1

Temat: WR841N v7.2 po nieudanej aktualizacji

Witam serdecznie na tym forum.
Chciałbym zasięgnąć porady na tym forum, ponieważ trafił mi się w ręce router jak w temacie po nieudanej aktualizacji firmware. Gość wgrywał soft przez WiFi i w trakcie tego był zanik zasilania. Po wprowadzeniu na stałe IP karty sieciowej na 192.168.1.2 i maski 255.255.255.0 brak komunikacji z routerem. Chciałbym nadmienić jeszcze, iz po włączeniu routera do sieci świeci tylko jedna dioda power no i jak wsadzę wtyczke z lan to swieci też dioda lanu. Próbowałem robić restart 30/30/30 bez skutku. Router komplenie nie podejmuje komunikacji po Lanie. Wobec powyższego czytając multum forów wlutowłem piny do komunikacji po RS232. Po zastosowaniu programu Putty i wybraniu opcji serial udało mi się połączyć z routerem, lecz router wyswietla informacje z wplecionymi krzaczkami. Jak piszę mu polecenia to też zamiast liter są krzaczki ale router widzie je jako prawidłowe polecenia. Wygląda to mniej więcej tak:

CáCáCĄH¨Ő˝˝Ń1.1.4 (Sep  3 2010 - 12:35:51)

AP99 (ar7241 - Virian) U-boot
DRAM:
sri
ar7240_ddr_initial_config(133): virian ddr1 init
¤¤¤$˘AVALUE 1 = 0xf, 2 = 0x10 [0x0: 0x1f]
32 MB
Z
0x100000ff
sector count = 64
Flash:  4 MB
UŽËëdefault environment

RKÉĽ
ą5
  Out:   serial
Err:   serial
ŞŃé   ag7240_enet_initialize...
No valid address in Flash. Using fixed address
No valid address in Flash. Using fixed address
UKĽ
šMDC CFG Value ==> 4
: cfg1 0xf cfg2 0x7014
Y
ŇŇŇş2é09:0b:ad
Y
ŞÁ5
    Virian MDC CFG Value ==> 4
: cfg1 0xf cfg2 0x7214
Y+ŇŇŇş2é09:0b:ad
ATHRS26: resetting s26
PJ5%˛ŇÉ6 reset done
Y+ŞÁ5
     eth0, eth1
Autobooting in 1 seconds
XŽ˘ňţ

Te ostanie krzaczki to wpisane tpl przezemnie smile
Próbowałem wgrać obraz do katalogu /tmp lecz mam problem z wgetem poniewaz nie widzi stron po Lanie, wobec czego mogę wysłać ten obraz po RS? Jest jakaś komenda która to umozliwia?

2

Odp: WR841N v7.2 po nieudanej aktualizacji

Wszystko jest ok. Masz krzaki to daj rezystor 10k pomiędzy vcc i tx routera.

Jak pisze Autobooting in 1 seconds to masz szybko wpisać tpl, przerwie bootloader. Wtedy - czyszczenie flash, pobieranie z tftp i zapis do pamięci. Masz to zapewne opisane na wiki openwrt.org.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziękuję za odpowiedź. Czyli rozumiem, że pomimo iż nie mam podpiętej lini VCC też muszę zastosować ten rezystor?

4

Tak. Nowe tplinki mają z jakiegoś powodu paskudny dzielnik napięcia na tx i trzeba to podciągnąć do stosowanego poziomu.

Lub poszukaj kabla który ma większą tolerancję napięć wejściowych, ale rezystor jest szybszym i prostszym rozwiązaniem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Cezary, jesteś wielki smile Router ożywiony, dziękuję Ci jeszcze raz, pozdrawiam