1 (edytowany przez vatazhka 2010-01-13 11:30:42)

Temat: Overclocking Asusa WL500gP v1

Czy ktoś z Was próbował overclockingu Asusa WL500gP v1 opisanego tu (ros.) i tu (ang.)?

Chciałbym poznać wasze wyniki i zapytać o stabilność routera po podkręceniu. Zaznaczcie proszę, czy stosujecie dodatkowe chłodzenie i w jakim położeniu pracuje router (poziomo/pionowo, przykryty innym urządzeniem itp.).

Nie spodziewam się ogromnego wzrostu osiągów, ale trochę mocy za darmo zdecydowanie przydałoby się - szczególnie, jeżeli jedynym wymaganiem byłoby nieprzykrywanie otworów wentylacyjnych i zdanie się na konwekcję.

2 (edytowany przez KeFaS 2010-01-15 01:23:02)

Odp: Overclocking Asusa WL500gP v1

Nie próbowałem, ale pewnie po zamontowaniu jakiegoś małego radiatora na procesor to by mogło stabilnie chodzić nawet na większym taktowaniu, o ile układ wyrobi.
Albo jakiś mały wentylator przeczepić od wewnątrz górnej części obudowy (tej dziurkowanej).

BTW. Warto zainstalować coś do pomiaru temperatury, jeżeli w ogóle coś obsługuje te Broadcomy (może lm-sensors popularny w innych dystrybucjach).

3

Układ da radę, według specyfikacji górną granicą taktowania jest 300 MHz. Pytanie, dlaczego Asus obniżył taktowanie - być może ekran zmniejsza skuteczność chłodzenia? Dlatego pytam o doświadczenia "z pierwszej ręki". Opinie na rosyjskim forum są bardzo mieszane, jednym chodzi bez problemów, innym działa stabilnie po poprawieniu chłodzenia, a jeszcze innym w ogóle. Przypominam, że ten model nie posiada wyprowadzeń JTAG, więc ewentualne "odkręcenie" po nieudanym "podkręceniu" nie wchodzi w rachubę...

4

vatazhka napisał/a:

Przypominam, że ten model nie posiada wyprowadzeń JTAG, więc ewentualne "odkręcenie" po nieudanym "podkręceniu" nie wchodzi w rachubę

Właśnie dlatego nie mam zamiaru próbować smile Procka (i resztę) w PC mogę podkręcać do granic możliwości, bo można to zawsze cofnąć resetem BIOS-u, ale routera wolę nie ruszać, bo nie mam kasy na nowy model.