uruchomiony na routerze.

15 (edytowany przez martyman 2012-08-17 20:47:08)

Ok. Winscp łączy się. Wrzucam do katalogu tmp "Packages.gz" i wpisuję w putty opkg install /tmp/Packages.gz, wywala mi błąd not found. Coś robię źle?

16

NIe.... pakiet tam wrzuć a nie packages...

17

Aha, rozumiem. Tylko gdzie mam znaleźć pakiet HSO?

18

Przed zadawaniem pytań warto eko.one.pl przeszukać. Serio smile

Jako przykład: http://eko.one.pl/?p=openwrt-modemygsm#optionicon

19

No tak. to wszystko czytałem z 5 razy. Problem w tym, że wpisując    opkg install kmod-usb-net-hso mam błąd, jak wrzuciłem plik hso_1-1.... do tmp i chcę go zainstalować, mam błąd     "Cannot satisfy the following dependencies for hso:
*      kmod-usb-net-hso".  Uwierz, że wszystkie opisy instalacji czytałem, ale i tak działam po omacku.

20

A zrozumiałeś komunikat? Nie może zainstalować bo potrzebuje także paczki kmod-usb-net-hso. Więc najpierw ją ściągnij, wrzuć do /tmp, zainstaluj a później tak samo samo hso.

21

A więc sytuacja wygląda tak: początkowy problem z ustawieniem jako ap-client został rozwiązany-problemem było to, że karta sieciowa uparcie używała adresu z innej puli mimo, że po zmianie ip na routerze resetowałem połączenie. Pomogło ręczne nadanie adresu.

Problem z modemem GIO225 dotyczy innej sztuki mr3220. Poradziłem sobie z instalacją HSO. Otworzyłem plik etc/config/network i w sekcji config 'interface' 'wan' wprowadziłem:
        option 'ifname' 'hso0'
        option 'proto' 'hso'
        option 'device' '/dev/ttyHS2'
        option 'apn' 'erainternet'
        option 'username' 'erainternet'
        option 'password' 'erainternet'
Linijkę dotyczącą kodu pin usunąłem-pin mam wyłączony.

Problem w tym, że modem nie łączy się z internetem. Wnioskuję, że modem się poprawnie uruchamia, ponieważ:
root@Gargoyle:~$ gcom -d /dev/ttyHS0
SIM ready
Waiting for Registration..(120 sec max)
Registered on Home network: "T-Mobile.pl",2
Signal Quality: 20,99
To samo mam jak wpiszę HS1, zamiast HS0, a jak wpiszę HS2 mam:
***SIM ERROR***
Check device port configuration.
Check SIM is inserted
Test SIM in a mobile phone?
CZy tak powinno być?
Naprawdę nie wiem, czy ja coś robię źle. Przerobiłem już wszystko z google i z tego forum i wymiękam.

22

***SIM ERROR***
Check device port configuration.
Check SIM is inserted

To są już komunikaty samego modemu. Więc sprawdź czy dobrze sim włożyłeś. Na twoim modemie więc raczej /de/ttyHS0 powinno być, nie HS2 przy konfiguracji połączenia.

23

Karta Sim jest włożona poprawnie, modem podłączony bezpośrednio do komputera normalnie łączy się z internetem. Próbowałem już końcówki "HS0" i "HS1" w konfiguracji połączenia, ale bezskutecznie. diody na modemie wolno pulsują, a internetu nie ma.

24

Znajdź kogoś kto ma ten sam modem i go uruchomił. Bo teoretycznie to wszystko co w routerze powinieneś zrobić.

25

Z tego co widzę, to praktycznie wszyscy mający problemy z tym modemem kończyli na hso_connect. Ściągnąłem ten plik, rozpakowałem do /etc/hso/*.* i próbuję go uruchomić wpisując /etc/hso/hso_connect.sh up ale wyrzuca mi błąd:

-ash: /etc/hso/hso_connect.sh: Permission denied

Czy dobrze uruchamiam ten skrypt?