No cóz to ja też się wtrącę
- tym razem u mnie jak zwykle problem z konfiguracją - wszystko wykonane zgodnie z artykułem (dzięki) dodałem ipv6 adres do konfiguracji i firewall itd, ale openwrt ani myśli go ustawić. Tunel z tunnelbrokerem się stawia - wszystko działa - pinguję sobie adresy v6. Ale adres z mojej klasy routowalnej niestety nie ustawia się. Jak zrobię ręcznie to jest OK [ ip -6 addr add ...]
root@Gargoyle:~$ uci show network.lan
network.lan=interface
network.lan.ifname=eth0
network.lan.type=bridge
network.lan.proto=static
network.lan.netmask=255.255.255.0
network.lan.ipaddr=192.168.1.1
network.lan.dns=8.8.8.8
network.lan.ip6addr=2001:xxx:xx:xxx::1
Wyiksowałem v6 oczywiście.
Teraz sprawa klientów - radvd rozgłasza prefix - i jest kombinacja - jak działa dhcp6 to laptop z debianem testing dostaje IP (pierwszy z puli ::1000) i wszystko działa (pod warunkiem że ręcznie dodam IP na routerze). Ale z Win7 już nie jest tak kolorowo - co bym nie robił to nie dostaje tego IPka z puli. Poza tym chyba konfig z artykułu nie nakazuje radvd rozgłaszać prefixu (z klasy routowalnej którą dostałem) - wogóle jak się szuka w sieci to co artykuł to trochę inny konfig.
I faktycznie jak dodałem w config prefix moją klasę (wyixowana):
option prefix '2001:xxx:xxx:xxx::/64'
To jakby routing zaczął chodzić.
Znowu jak zostawiam sam radvd to niby rozsyła prefix i wszystko powinno chodzić - ale nie działa - pingować mogę co najwyżej mój koniec tunelu i tyle.