1 (edytowany przez Krisu 2012-08-08 07:55:24)

Temat: [TL-MR3420] Gargoyle i problem z obsługą Samby przez GUI

Sprawa dotyczy routera TP-Link TL-MR3420.
Zainstalowałem na nim najnowszego Gargoyle od Cezara - a dokładnie gargoyle-pl/ar71xx/openwrt-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-sysupgrade.bin ostatnio zmodyfikowany 2012-07-29 05:04:10.

Zależało mi na obsłudze Samby przez GUI. Tak więc zacząłem od zrobienia extroota na pendrive (na tym penie jest tylko extroot - nic więcej). Doinstalowałem plugin-gargoyle-usb-storage. Poprzez hub usb podpiąłem do routera dodatkowo (oprócz pena z extrootem) dysk z partycją NTFS. System widzi urządzenia.

A teraz wyjaśnię na czym polega problem:
Ewidentnie jest problem z montowaniem partycji. Po restarcie routera z podpiętym dyskiem system nie montuje sam partycji ('ręczne' montowanie działa). Po odłączeniu dysku i podłączeniu go raz jeszcze podczas pracy routera, partycja jest montowana (najczęściej do /mnt, ale czasem zdarza się do /tmp/usb_mount-uuid).
W GUI zazwyczaj dostaję komunikat o braku podłączonych dysków. Chociaż raz wykrył dyski i udało mi się jakimś cudem skonfigurować CIFS przez GUI no i zadziałało, ale tylko do restartu routera. Po restarcie znowu komunikat w GUI o braku dysków.

Coś robię nie tak czy to jakiś BUG w systemie?

Może wiecie, która wersja obrazu z OpenWRT dla TL-MR3420 bezproblemowo radzi sobie z obsługą nośników USB przez GUI?

2

Odp: [TL-MR3420] Gargoyle i problem z obsługą Samby przez GUI

Żaden bug. Po prostu block-mount i plugin-gargoyle-usb-storage posiadają oddzielne mechanizmy na montowanie dysków i razem potrafią się nieźle gryźć. Co własnie napisałeś - raz montuje do /mnt (to robi block-mount/hotplug) a raz do /tmp/usb_mount (to zaś robi plugin-gargoyle-usb-storage).

Czemu tak Ci zależy na obsłudze samby przez gui? Raz konfigurujesz i jest, do czego Ci gui do tego?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Co jakiś czas będę podpinał inny dysk do tego routera tak więc, przez GUI będzie mi szybciej i wygodniej konfigurować nowy.

A skoro te mechanizmy się gryzą to czy jest jakaś opcja na ich pogodzenie?

4

Ustawiasz sambę żeby udostępniała katalog /mnt. Wszystko co podłączysz zamontuje się automatem w jednym z podkatalogów z /mnt więc dostęp będziesz miał. Więc nawet nic nie będziesz musiał robić ręcznie, chyba że to sprawa dodawania użytkowników.

Próbowałeś z konfigu fstab wyłączyć automontowanie nośników?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Wyłączałem automount z fstab, ale też było porycie. Wywaliłem w cholere plugin-gargoyle-usb-storage i zrobiłem tak jak poradziłeś - udostępniłem sambą cały /mnt i wszystko bangla.
Dzięki.