Temat: MR3420 + E3131
Używam od ponad roku router MR3420. Pierwotnie używałem z nim modemu E170 (nie pamiętam dokładnie typu - zepsuł się, wysłałem do naprawy) od playa z prędkością usługi 1Mbit/s. W ostatnich dniach wymieniłem modem na E3131, też od playa, z prędkością usługi 4Mbit/s. Router pracuje z firmware'em fabrycznymi (najnowszym). Mój problem polega na tym, że po włożeniu modemu bezpośrednio do komputera, internet działa z prędkością zamówioną (ok. 4Mbit/s). Po włożeniu modemu do gniazda usb routera, sytuacja jest następująca: internet za pośrednictwem wi-fi prędkość zaledwie ok. 1Mbit/s, za pośrednictwem skrętki ok. 2MBit/s. W żadnym przypadku internet nie ma prędkości 4Mbit/s. Dzwoniłem w tej sprawie do wsparcia tp-link - ale jakoś nie przekonał mnie rozmówca co do sposobu poszukiwania rozwiązania. W związku z powyższym pytanie - czy ktoś z Was spotkał się z powyższym problemem? Czy powinienem rozważyć wymianę firmware'u do Gargoyle'a (przepraszam za brak precyzji, ale dopiero niedawno zauważyłem, że istnieje taka dziedzina jak wymiana oprogramowania routerów na niefabryczne).
Z góry dziękuję za odpowiedź.