Temat: Problemy z trunkiem na TP-Linka TL-WR1043ND

Router spisuje się świetnie,jest wydajny,ale niestety pod kontrolą trunka Openwrt - nie bezproblemowy.

Sprawa nr 1: nie bangla moduł kmod-usb-serial-ftdi - w dmesg pojawia się informacja o załadowaniu modułu,ale sam konwerter USB-RS232 nie jest przezeń wykrywany,i nie pojawia się port /dev/ttyUSB0 .
Oczywiscie jest on podłączony i widoczny przez lsusb.
I tu wielka prośba do Cezarego o zgłoszenie ticketa,jeśli to możliwe wink,bo sprawa ciągnie się tak długo,jak mam ten router (od ponad miesiąca,co kilka dni buduję aktualnego trunka i nadal to samo).
W 8.09.1,a teraz 8.09.2 na Fonerze 2.0 ftdi działa śpiewająco.

Sprawa nr 2:
Problem występujący od przedostatniego (własnego) builda: niestabilność sterownika kmod-rt73usb do karty Wifi Ralinka - bardzo często się wysypuje,raz nawet zawiesił cały router.
Myślałem,że stareńka już karta się posypała - ale jednak jest w porządku,działa idealnie na PC i Fonerze 2.0.

I jeszcze kilka drobiazgów.
Esz...ciekawe,kiedy support dla tego routera pojawi się w stabilnej gałęzi wink

ZTE F601 GPON - Xiaomi Mi Router 3G - Orange Pi PC2

2

Odp: Problemy z trunkiem na TP-Linka TL-WR1043ND

Teraz robią straszne ruchy w trunku dla mac80211 i compat-wireless. To co jest wprowadzone to nie jest nawet oficjalne wydanie, cały czas łatają, więc możesz mieć takie objawy. Na razie wróć do wersji którą uważałeś za miarę stabilną i przeczekaj to po prostu.

Pokaż logread oraz     cat /proc/bus/usb/devices  po podłączeniu ftdi - nie mam takiego kabla, mam za to pl  i oti.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Pokaż logread oraz     cat /proc/bus/usb/devices  po podłączeniu ftdi

Nie mam w tej chwili dostępu do routera,ale pamiętam dokładnie,że w logach nic się nie pojawiało,podobnie w dmesg.
Natomiast lsusb daje wynik identyczny jak to z fonery:

Bus 001 Device 006: ID 148f:2573 Ralink Technology, Corp.
Bus 001 Device 005: ID 058f:6390 Alcor Micro Corp.
Bus 001 Device 004: ID 0403:6001 Future Technology Devices International, Ltd FT232 USB-Serial (UART) IC
Bus 001 Device 003: ID 0af0:6911 Option
Bus 001 Device 002: ID 03f0:021d Hewlett-Packard
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002

,czyli widać na magistrali ten konwerter,tylko nie jest on "łapany" przez driver.

Próbowałem też ręcznie załadować ftdi_sio z podaniem vid i pid,ale tak samo kicha.

ZTE F601 GPON - Xiaomi Mi Router 3G - Orange Pi PC2

4

Właśnie to tym pomyślałem, dlatego chciałem  /proc/bus/usb/devices . Tam przynajmniej będziesz miał napisane czy obsługuje do moduł czy nie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.