Temat: USB modem 3G , DDNS a przekierowanie portów

mam problem z przekierowaniem portów.

Mam modem podpięty pod USB. włączone DDNS i ustawione prawidłowo. przekierowuje porty na poprawny adres ip i problem polega na tym że gdy jestem podpięty do sieci mojego router z  Wersja Gargoyle:1.5.6 (32751), by obsy  tp-link 1043, to po wpisaniu adresu wszystko działa. Gdy jednak podepnę się pod inny internet ten sam adres nie działa. jaki może być problem ? ustawiam poprzez stronę przekierowanie portów.

2

Odp: USB modem 3G , DDNS a przekierowanie portów

Jaki operator i czy wykupiłeś publiczne ip u niego?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

operator play , ale chyba od tego jest dyndns żeby przekierowywać adresy tak mi się wydaje. tak miałem do tej pory z netią.

4

Niestety źle Ci się wydaje. Wszyscy nasi operatorzy mobilni blokują standardowo porty wejściowe. Jak specjalnie nie wykupisz tej usługi to nie zadziała. ddns jest tylko po to żeby skojarzyć domenę z adresem, ale nie spowoduje że odblokuje to systemu u operatora.

5

rozmawiałem przed sekundą z konsultantem i był w 100% pewny że adres jest dynamiczny i publiczny . to że dynamiczny to wiadome smile

6

Albo słuchasz konsultanta i będziesz się zastanawiał dlaczego Ci nie działa albo mnie i będziesz wiedział że nie działa smile

Tak, jest dynamiczny i publiczny. Ale to nie znaczy że możesz się przez niego dostać.

W ogóle nie wiem nawet czy play oferuje możliwość wykupienia tego.

7

tradycyjnie co konsultant to nowa teoria smile wierzyłem Ci, tylko napisałem co konsultanci idioci mówią . oczywiści nie ma ip publicznego , jednak teraz następuje pytanie w jaki sposób to ominąć

8

Nie ominiesz. Albo kupujesz albo stawiasz tunel do innego hosta w sieci z publicznym ip.

9

NA bok play jest burdel, wiem sam z doświadczenia wink

http://klatka.ovh - CABANA PUBLIC SERVER
http://klatka.ovh/psi/ - phpsysinfo
http://temp.klatka.ovh/ - pogodynka

10

Tak, play w szczególności w tym się wyróżnia smile

11

cezary czyli zostaje openvpn ? ruch który jest mi potrzebny zamyka się w 1 MB dziennie, a nie wiem czy i to będzie wykorzystane.

12

Ale klient. Klient połączony do serwera istniejącego w sieci. Niekoniecznie openvpn, dowolny inny, nawet tunel przez ssh.

13 (edytowany przez szpilman86 2012-08-07 20:25:19)

przyznam szczerze że ku ..... cy dostaje na tych serwerach i nie mam zielonego pojęcia jak utworzyć połączenie adres zewnętrzny (VPN) - router .  dyndns.org to proste narzędzie ( w porównaniu do openvpn ) , a czy ja wymagam tak dużo ? pomóżcie proszę

14

Stawiasz serwer (lub taki masz) na zewnętrznej maszynie, a konfiguracja klienta czyli routera już zależy od konfiguracji takiego serwera... Zrobiłeś ten serwer gdzieś?

15

niestety z tym mam problem. de facto później tylko wgrać plik z kluczem do routera jest sprawą prostą, jeszcze tabela routingu ale to nie byłby taki straszny problem jak ten serwer.

16

Na eko.one.pl masz przykładową konfigurację.

17

wybacz za głupie pytanie ale jak mógłbyś podesłać link do tego, ponieważ przeklikałem całe eko.one.pl i nie znalazłem. Bardziej sprawia mi problem odnalezienie się na stronie openvpn żeby tam ustawić serwer. może jakaś podpowiedź ?

18

http://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpn

Jak byk masz na eko.one.pl...

19

cezary chyba nie o taki tunel mi chodzi, ( a zapewne nie wiem jak to wykonać ). pierwsza sprawa to urządzenie z zewnątrz które się komunikują z urządzeniem w mojej sieci , które nie mają systemu operacyjnego , gdzie nie można ustawić VPNa . To co mogę ustawić to adres ( bądź IP, bądź adres DDNS ) , port numer jakiś dowolny np 30000 i komunikacja BOTH. nic więcej się nie da ustawić. Nie mam drugiego routera z publicznym IP gdzie mógłbym zatunelować pomiędzy nimi. Czy znasz jakieś rozwiązanie które zadziała. Wybacz moje laickie podejście

20

Masz zamknięte wejście ze świata. Więc żeby coś mogło się komunikować tym hostem, to on musi zainicjować transmisję i zestawić połączenie ze światem. A do tego potrzebujesz mieć zewnętrznego hosta.

Małym obejściem jest n2n, ale ono wymaga specjalnego klienta. A jak piszesz, to urządzenie jest na tyle prymitywne że nie możesz tego zrobić. Zostaje więc albo zmiana operatora i wykupienie tego publicznego ip, albo własny dodatkowy host w sieci.