Temat: Huawei E173-S2 plik usb_modeswitch

Witam serdecznie,

Chciałbym sobie doinstalować kilka pakietów, np. do obsługi SMS czy 3ginfo, jednak natrafiam na pewien problem związany z usb_modeswitch.d, otóż:

Udało mi sie odczytać, że Vendor i ProductID mojego modemu to odpowiednio 12d1 i 1c05.
Zatem zabrałem się za tworzenie pliku 12d1:1c05 w lokalizacji /etc/usb_modeswich.d/.
No więc tak:

DefaultVendor= 0x12d1
DefaultProduct=0x1c05

TargetVendor=  0x12d1
TargetProductList="1c05,1c08" -co do tego nie jestem pewien, bo znalazłem to na Waszym forum, ale było to z modemu sprzedawanego w Play, który miał inny ProductID.
dalej:
MessageContent="55534243123456780000000000000011062000000100000000000000000000" -jak wyżej, było to podane przy konfiguracji modemu sprzedawanego w Play.
Dalej zrobiłem tak jak było w instrukcji. Niestety straciłem połączenie z Internetem. Modem logował się i łączył z siecią ale tak jakby tego połączenia nie było. Zatem jak powinien wyglądać ten plik konfiguracyjny dla mojego modemu?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

2

Odp: Huawei E173-S2 plik usb_modeswitch

Jeżeli to ten: http://eko.one.pl/?p=openwrt-modemygsm#huaweiesdcb

to źle zrobiłes bo 1c05 to już identyfikator PO przełączeniu, więc nie masz potrzeby jeszcze raz go przełączać. Jeżeli używasz moich obrazów to usb-modeswitch jest już kompletny i nic w nim nie robisz. Zresztą napisałeś że masz już połączenie z internetem to co chcesz zmieniać?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Używam najnowszych obrazów Gargoyle, ale gdy instaluję pakiet 3ginfo, to nie podaje mi informacji na temat siły sygnału mimo, że port do diagnostyki ustawiłem poprawnie.

4

Skąd wiesz że port diagnostyki ustawiłeś taki jak trzeba skoro tej siły sygnału nie podaje? Jaki  w ogóle podałeś?

5

Podałem dev/ttyUSB2. Gdzieś chyba było  to podane tutaj na forum. Jeśli używam najnowszych obrazów, to nie muszę jednak nic kombinować z usb_modeswitch tylko zainstalować 3gifo i określić poprawny port diagnostyczny?

6

Zobacz ile masz interfejsów. Bo ma być ostatni i możesz mieć /dev/ttyUSB3

7

W jaki sposób mógłbym to sprawdzić?

8

ls /dev/ttyUSB*

9

Dziękuję ślicznie za pomoc. Pozdrawiam